poviseni bilirubin i transaminaze

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Bogisha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 24, 2007 5:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

poviseni bilirubin i transaminaze

Post od Bogisha »

Pozdrav svima

Pre dve godine sam na biohemiskoj analizi imao poviseni bilirubin i transaminaze. Sa time nalazom otisao sam kod hematologa koji me je posalo na ultra zvuk jetre. Posle ultrazvuka koji je bio dobar lekar mi je rekao da to nije nista i da ponovim biohemisjku analizu sto sa ja i uradio. posle 15 dana analiza je pokazala da cu ove vrednosti u granici ali mi je isto tako i serum bio "lipemican" sta gd to znacilo.

juce sam isao da prekontrolisem krv i rezultati su bili sledeci:
bilirubin ukupni 30.1
blirubin direktni 6.8
s got 47
s gpt 87

ostale vrednosti
urea 4.8
holesterol 4.6
fibrinogen 2.3
gvozdje 16.8 kreatin 117 (granica za muskrace je 120)
sedimentacija 2

e sada ono pitanje....STA DA RADIM??? kod koga da idem?
svakako cu ici kod doktora na pregled ili kod spacijaliste ali me interesuje i vase misljenje... mnogi me predlazu cajeve kao dobar i dokazan lek za takve probleme.
sta je to sta bi smeo da koristim u ishrani a sta ne...
cega da se odricem u zivotu
i na kraju koliko je opasno to sto imam?????
u polsednje dve godine sam se vise puta testirao na hiv i hepatitis i nalazi su bili negativni....

inace ja se osecam dobro i nemam nikakvih prolema. Imam 25godina i
kao i svaki student vodim dosta neuredan zivot, u smislu malo spavanja i dosta stresa. hranim se brzo i nezdravo ali to rade i svi drugi pa nemaju (ili neznaju da imaju) slicne probleme. Ne pijem (mnogo), ne pusim i ne drogiram se:)
Najveca dva poroka su mi nes kafa (nekada i 3 dnevno) i slatkisi.
Visok sam 2m i imam skoro 105kilograma...

unapred hvala na odgovorima
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Pozdrav, da bi utvrdio sta je uzrok, moras odraditi jos neke analize.

Takvi rezultati ukazuju da jetra ne radi kako treba, te treba da iskljucis mogucnost postojanja hepatitisa A, B i C, da uradis jos analiza (Gama GT, protrombinsko vreme...i jos neke, to ce ti reci dr), da se vidi da li je u pitanju mozda masna jetra.

Ako si uzimao antibiotike ili pio dosta gaziranih pica, ili neke suplemente kao dodatak ishrani (neke dijetetske proizvode, lekove, preparate i sl)............moze da se desi da su rezultati takvi, ali da ne bi nagadjao trebalo bi da se javis doktoru i odradis markere na hepatitise (njih ces verovatno placati sam, jer ne znam da li osiguranje pokriva te analize, mislim da ne??!!)

Dobra stvar je sto ti je UZ dobar, ali on nije bas precizan tj. moze da se desi da imas ostecenje (fibrozu) a da se na UZ to ne vidi. Vazno je da ti jetra nije uvecana (sto se moze videti na UZ), ali svakako treba da ispitas zasto su ti transaminaze i bilirubin poviseni.

Pozdrav, majja :wink:
Bogisha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 24, 2007 5:20 pm
Kontakt:

Post od Bogisha »

hvala majja :)

Da UZ je bio dobar i nije se video nikakav poremecaj u smislu ostecenja ili povecanja.
Nisam pio lekove a gazirano pijem dosta umereno. Mislim da je to casa koka-kole dnevno odnosno posle jednog obroka. Sta je to "masna jetra" Ja sam pre dve godine imao zamascen tj lipemican serum, ali to je bilo samo jednom i vise se nije ponovilo. sada su mi ti rezultati bili dobri.

malo sam zbunjen jer su mi neki lekari rekli da se ne brinem puno oko toga i da samo pripazim na ishranu. kazu da to nije bolest i da je veoma moguce da je urodjeno.... ja opet sumnjam u sve to pa bi hteo da znam razlog tome.

Nisam panicar, ali ne volim da razmisljam o takvim stvarima!

pozz
bogi
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Evo, na ovoj temi imas nesto o masnoj jetri

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=2540

Ali svakako uradi i one analize!

Pozz, majja :wink:
celavsampasta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 28, 2007 4:49 pm

Post od celavsampasta »

cao! i ja imam povisen bilirubin, a imao sam i uvecanu jetru valjda... kazu mi da je to neki sindrom... kazu manje alkohola! ustvari nikako alkohol al jbg, ne mogu ga bas potpuno izbaciti... mora da se cuga! :) pozz, sve najbolje!
Odgovori