MOLIM VAS, DA MI PROTUMACITE IZVESTAJ MR PREGLEDA VRATNOG DELA KICME. INDUKOVANA MI JE OPERACIJA OD STRANE NEUROHIRURGA, ALI JA ZELIM DA CUJEM VISE MISLJENJA. MOLILA BIH ZA VASE TUMACENJE I SAVET.
Nacinjeni su T1W/T2W sagitalni tomogrami cervikalnog segmenta kicme od kraniocervikalnog prelaza do Th 12 nivoa, kao i T2W transverzalni tomogrami C3-Th1 i Th4-8 segmenta
1. Na C4-5 evidentna je asimetricna siroka posteriorna protruzija degenerisnog IV diska, izrazenija sa desne stranegde postoji anularna ruptura.Spinalni kanal je relativno stenoziran (MS dijametar duralne vrece je 11 mm), sa blagim potiskivanjem medule u desnom lateralnom aspektu, bez znakova razvoja kompresivne mijelopatije. IV forameni obostrano znacajno suzeni.
2. Na snizenom C5-6 IV nivou evidentna je masivna protuzija mediolateralno desno sa pratecom naznacenom obodnom spondiofitozom koja apsolutno suzava spinalni kanal, redukujuci njegov AP dijametar na 9 mm. Kicmena mozdina je komprimovana u svom desnom lateralnom aspektu, bez sigurnih znakova mijelopatije (iako se uocava diskretan podlezuci T2 hiprentezitet koji moze odgovarati zoni edema). Oba IV foramena bi suzena, izrazenije desni.
3. Na C6-7 IV nivou uocava se ciruklarna protruzija degenerisanog IV diska pracena manjom obodnom spodiofitozom sapsolutnom stenozom spinalnog kanala (AP dijametar duracne vrece je 9 mm);IV forameni obostrano umereno suzeni.
4. Od gornje terminalne ploce Th4 do donje terminalne ploce Th9 evidentno je relativno regulano fuziformno prosirenje centralnog kanala kicmene mozdine, najizrazenije u visini korpusa Th6, koje ide do maksimalnih 3 mm u tom nivou - slika siringohidromijelije
ZAKLJUCAK: SLIKA SIRINGOHIDROMIJELIJE NA Th4-8 SEGMENTU SA MAKSIMALNIM DIJAMETROM OD 3 mm U VISINI Th6 KORPUSA.
MR pregled cervikalnog segmenta kicmenog stuba
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Sep 02, 2011 6:40 pm