prelom butne kosti i kicme
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 12:19 pm
prelom butne kosti i kicme
Postovanje, molim vas da me posavetujete jer sam u totalnoj nedoumici. Naime pala sam sa visine od 4 metra i tom prilikom polomila butnu kost i L3, treci lumbalni prsljen.Naravno, tu je bila prisutna i kontuzija celog tela, razbijena glava, razderotine, ali to je manje bitno.Prevezena sam na VMA gde je hitno uradjena operacija DHS, femoralne kosti.Sto se tice kicme, nije bila za operaciju vec za pracenje i nosenje midera. Postoperativni tok je proticao uredno, odmah sam pocela da hodam pomocu staka bez oslonca na operisanu nogu.Posle 5 dana sam otpustena kuci, uz savete za vezbe.Medjutim, niko mi nije rekao da li te vezbe smem da radim obzirom na prelom kicme, da li moram da vise mirujem, koju vrstu bolova cu normalno osecati a koji su alarmantni. Ja se osecam relativno dobro, nemam neuroloskih ispada u bilo kom smislu, osim povremenih jacih bolova u nozi i ledjima.Molim vas za savet vezan za moje ponasanje shodno ovom stanju, kao i predlog za fizikalnu terapiju, banju.Veliki pozdrav i unapred hvala na svakom odgovoru!
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: prelom butne kosti i kicme
Svu dalju rehabilitaciju, bansjko lechenje i nastavak kineziterapije treba da preporuchi lekar koji vas je operisao i terapeuti sa kojima ste radili ili radite jos uvek!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jul 30, 2011 12:19 pm
Re: prelom butne kosti i kicme
Moj ortoped je na odmoru pa mi je nedostupan za odgovore na moja pitanja.Ukoliko vam nije veliki problem molila bih za odgovor:
- kada smem u banju i da li mi treba pratilac, obzirom da ne mogu sama da se istusiram, obujem i sl?
- da li moram lezati sa jastukom izmedju nogu, kao kod preloma kuka ili to nije slucaj sa mojom vrstom preloma?
- posle mesec dana primanja antikoagulantne Th, da li treba uraditi neke analize (INR) i nastaviti sa istom?
- savetovana sam da se krecem, ali obzirom na prelom prsljena, koliko smem da setam, sedim?
Inace radim vezbe za nogu koje su mi pokazali u bolnici i nosim rasteretni mider za kicmu.MOLIM vas za odgovor! I unapred hvala!
- kada smem u banju i da li mi treba pratilac, obzirom da ne mogu sama da se istusiram, obujem i sl?
- da li moram lezati sa jastukom izmedju nogu, kao kod preloma kuka ili to nije slucaj sa mojom vrstom preloma?
- posle mesec dana primanja antikoagulantne Th, da li treba uraditi neke analize (INR) i nastaviti sa istom?
- savetovana sam da se krecem, ali obzirom na prelom prsljena, koliko smem da setam, sedim?
Inace radim vezbe za nogu koje su mi pokazali u bolnici i nosim rasteretni mider za kicmu.MOLIM vas za odgovor! I unapred hvala!