Povecan enzim jetre

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
I_NaTuRaL_MiNd_Q
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 06, 2016 12:36 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Povecan enzim jetre

Post od I_NaTuRaL_MiNd_Q »

Pozdrav

E ovako: Isao sam na ljekarski za vojsku.Tamo su mi nasli povisen enzim jetre.Ast mi je bio 44 a Alt 78.Isao sam ponovo da dam krv za Ast i Alt nakon 10 dana i malo se smanjilo Ast 30 a Alt 70.Tamo su me pitali da li mozda koristim alkohol a ja na svu srecu nikad ne pijem alkohol. I u bolnici im nista jasno ako ne pijem,ne pusim,ne drogiram se,ne pijem gazirano kako moze da budu ti enzimi jetre poviseni.Da li moze neko da mi kaze nesto vise o ovome.

Unapre hvala.
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 11, 2016 11:43 pm

Re: Povecan enzim jetre

Post od Kristina11 »

Moze da ti budu povisene transaminaze tj enzimi jetre i usled nepravilne i masne ishrane,mesnih preradjevina,itd.Masnoca u jetri tj masna jetra.Kakva ti je ishrana?A lipidni status?Tj holesterol jel povisen.Takodje moze biti poviseno i od virusnih hepatitisa a,b ili c.Hepatitis A je akutni nije zabelezen hronican oblik i kao takvog ga prate izrazito visoke transaminaze.Dakle to ne verujem.A da li su se testirao na hepatitise b i c?
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Ako ti je i holesterol povisen moze biti da ti je masna jetra.Nevezano za alkohol i gazirano.Ako ti je rezim ishrane dugohodisnji uglavnom brza hrana,preradjena,masna...Al takodje savetujem da se testiras na hepatitise b i c.Moze biti povisen i od tih virusnih hepatitisa.Proveri i to.Ako si negativan na oba,onda samo dijetetskim nacinom ishrane regulisaces.Povecanje nije veliko i nije strasno.Al pokazatelj da ispitas.
I_NaTuRaL_MiNd_Q
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 06, 2016 12:36 am

Post od I_NaTuRaL_MiNd_Q »

U ponedeljak idem na detaljnu kontrolu jetre i pisem detalje.
Hvala Kristina
Kristina11
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kristina11 »

Vazi,javi sta je bilo.Znaci, uradi prvo testove na hepatitis b i c.To ti je nalaz krvi na hbs antigen i antitela na hcv.To treba da uradis.Da to prvo iskljucis,tj ako je to negativno onda je stopostotno da ti je od masnoca.Regulisaces nacin ishrane i vratice se u normalu.Ljudi su imali i veca povecanja pa su vracena u normalu.Jetra se obnavlja.Silimarin kapsule(biljne) su dobre za to.Bar je meni doktorktorka njih dala.Al sve ce ti vec reci doktori,nemoj na svoju ruku uzimati nikakve kapsule nit cajeve.Ne znam kako su se iscudjavali u bolnici,ko da su pali sa Marsa,ko da samo od alkohola jetra nije ok.Koja je to bolnica,gde si nalaze radio?Nije ni bitno,ako se doktor iscudjavao,onda doktora tog treba da promenis.Otom potom zakazi i ultrazvuk al prvo uradi ove analize sto sam ti napisala.Pozdrav i sve najbolje
Odgovori