Povisena alkalna fosfataza, molim pomoc/savet

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Svetlana1953
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 09, 2008 1:35 am

Povisena alkalna fosfataza, molim pomoc/savet

Post od Svetlana1953 »

Imam 55 godina i pre par dana uradila sam pregled krvne slike i hepotogram. To radim svakih 6 meseci jer imam slab gastro unos gvozdja pa ga redovno kontrolisem. Ovaj put uradila sam prvi put test alkalne fosfataze i rezultat je bio 231 a gornja granicna vrednost za zene je 150!

Evo i nekih testova:

gvozdje-15,1
ukupni bilirubin-16,4
kreatinin-61
urea-2,6
glukoza-5,9
AST-39
ALT-43
AL FOSF-231
holesterol-4,22
trigliceridi-1,25
fibrinogen-4,4
eritrociti-4,15
hemoglobin-134
leukociti-8,18
sedimentacija-10,3

Pre desetak godina lecena sam na VMA od tezeg akutnog oblika Lamblia Intestinalis sa velikim gubitkom tezine i velikim gubitkom elektrolita i gubitkom soli zuca koje sam morala vestacki da unesem dodatno lekovima.

Stanje mi se stabilizovalo tek uzimanjem leka Rezohin koji je prvenstveno za malariju.
Od tada nemam vise problema sa tim, pa me interesuje da li ovo povecanje alkalne fosfataze moze biti povezano sam mojom prethodnom bolescu. Inace nikad nisam bolovala od bilo kakve bolesti jetre ili zlezda sa unutrasnjim lucenjem.

Inace ne osecam nikakve tegobe.

Sobzirom da se povisena alkalna fosfataza javlja kod ozbiljnijih bolesti molim vase misljenje.

Unapred hvala.
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Postovana,
na osnovu vrednosti alkalne fosfataze u serumu,nije moguce vrsiti prognosticku procenu bolesti jetre i zucnih puteva.
Sto se tice serumskog Fe,sama vrednost za sebe ne znaci nista,nego se sagledava u kontekstu kapaciteta za vezivanjem Fe/TIBC iUIBC/ i to 7 dana posle prekida th Fe, a najbolja procena se postize odredjivanjem rezervnog Fe- feritina.
pozdrav
Odgovori