Pre dve godine, tj 2005, negde u zimu (cini mi se da je bio februar) osetio sam jak bol u donjem delu ledja. taj bol je trajao nekoliko nedelja i onda je prestao. Medjutim nakon toga poceo sam da se umaram nakon duzeg hodanja i ujutru mi se desavalo da ne mogu da se savijem. Kasnije pocetkom juna pocela je da me boli noga pri vrhu odmah ispod zadnjice. To mi se desavalo takodje posle duzeg hoda ili stajanja i prestajalo je kada sedim. U julu te godune krenuo sam u teretanu kako bih izmedju ostalog ojacao ledja jer sam mislio da ce me prestati bol u tom slucaju. Nakon mesec ipo dana iznenada me je zabolela leva noga i nisam mogao par dana da idem normalno, copao sam, al je vremenom bol popustao al nije prestao potpuno. uteretanu sam isao do kraja septembra a onda sam presato i krenuo sam na terapiju, elektro foreza, dijadinamik od kojih mi nije bilo ni malo bolje. Zatim magnetnu terapiju koja me je cini mi se upropastila. Jedan dan su mi ukljucili taj uredjaj na duplo jacu vrednist nego sto je bila ona koju su mi do tada pustali. Sledeceg dana nisam mogao da ustanem iz kreveta od bolova. Nisam mogao da sedim ni da stojim jedino je prestajalo da me boli kada lezim. Isao sam nakon toga na jos neke terapije ultrazvuk i interferentnu. I sledece godine negde s proleca stanje je pocelo da mi se popravlja. Preko leta sam kolko tolko normalno funkcionisao, isao sam na plivanje, vozio biciklo, radio neke vezbe medjutim bol je uvek bio prisutan mada ni priblizno kao u pocetku. Isao sam kod lekara i oni su mi rekli da snimim mr al nisam i rekli su mi da imam verovatno diskus herniju. Isao sam i kod jednog narodnog lekara Ostojic Gojka i on mi rece da sam ukljestio zivac. On mi ga je navodno vadio al mi nije nista bolje. E voleo bih da mi vi kazete dal znate sta bi moglo da bude.
P.S. I jos jedna stvar. Citao sam na netu u glasu javnosti o kiroprakticaru Martinu Opavskom al ne mogu nigde da nabavim njegov broj ili adresu. Ako neko zna bio bih zahvalan kada bi javio...
citao sam to ovde
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiv ... 0901.shtml
Povreda Kicme
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Moglo bi biti lumbargo..
Moj savet je da mirujes i ne radis nikakve kvazi fizioterapeutske vezbe.
Kad se jednom nesto poremeti sto se tice tih nerava, ili se moze stvar resiti hiruski, ili da se stvar resi sama od sebe ako nije suvise ozbiljna. Ponekad i kad izgleda da je stvar vrlo ozbiljna cesto i dalje je najbolji lek ne primenjivati nikakav lek.
Izbegavaj svako savijanje i okretanje, narocito u stranu. Uzdrzavanjem od savijanja osetices da je problem za nijansu blazi. Ako usvojis da se ne savijas, vremenom ces mozda i zaboraviti na problem. Kad to postignes tokom neoliko narednih meseci problem ce se isceliti sam od sebe. Svaki pokret koji ti ne prija izbaci iz upotrebe, ali nemoj hodati kao sa daskom u ledjima. Tkiva koja podupiru nerve bi vremenom trebala ocvrsnuti i vratiti se u prirodan polozaj. A sto se tice dijagnoze lekara, moglo bi biti ta diskus hernija, patoloski proces na diskusu koji pritiska nerv, to je ipak malo ozbiljnije i nece se tako lako isceliti samo od sebe. To trebas snimiti sa MR. Ali ipak mislim da je neka vrsta lumbarga, cista iritacija i povreda tkiva koja su malo razmeksala i ne odrzavaju pravi polozaj nerava sto uzrokuje zatezanje, bol i pritisak koji se zatim projektuje kroz celu nogu. U svakom slucaju, nekakvo ojacavanje ledja ili trbusnjaka nece previse pomoci, a vezbe mogu da iziritiraju, pa je moj savet samo mirovanje i restrikcija pokreta koji se odnose na okretanje i savijanje u sranu.
Pozdrav
Kad se jednom nesto poremeti sto se tice tih nerava, ili se moze stvar resiti hiruski, ili da se stvar resi sama od sebe ako nije suvise ozbiljna. Ponekad i kad izgleda da je stvar vrlo ozbiljna cesto i dalje je najbolji lek ne primenjivati nikakav lek.
Izbegavaj svako savijanje i okretanje, narocito u stranu. Uzdrzavanjem od savijanja osetices da je problem za nijansu blazi. Ako usvojis da se ne savijas, vremenom ces mozda i zaboraviti na problem. Kad to postignes tokom neoliko narednih meseci problem ce se isceliti sam od sebe. Svaki pokret koji ti ne prija izbaci iz upotrebe, ali nemoj hodati kao sa daskom u ledjima. Tkiva koja podupiru nerve bi vremenom trebala ocvrsnuti i vratiti se u prirodan polozaj. A sto se tice dijagnoze lekara, moglo bi biti ta diskus hernija, patoloski proces na diskusu koji pritiska nerv, to je ipak malo ozbiljnije i nece se tako lako isceliti samo od sebe. To trebas snimiti sa MR. Ali ipak mislim da je neka vrsta lumbarga, cista iritacija i povreda tkiva koja su malo razmeksala i ne odrzavaju pravi polozaj nerava sto uzrokuje zatezanje, bol i pritisak koji se zatim projektuje kroz celu nogu. U svakom slucaju, nekakvo ojacavanje ledja ili trbusnjaka nece previse pomoci, a vezbe mogu da iziritiraju, pa je moj savet samo mirovanje i restrikcija pokreta koji se odnose na okretanje i savijanje u sranu.
Pozdrav

-
- Aktivan član
Moglo bi biti lumbargo..
Izbegavaj svako savijanje i okretanje, narocito u stranu. Uzdrzavanjem od savijanja osetices da je problem za nijansu blazi. Ako usvojis da se ne savijas, vremenom ces mozda i zaboraviti na problem. Kad to postignes tokom neoliko narednih meseci problem ce se isceliti sam od sebe. Svaki pokret koji ti ne prija izbaci iz upotrebe, ali nemoj hodati kao sa daskom u ledjima. Tkiva koja podupiru nerve bi vremenom trebala ocvrsnuti i vratiti se u prirodan polozaj. A sto se tice dijagnoze lekara, moglo bi biti ta diskus hernija, patoloski proces na diskusu koji pritiska nerv, to je ipak malo ozbiljnije i nece se tako lako isceliti samo od sebe. To trebas snimiti sa MR, mada je za to dovoljan i sam rendgen. Ali ipak mislim da je neka vrsta lumbarga, cista iritacija i povreda tkiva koja su malo razmeksala i ne odrzavaju pravi polozaj nerava sto uzrokuje zatezanje, bol i pritisak koji se zatim projektuje kroz celu nogu. U svakom slucaju, nekakvo ojacavanje ledja ili trbusnjaka nece previse pomoci, a vezbe mogu da iziritiraju, pa je moj savet i sto mislim da je najbolji lek: samo mirovanje i restrikcija pokreta koji se odnose na okretanje i savijanje u sranu.
Pozdrav
Izbegavaj svako savijanje i okretanje, narocito u stranu. Uzdrzavanjem od savijanja osetices da je problem za nijansu blazi. Ako usvojis da se ne savijas, vremenom ces mozda i zaboraviti na problem. Kad to postignes tokom neoliko narednih meseci problem ce se isceliti sam od sebe. Svaki pokret koji ti ne prija izbaci iz upotrebe, ali nemoj hodati kao sa daskom u ledjima. Tkiva koja podupiru nerve bi vremenom trebala ocvrsnuti i vratiti se u prirodan polozaj. A sto se tice dijagnoze lekara, moglo bi biti ta diskus hernija, patoloski proces na diskusu koji pritiska nerv, to je ipak malo ozbiljnije i nece se tako lako isceliti samo od sebe. To trebas snimiti sa MR, mada je za to dovoljan i sam rendgen. Ali ipak mislim da je neka vrsta lumbarga, cista iritacija i povreda tkiva koja su malo razmeksala i ne odrzavaju pravi polozaj nerava sto uzrokuje zatezanje, bol i pritisak koji se zatim projektuje kroz celu nogu. U svakom slucaju, nekakvo ojacavanje ledja ili trbusnjaka nece previse pomoci, a vezbe mogu da iziritiraju, pa je moj savet i sto mislim da je najbolji lek: samo mirovanje i restrikcija pokreta koji se odnose na okretanje i savijanje u sranu.
Pozdrav

-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 8:28 pm
A jesi li siguran da moze da se vidi i na rendgenu diskus hernija. Ja sam snimio jos pre 2 godine na rendgenu i oni su mi nasli neku ispravljenu fiziolosku lordozu licme i neko cini mi se prosirenje diskusa al ni trga od diskus hernije na tome. Zato me interesuje da li je moguce to uopste videti na rendgenu. Kao sto rekoh meni se stanje dosta popravilo u odnosu na pocetak, hodam koliko hocu bez ikakvih bolova i problema al ipak me i dalje boli...
Hvala na iscrpnom odgovoru

-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 8:28 pm
Hvala na iscrpnom odgovoru :D
A jesi li siguran da moze da se vidi i na rendgenu diskus hernija. Ja sam snimio jos pre 2 godine na rendgenu i oni su mi nasli neku ispravljenu fiziolosku lordozu licme i neko cini mi se prosirenje diskusa al ni trga od diskus hernije na tome. Zato me interesuje da li je moguce to uopste videti na rendgenu. Kao sto rekoh meni se stanje dosta popravilo u odnosu na pocetak, hodam koliko hocu bez ikakvih bolova i problema al ipak me i dalje boli...

Ne kaze se lumbargo vec lumbago!
Vezbe su dizajnirane za olaksavanje tegoba i lecenje,uz ostalu fizikalnu terapiju.Obavezno idite na MR(magnetnu rezonancu) jer ona moze da potvrdi diskopatiju odnosno diskusherniju a rengen nemoze.Kada to zavrsite sa rezultatom idite prvo kod ortopeda pa kod fizijatra.OBAVEZNO idite na terapiju.Tamo ce vam reci sta smete a sta nesmete da radite,jer ce vam neki pokreti biti zabranjeni.Dok ne odete kod lekara nikako ne podizite bilo kakav teret i pre svega ne uvrcite trup! 

-
- Aktivan član
Kaobajagi bi trebalo da moze da se vidi na rendgenu. Isto tako kaobajagi se sve moze videti putem MR, kao sto se se nekada sve moglo videti na rendgenu. Narvno nista se ne moze tek tako videti ako ne znaju sta treba da gledaju, tj. moze se desiti da te snime uzduz i popreko, i ne otkriju nigde nista neobicno, al kad im kazes boli me tu i tu, prevrnuce se dok ti ne nadju sta. I onda ce kao naci razlog. Pricam potpuno uopsteno. I onda ce neku mrlju da proglase za problem. Tako je ako odes u neku privatnu sarlatansku ordinaciju. Moras otici negde gde su doktori ultra strucni. Diskushernija se moze relativno lako ustanoviti, ali postoje poremecaji nerava za koje mislim da ti imas koji se jednostavno ni sa najboljom opremom i lekarima ne mogu otkriti. Ako sarlatani ne ustanove od cega te nesto boli, ako ti nekazu da imas nesto sto nemas, reci ce ti da si srecan sto ti nije nista, i da je dobro sto si dao deset dvadeset hiljada kod njih za MR da bi bio siguran da si zdrav. Pa jeste!
A snimci koje budes dobio su uglavnom neupotrebljivi, jer samo osoblje koje te gleda i pomera na ekranu u toku snimanja zapravo moze nesto i da vidi.
Isto i kad odes da ti kazu koje pokrete smes da radis, verovatno te nece ni pitati koji problem imas, odnosno koja je tvoja dijagnoza, kao sto ih nije interesovalo kad su te povezivali na elektro terapiju da li ti je mozda slomljena kicma!
Bol u ledjima je bol u ledjima, terapija je ta i ta, tj. gomila razlicitih vezbi, to je stav. Kako ce oni moci da znaju koji je tvoj problem i da li uopste smes da radis bilo kakve vezbe? Oni to ne mogu znati, ali ti mozes! Ti znas kako te i kada boli. Ako su spremni da te operisu posle tih vezbi svega toga, u redu, tj. ako ce posle toga sto te upropaste da te srede. Avantura zar ne?
Ali posle bilo koje operacije, ko ti garantuje da te vise nista nece boleti? Pa bas ce onda sve da te boli. Kao sto posle svake operacije tog tipa postoji vreme refleksnih bolova, tako i za ovaj tvoj problem sada, postoji vreme mirovanja i odmaranja. Ako ih pitas zasto te sad sve to boli, reci ce- ne znamo. Kad ih pitas zasto te boli, iako su te operisali, reci ce to su refleksni bolovi to je normalno. Sta je lakse reci? To su fantomski bolovi. ili ne znamo? Zar nije bolje reci, ne znamo, ne znamo, ne mozemo da znamo? Pa nije, jer bi onda trebalo reci: cemu mi uopste sluzimo?
Eto to je moje miljenje povodom misljenja da lekari sve mogu otkriti, i jos vise- da sve mogu izleciti. Zato sto se bavim izmedju ostalog proucavanjem dgitalne obrade signala i sta se i kako moze videti, i koliko neko mora u neurohirurgiji imati godina iskustva i biti genije da bi mogao 100% da otkrije nesto, a kamo li da izleci.
Pozdrav

Isto i kad odes da ti kazu koje pokrete smes da radis, verovatno te nece ni pitati koji problem imas, odnosno koja je tvoja dijagnoza, kao sto ih nije interesovalo kad su te povezivali na elektro terapiju da li ti je mozda slomljena kicma!

Pozdrav