Prvi put sam bio kod sportskog lekara (skoro sam napunio 18 godina, nisam se dosad bavio nikakvim sportom) i doktor je konstatovao povisen pritisak, koji po njegovim recima "nije visok, ali bi on voleo da je nizi", a posle mi je objasnio da je to zbog velikog straha, koji ja inace imam i kada se radi o svim vrstama pregleda i da mu nije jasno zasto sam se toliko uplasio, kad sam zapravo zdrav. Posle dva dana, kuci sam ponovo izmerio i bio je 140/80, posle 3 minuta 137, a posle 5 min 132, prosecno gornji je 135. Cuo sam da nije isto merenje kod kuce i u bolnici, a meni i kad sam kod kuce merio puls je bio 136, iako se meni cinilo da nisam bio uplasen. A jesam zabrinut otkako sam bio kod sportskog, iako mi je sam s.lekar rekao da nema razloga za brigu, da nastavim trening u teretani koji sam tek poceo pre nedelju dana i da ce to pritisak dovesti na normalu. I rekao mi je da spadam u grupu osoba koje su emotivci i da je to zbog toga (stetan za sebe, dobar za okolinu).
Da li je resenje da vise ne merim pritisak, da ne razmisljam i da se ne opterecujem sa tim, ili da ponovo idem kod lekara ? Da li zaista, za svoje godine, nemam razloga za brigu ?
Povisen pritisak - 18 godina
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: Povisen pritisak - 18 godina
"efekat belog mantila" zna da ucini svoje pa kod mnogih pristisak zna da bude visi izmeren kod doktora nego sto je inace...a takodje kada je covek previse zabrinut i opterecen tim problemom, ako stalno meri pritisak i to zna da napravi tu laznu sliku...a kucni aparati za merenje pritiska mogu da budu i netacno izbazdareni...inace vrednosti koje spominjes nisu visoke, odnosno iznad dozvoljene granice...verovatno ti je poslusao srce, uradio EKG, ako je to sve uredu i ako ti je rekao da nema razloga za brigu onda je zaista tako...trudi se da ne razmisljas o tome, s vremena na vreme izmeri pritisak kao sto bi svaki covek trebalo da uradi...sto se tice pulsa i on skoci kada je covek uzbudjen, meri ga kad si opusten, u miru, bez nekih vecih fizickih aktivnosti pre toga...
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
iako je svaki covek prica za sebe i ja moram da napisem...isto kao i ti,hipertenzija i ubrzan rad srca...u miru mi je bio oko 140(puls) a pod opterecenjem slican...pritisak 140/100 kod kuce 100/60...ja sam imao samo takve rezultate kad idem kod lekara a inace su bili sasvim suprotni...ukoliko su i dr011 i tvoj sportski lekar rekli da nema brige onda budi bezbrizan...
Mislim da je to kod mene u pitanju, i jos sam prvi put bio kod sportskog. Posle sam se uplasio jos vise i poceo da se opterecujem sa tim, a dok nisam bio kod sprotskog, nisam ni merio pritisak, mada sam po priroda takva osoba - tremaros, negativac, zatvoren - moguce da mi je takav pritisak i duze vreme. . . ne znam, cak sam pomislio da je i od tih vezbi, jer prvi put sam krenuo u teretanu, ne znam kako te pocetnicke vezbe uticu, ali nastavicu uskoro sa tim, doktor je rekao da ce to popraviti pritisak i da necu imati problema. . . bitno je da sam poceo da se bavim necim.a takodje kada je covek previse zabrinut i opterecen tim problemom
Meni je i kod kuce 135-140 gornji, kazu opet zbog straha od merenja, vidi se po pulsu, a i ja osetim da mnogo brze kuca nego kad ne merimkod kuce 100/60...ja sam imao samo takve rezultate kad idem kod lekara a inace su bili sasvim suprotni...ukoliko su i dr011 i tvoj sportski lekar rekli da nema brige onda budi bezbrizan...

Nastavicu sa vezbama i pokusacu da sto manje mislim na to.
Hvala na savetima.