Pozdrav svima,
da li neko moze da mi kaze kako se TACNO meri vrednost krvnog pritiska sa aparatom sa pumpicom i stetoskopom? Dakle, jasno mi je da vrednost gornjeg pritiska odredjujem prvim zvukom koji cujem, a kako ide za donji pritisak, da li je vrednost donjeg onaj poslednji i najtisi zvuk koji jedva cujem (uvek mi taj poslednji najtisi zvuk otkuca negde na 50), ili zvuk kao onaj prvi koji se pojavi kada odredjujem vrednost gornjeg pritiska? To me buni, nadam se da cete me razumeti... Pozdrav
Pravilno merenje pritiska
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Jun 19, 2015 6:30 pm
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Re: Pravilno merenje pritiska
Надуваш колико је потребно, па када почнеш да испушташ, први ударац срца који се чује означава горњи притисак, а када наставиш са испуштањем ваздуха из апарата и када звук откуцаја срца нагло опадне то је доњи притисак.
Неки кажу да ако се још увек чују откуцаји срца и после наглог утишавања то указује на неки проблем са срцем. Нажалост не сећам се детаља.
Дешава се и да звук откуцаја срца постепено опада, а онда би требало узети последњи чујни откуцај као меру доњег притиска.
И опет нажалост, питај лекаре и сваки ће другачије рећи као да не уче из истих књига, а већина их и не обраћа посебну пажњу приликом мерења крвног притиска.
Неки кажу да ако се још увек чују откуцаји срца и после наглог утишавања то указује на неки проблем са срцем. Нажалост не сећам се детаља.
Дешава се и да звук откуцаја срца постепено опада, а онда би требало узети последњи чујни откуцај као меру доњег притиска.
И опет нажалост, питај лекаре и сваки ће другачије рећи као да не уче из истих књига, а већина их и не обраћа посебну пажњу приликом мерења крвног притиска.