Pravila komunikacije sa doktorom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
PasaZadek
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 29, 2011 11:15 am

Pravila komunikacije sa doktorom

Post od PasaZadek »

Tokom razgovora sa doktorom, često nailazim na negativnu reakciju pri postavljanju pitanja.
Na primer, nedavno je moj izabrani lekar, kad sam ga upitao koji mi je antibiotik prepisao, održao lekciju da se tako nešto ne pita, jer nismo iste struke (ja sam inače pravnik), pa mi ništa ne bi značilo i kad bi mi rekao, posebno jer svaka fabrika ima drugačiji naziv za isti lek, jednom rečju da je moje pitanje nekulturno.
Nisam reagovao, iako sam ubedjen da nije u pravu, jer se nisam upustio ni u kakvu polemiku tipa, zašto ovaj lek, a ne onaj, itd.
Zato mislim da bi bilo korisno da razmotrimo i ovu temu, jer bismo time i sebe korigovali i odredili granicu dokle se može ići, a da se ne naruši medicinski kodeks.
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: Pravila komunikacije sa doktorom

Post od Slavko_slavko »

ako on ikad dodje kod vas vi mu recite:cena je 500 evra a kad on pita:Zasto tako puno? vi recite isto sto je i on vama rekao...salim se malo... :)
mislim da takvim lekarima i te kako treba odgovoriti,pa ne smeju se oni tak ponasati,trebalo bi da objasni sto i kako,ako treba i da vam pojasni delovanje leka,mi imamo pravo na to...
zdravo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 28, 2010 7:20 pm

Re: Pravila komunikacije sa doktorom

Post od zdravo »

Pacijent ima pravo da bude obavesten o terapiji koju prima ili o procedurama koje se nad njim sprovode. Takodje, ima pravo da predlozenu terapiju ili proceduru odbije, osim u slucajevima kada se proceni da nije sposoban da donosi takve odluke. Sto se tice vaseg iskustva, nije u redu sto vam je tako odgovorio. U neku ruku, treba imati razumevanja, jer ko zna sta se sve tog dana desilo u ordinaciji, ali u neku drugu ruku, nekultura nema opravdanje. Mozete pitati sve sto vas interesuje u vezi vaseg stanja, mada ne treba preterivati, pa pitati sta god vam padne na pamet. Na duze staze, takav odnos prema pacijentu nece biti odrziv, jer polako, kod nas dolazi poslovna etika zapada... U svakom slucaju, uvek mozete promeniti izabranog lekara. Pozdrav!
Odgovori