bilo je vec dosta reci o transaminazama, ali nigde nisam nasao sve iste simptome kao moje. Pa da pocnem od pocetka:
Prvi put sam otisao kod lekara (mislim prvi put povodom ovog problema

Hol 6.9 (max 5)
Trig 2.1 (max 1.7)
ALT i AST (ne znam tacno koja je koja) prva 65 (max 40) druga 121 (max 40)
Gvozdje, bilirubini, kreatin... sve normalno.
Kod infektologa je utvrdjeno da nisam HIV pozitivan i da nemam ni jedan od Hepatitis virusa. Tu se njegovo interesovanje za moj slucaj zavrsilo. Dijagnoza: Povisene transaminaze uz ocuvanu sintetsku funkciju jetre.
Ultrazvuk: Sve urednog izgleda - iskljucena je masna jetra.
Po savetu lekara opste prakse prestao sam da pijem gazirano - sto jesam dosta pio, alkohol - koji sam pio retko. Normalizovao sam ishranu koja je bila neredovna. Pio sam pilulice LIV52. Rezultati se nisu bitnije menjali. Trigliceridi su pali malo ispod granice, "one vece" transaminaze variraju u opsegu 80-120, a "one nize" 45-65.
Njeno objasnjenje je da treba da prihvatim ove rezultate kao moju normalnu vrednost. Druge savete nisam dobio.
Pre par meseci sam bio na pregledu za vojsku i dobio sam oslobodjenje na godinu dana zbog tih rezultata. Tada mi je i lekarka tamo rekla da to nije za igranje i da se posvetim tome, a kako vojska nikog ne ispusta iz ruku ako bas ne mora shvatio sam upozorenje.
Pa sad da cujem sta mi ko moze reci i savetovati.
Osip i dalje postoji (jedan veliki na desnoj podkolenici) koji ne diram (osim sto ga do krvi cesem jer mnogo svrbi) i ne mazem ni sa cim jer kad to uradim pocne da mi se javlja na drugim mestima na telu (koristio sam Elocom kremu - kortikosteroide ranije). Krenuo sam kao prvi korak da probam da se izborim sa holesterolom (a racunam mozda je i sve to povezano jedno sa drugim). Skupio sam sve babske lekove i...
3x1 Omega 3,
2x1 LIV52,
casa crnog vina posle rucka ponekad (kazu super za holesterol a alkohol bese ne valja za jetru?),
Sojin lecitin pre vecere... ...pa cemo da vidimo.
Mesec dana nakon pregleda u vojsci sam pio Omega 3 konstantno i rezultati su se blago popravili ali su u okvirima dosadasnjih pa je moguce i da je samo lazna varijacija. Na tom pregledu HOL 6.7, ALT i AST 120 i 49, nakon "tretmana" HOL 6.4, ALT i AST 98 i 44. Videcemo kako ce ovaj sadasnji koktel pomoci.