Povisene transaminaze + jos po nesto... - Pomoc

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
brzibg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 09, 2007 10:40 pm

Povisene transaminaze + jos po nesto... - Pomoc

Post od brzibg »

Pozdrav svima,
bilo je vec dosta reci o transaminazama, ali nigde nisam nasao sve iste simptome kao moje. Pa da pocnem od pocetka:

Prvi put sam otisao kod lekara (mislim prvi put povodom ovog problema :) ) pre 4 godine. Pojavili su mi se osipi po rukama i nogama, uglavnom po zglobovima. Dermatolog je nakon par pokusaja sa razlicitim kremicama i kortikosteroidima uspevao da me resi problema ali samo na par dana jer su se osipi vracali. Onda su me uputili na krvne analize. Rezultat je bio povisene AST i ALT, holesterol i trigliceridi.

Hol 6.9 (max 5)
Trig 2.1 (max 1.7)
ALT i AST (ne znam tacno koja je koja) prva 65 (max 40) druga 121 (max 40)
Gvozdje, bilirubini, kreatin... sve normalno.

Kod infektologa je utvrdjeno da nisam HIV pozitivan i da nemam ni jedan od Hepatitis virusa. Tu se njegovo interesovanje za moj slucaj zavrsilo. Dijagnoza: Povisene transaminaze uz ocuvanu sintetsku funkciju jetre.

Ultrazvuk: Sve urednog izgleda - iskljucena je masna jetra.

Po savetu lekara opste prakse prestao sam da pijem gazirano - sto jesam dosta pio, alkohol - koji sam pio retko. Normalizovao sam ishranu koja je bila neredovna. Pio sam pilulice LIV52. Rezultati se nisu bitnije menjali. Trigliceridi su pali malo ispod granice, "one vece" transaminaze variraju u opsegu 80-120, a "one nize" 45-65.
Njeno objasnjenje je da treba da prihvatim ove rezultate kao moju normalnu vrednost. Druge savete nisam dobio.

Pre par meseci sam bio na pregledu za vojsku i dobio sam oslobodjenje na godinu dana zbog tih rezultata. Tada mi je i lekarka tamo rekla da to nije za igranje i da se posvetim tome, a kako vojska nikog ne ispusta iz ruku ako bas ne mora shvatio sam upozorenje.

Pa sad da cujem sta mi ko moze reci i savetovati.
Osip i dalje postoji (jedan veliki na desnoj podkolenici) koji ne diram (osim sto ga do krvi cesem jer mnogo svrbi) i ne mazem ni sa cim jer kad to uradim pocne da mi se javlja na drugim mestima na telu (koristio sam Elocom kremu - kortikosteroide ranije). Krenuo sam kao prvi korak da probam da se izborim sa holesterolom (a racunam mozda je i sve to povezano jedno sa drugim). Skupio sam sve babske lekove i...
3x1 Omega 3,
2x1 LIV52,
casa crnog vina posle rucka ponekad (kazu super za holesterol a alkohol bese ne valja za jetru?),
Sojin lecitin pre vecere... ...pa cemo da vidimo.

Mesec dana nakon pregleda u vojsci sam pio Omega 3 konstantno i rezultati su se blago popravili ali su u okvirima dosadasnjih pa je moguce i da je samo lazna varijacija. Na tom pregledu HOL 6.7, ALT i AST 120 i 49, nakon "tretmana" HOL 6.4, ALT i AST 98 i 44. Videcemo kako ce ovaj sadasnji koktel pomoci.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Posle svega, ako ste tako prosli kod gastroenterologa i dermatologa, moja odluka bi bila (da sam Vas izabrani/porodicni lekar) da Vas nekako uputim na Institut za bolesti digestivnog sistema i na Institut za kozne bolesti - na prvi radi eventualne biopsije jetre, na drugi radi tacne dijagnoze promena (hronicna urtikarija ne bi me zadovoljila - toliko znam i sam).

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori