Povećavanje minus dioptrije

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
hana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jan 22, 2005 7:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Povećavanje minus dioptrije

Post od hana »

Pre aprila ove godine nikada nisam nosila naočare. U aprilu je ustanovljeno da na levom oku imam dioptriju -1,5. To ranije nisam primećivala, jer na desno oko vidim dobro, pa sam valjda nesvesno koristila samo njega. Doktor mi je rekao da moram stalno da nosim naočare, jer bez njih ugrožavam zdravo oko, naprežući ga suviše. Od aprila ih stalno i nosim. Ali sad sam primetila da i dok gledam kroz naočare bolje vidim na desno oko (na kom je obična plastika, bez dioptrije), i tako zaključila da mi se u međuvremenu dioptrija na levom dodatno povećala.
Imam 22 godine. Da li godine imaju neke veze s dioptrijom? Čula sam da se obično ne povećava u tim godinama, već ranije. Da li je moguće da mi se, iako stalno nosim naočare ili kontaktno sočivo, vid sve više pogoršava? Mogu li to ikako da sprečim? Postoji li išta što mogu da uradim za svoj vid, osim nošenja optičkih pomagala, koja očigledno nisu uvek dovoljna?
Unapred hvala na svakom odgovoru!
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

Tek sam sad naletela na ovu temu...Meni je oftalmolog rekao da tzv. školska kratkovidost nastaje zbog nepravilne građe oka - možda si je imala i ranije ali ti nije smetala. Ne kažem da sam u pravu ali u tom slučaju dioptrija bi trebalo da se ustali kad prestane rast organizma, znači negde oko 25. godine - logično - a nošenje naočara može da pomogne da se proces iskontroliše (tako su bar meni rekli, ne znam po kom to principu funkcioniše).

Da sam na tvom mestu ja bih išla na redovne kontrole dioptrije i nosila naočari.
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

Zelela bih da vam prenesem moje iskustvo povodom minus dioptrije i nosenja naocara i sociva....kada mi je ustanovljena minus dioptrija receno mi je da moram non stop da nosim ili naocare ili sociva i ja sam to tako dugo vremena radila ali na svakom pregledu dioptrija je bila sve veca....i tako sam dosla do zakljucka da su mi se oci ulenjile i jednostavno su navikle na naocari i da se uopste ne trude.....kada sam ja to tako promozgala pocela sam da ih nosim samo kada su mi apsolutno neophodne za pc,tv,citanje a u svim ostalim situacijama sam ih skidala a i tokom nabrojanih aktivnosti kada je bilo mogucnosti ..........otkada tako radim dioptrija mi je sve manja i manja i sve bolje vidim......pa sada da li slusati lekare ili ne.......
jos nesto kada smo vec kod ove teme da li je neko od vas cuo za perforirane naocari i da li zna da li neka ordinacija se bavi njima.....naime imam rodjaka iz inostranstva koji je nosenjem tih naocari potpuno povratio vid.....kratkovidost je u potpunosti nestala......
valjda te naocari nisu sa staklima nego nego od drveta sa hiljadama sicusnih rupica i valjda se nose prvo nekoliko sati dnevno pa onda skoro ceo dan i onda ti se vid vrati.....oprostite sto ovako nasumice pisem ali moj rodjak vise ne nosi naocari.....ali nisam u mogucnosti trenutno da se kod njega vise raspitam o tim perforiranim naocarima pa bih zamolila ako je neko cuo za njih da pise.....
pozdrav
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Za te naocare nisam cula.
Sto se tice dioptrije... Nakon ove prve poruke sam bila kod oftalmologa. Rekla mi je da ja nosim naocare da bih bolje videla,a ne da bih sprecila dalji rast dioptrije. Rekla je da nije dokazano da tu naocare pomazu,da dioptrija svakako raste. Posto vec imam 22 godine,tj. problem se nije javio u detinjstvu,vec kasnije, ona kaze da mi dioptrija ne moze jos mnogo porasti, tj. nece biti minus 4, 5 i sl. Otvorila mi je karton i rekla da dolazim na 3-4 meseca,da mi prati razvoj. Kad se godinu dana dioptrija ne povecava,znaci da je stala,i vise nece rasti. Tada moze da se vrsi i laserska operacija,koja bi potpuno korigovala vid. Doktorka mi je rekla da razmisljam o toj mogucnosti,da ce to verovatno biti nekad dostupnije kod nas. Ja inace ne znam nista o tome,ni koliko to kosta... Mada bi me zanimalo, bar teoretski. A da li bih to nekad radila, otom potom.
digresija: Kako li sam ja to gledala,u sta sam gledala, kad na jednom oku imam skoro -2, a na drugom +0.5!!!
Steta sto na ovom forumu nema oftalmologije. Zato je dobro da bar na ovoj temi podelimo iskustva.
Pozdrav!
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

hana napisao: digresija: Kako li sam ja to gledala,u sta sam gledala, kad na jednom oku imam skoro -2, a na drugom +0.5!!!
Bas. :D

Ne znam sta da kazem. Meni su dijagnostifikovali -0.5 na levom oku plus astigmatizam kad sam imala deset godina, kasnije je dioptrija porasla na 0.75 i godinama stoji tako. Naocare sam nosila samo prvih par godina na fakultetu, dok sam isla na predavanja.

Informacije o laserskom skidanju dioptrije imas na www.svetivid.com
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

tunks napisao: ....naime imam rodjaka iz inostranstva koji je nosenjem tih naocari potpuno povratio vid.....kratkovidost je u potpunosti nestala......
Kolika mu je bila dioptrija?
Korisnikov avatar
tunks
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 03, 2004 3:09 pm

Post od tunks »

-2.5 i -3
Zasto pitas,da li si ti cula za te perforirane naocari?
pozz
Cat
Aktivan član
Aktivan član

Post od Cat »

www.pinholeglasses.org

Nasla sam zanimljiv clanak na googlu u kome pise da se radjamo dalekovidi i onda prilikom fokusiranja na bliske predmete npr. kod citanja misici oka se grce i ako to dugo traje ostanu u grcu pa slabi sposobnost da se vidi na daljinu...i kao korekcija bi trebalo da se koriste naocari za citanje, dakle plus dioptrija, samo kad citamo, da se oci ne bi naprezale. Vrlo zanimljivo...
hana
Stalni član
Stalni  član

Post od hana »

Ako je to tacno, verovatno se odnosi samo na decu. Cula sam da minus dioptrija moze da se popravi samo kod dece, mada ni kod njih nije sigurno da ce se ispraviti. (A pojma nemam kakve se naocare daju deci.) A kod odraslih se navodno nista ne moze uciniti (bar ne samo nosenjem naocara), pa se nose one za daljinu,i to samo da bi slika bila bolja...
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

http://www.myopia.org/pinholes.htm
eto ko hoce vise da procita o tim naocarima
Odgovori