Povreda kolena!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
:DJANAA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 25, 2012 1:35 am

Povreda kolena!

Post od :DJANAA »

Pozdrav svima.
Imam 19 godina bavim se profesionalno fudbalom , nikada pre ovoga nisam imao vecu povredu pa sada ovo moram da pitam:
Na utakmici pre mesec dana uz naglu promenu pravca leve noge osetio sam lagani bol u kolenu " u predelu iznad fibule" u pitanju je levo koleno i okret je bio ulevo, nakon naglod okreta ulevo pao sam na zemlju i nisam znao sta da radim , nakon 5 sec kao da mi je nesto kvrcnulo (vratilo na svoje mesto) u predelu iznad fibule, onda su me izneli sa terena . U svlacionici nisam mogao da savijem koleno, vratili smo se i ja sam odmah otisao kod specijaliste hirurgije i ortopedije,stavili su mi gips(longetu). Nosio sam gips nedelju dana zatim su ga skinuli a mozda 4 dana posle povrede vadili su mi krv iz kolena "spricem" , nakon skidanja gipsa nosio sam elasticni zavoj , doktor mi je rekao da mora magnetna rezonansa da se uradi, magnetnu jos uvek nisam uradio cekam red, danas sam bio na kontrolu kaze da mi je kost u redu, imao sam otok kolena od prvog trenutka povrede i sada je jos uvek zastupljen ali skroz malo.Nogu nisam mogao upste da iskrivim ili da ispravim, kad god sam pokusao da je iskrivim osetio sam kado da se zateze da je to maksimum i da ne moze vise od toga da se iskrivi, sada je bolje nogu mogu da iskrivim cak do 90° i mogu da je ispravim skroz ali uz lagane bolove, hodam ali "copam", hteo bih da pitam sta je i da li mogu da se vratim na fudbal bez operacije"ako je to moguce"?
nogu mogu da okrecem u svim smerovima jedni problem za sada je sto ne mogu do kraja da je iskrivim osecam kao i na pocetku da ne moze vise od toga sta mi je ciniti! ?
Ako je moguce strucan i iskren savet? Unapred zahvalan.
Aleksandar
Johnny23
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 13, 2012 4:31 pm

Re: Povreda kolena!

Post od Johnny23 »

Moguce da si ligamente povredio. Kad odradis tu magnetnu, oni ce ti odma tacno reci o cemu se radi.
I ja sam igrao fudbal, i imao sam slican problem. Kada sam trcao i prilikom skretanja osetio sam ostar bol sa bocne strane kolena. Samo sto ja nisam imao otok. Ali isto kao ti nisam mogao da savijam nogu.Ispostavilo se da sa te ligamente istegao, sva sreca ne i pokidao. Fizikalnom terapijom i vezbama to se oporavlja.
Brate u celoj ovoj prici, najvaznija ti je psihicka to jest mentalna snaga.Nemoj da padas i veruj, bice to dobro.
Pozdrav !
:DJANAA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 25, 2012 1:35 am

Post od :DJANAA »

nadam se brate, ali doktor mi akze ako sam pokidao neki glavni ligamenat unutar kolena da to ne valja i da mora operacija, ja mu kazem da me ne boli posto na kontroli mi je trzao vukao nista me nije bolelo, osim sto ne mogu da savijem do kraja i boli me u predelu fibule i unutrasnjeg meniskusa, ja mu kazem da me ne boli a on mi odgovara da to ne boli . lol pa sam zbog toga i pitao! :) poz hvala brate
cecamilos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 21, 2012 8:50 pm

Post od cecamilos »

Da li neko moze da mi objasni sta znaci ovaj nalaz magnetne rezonance. U pitanju je povreda desnog kolena
Hvala unapred
Uradjena je T1W/T2W/PDW FS sagitalna, PDW FS/PDW/TIR koronalna i PDW FS aksijalna tomografija desnog kolena.

Prikazuje se značajna kolčina intraartikularnog izliva suprapatelarno, manja u ostalim delovima zgloba. Nema znakova infiltraije prikazanog segmenta skeleta. Koštana modrica laterarnog kondila femura ( u regionu terminalnog sulkusa ) medijalnog kondila f. te u kaudalnom delu patele. Vidi se impakciona kontuzija posterolateralnog tibijalnog platoa. Prikazuje se ruptura zadnjeg roga LM sa lakom dislokacijom put interkondilarne jame. Nema ( singinfikantne ) osteohondralne lezije Edem periartikularih mekih tkiva. U poplitealnoj jami ne vide se patološke promene.

Zaključak Č 1 ) Distenzija ACL, MCL te medijalnog retinakula patele. 2) Značajan globni izliv.
3) Impakciona kontuzija posterolateralnog tibijalnog platoa.
4) ruptura zadnjeg roga LM
Odgovori