Dragi doktori i ostali forumasi...
Ovo je moje prvo javljanje na ovom forumu, a javljam se jer sam zaista ocajna...
Naime, moj otac je pre 8 dana imao saobracajni udes, pri cemu je zadobio frakturu treceg vratnog prsljena (C3) i pritom povredio kicmenu mozdinu. Operisan je 24h nakon nesrece. Pre operacije osecao je celo telo, ali je mogao da pokrece samo desnu ruku i nogu.
Posle ugradnje implatanta, bio je u shok-sobi dva dana na aparatima (sve vreme je svestan) pa je prebacen na odeljenje. Na odeljenju je bio 2 dana pa je opet, zbog problema sa disanjem i crevima prebacen u shok-sobu, gde je proveo noc. Nakon stabilizacije opet je prebacen na odeljenje, sa poboljsanjem disanja i rada creva. Medjutim, juce je opet prebacen u shok-sobu gde su ustanovili ponovno pogorsanje rada creva i pluca. Sada je pod sedativima, i prikljucen na aparat za pluca.
Svih ovih dana je mnogo nervozan (sto je normalno obzirom na traumu koju prezivljava).
Njegov najveci problem je u tome sto je gojazan, ima oko 140kg. Ima 49 godina.
Na odeljenju neurohirurgije kazu da on mora da menja polozaj sa ledja na jednu stranu pa na drugu da bi se sprecila pojava dekubita, a na shok-odeljenju kazu da je najbitnije da se ustabili rad pluca i da bi trebalo da lezi na ledjima.
Znam da je covek sa povredama kicmene mozdine u "spinalnom soku" prvih sedmica nakon nesrece i da je u tom periodu oslabljen rad pluca i creva, i da je prisutna nepomicnost nekih delova tela u zavisnosti od tezine povrede, a da se kasnije stanje normalizuje i vracaju pokreti.
Mene interesuje da li se njemu unos tecnosti u organizam pijenjem ne preporucuje i da li je tecnost izazvala ove komplikacije?
Posle koliko vremena se pojavljuju dekubiti i kako se sprecavaju i lece?
Takodje me interesuje koliko je otprilike vremena potrebno da mu se stabilizuje stanje i vrate pokreti leve strane?
HVALA UNAPRED...
Povreda kicmene mozdine
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin