Pozdrav ! moj otac vec mesec dana ne moze da hoda ,vodio sam ga kod neurologa i rekao mi je da uradim MR LS i ja sam to uradio ali je dr. otisla na godisjni odmor a kod drogog dr. treba da zakazem tek u avgustu .otac je primio preko 50 inekcija i nije mu nista pomoglo i stvarno ne znam sta cu vise a nemam prevoz pa sve moram da idem taxijem.molio bih nekog ako moze da mi kaze misljenje na osnovu kopije MR .i sta treba da radim dalje ili gde i kod kog doktora da ga vodim.
IZVEŠTAJ LEKARA SPECIJALISTEJIADIOLOGIJE
MR PREGLED LUMBOSAKRALNOG DELA KIČME:
Pregled je učinjen u sagitalnoj i aksijalnoj ravni, u TSE sekvenciji, definisanoj T1W i T2W relaksacionim vremenima.
Prisutna je baža dekstrokonveksna zaktivljenost lumbalne kičme, sa temenom u nivou i.v.
prostora L3-4.
Pršljenska tela su očuvanog visinskog promera, bez duislokacije.
Subkortikalno, u koštanoj srži pršljenskih tela L3 i L4, vide se T1W/T2W hiperintenzni
linearni fokusi, paralelno sa pokrovnim pločama kao fokalni depoziti masne degeneracije rip
ModicII, uz degenerativne promene na pokrovnim pločama IU intervertebralnim prostonma slabinske kičme, vidi se T2W snižen IS i visinski promer
pripadajučih diskusa, najizraženije u nivou L3-4 i.v. prostora, koji je gotovo kolabiran,
pripadajači diskus u širokoj dorzainoj protruziji sa kompresijom na duralnu vreču i
obosttanom radikularnom kompromitacijom na nivou lateralnih recesusa.
U nivou i.v. prostora L2-3 i L4-5, vidi se dorzalne diskalne prottuzije, blažeg stepena sa
umerenom kompromitacijom subarahnoidalnog prostora.
Hipertrofične degenerativne promene na apofizama fasetnih zglobova sužavaju posteriorni
aspekt kičmenog kanala, sa konsekutivnim tortuozitetom kaude ekvine.
Intraduralno je uredan nalaz.
Insercija medularnog konusa je normalna.
ZAKLJUČAK: i MR nalaz ukazuje na spondilozu i polidiskartrozu, dominantno u nivou L3-4 i.v. prostora sa
degenerativnom stenozom kičmenog kanala; na diskus herruju u nivou i.v. prostora L3-4, težeg
stepena uz hroničnu radikularnu kompromitaciju obostrano.
Potpis lekara specijaliste
Dr -.
Becna
cneu.
BO 22
Mesto pečata
MR PREGLED LUMBOSAKRALNOG DELA KIČME
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin