Povećano gvožđe

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
ljikamaka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 11, 2007 6:20 pm

Povećano gvožđe

Post od ljikamaka »

Analiza krvi koju sam uradila 26.03.2007. pokazala je da mi je gvozdje povecano ( 30, 4 ), znaci preko gornje granice cak i za muskarce...
Ostali nalazi su OK, glukoza 5,2, urea 5,2, kreatinin 84, ukupan bilirubin 12,9, direktan bilirubin ( malo povecan - 5,7 ), holesterol 4,4, trigliceridi 1,0, AST (GOT) 20, ALT (GPT) 16, hemoglobin 145, eritrociti 4,99, hematokrit 0,42, MCV-84, leukociti 7,4, trombociti 395, a sedimentacija eritrocita 4 mm/1h.
Lekar opste prakse me je uputio da ponovim analize, tako da moj nalaz od 10.04.2007. ( znaci nakon samo dve nedelje) izgleda ovako: gvozdje 38,0, glukoza 5,4, bilirubin ukupni/direktan- normal, ALT (SGPT) 20, AST (SGOT) 230, hematokrit 0,394, hemoglobin 136, eritrociti 4,68, leukociti 7,8, trombociti 323, sedimentacija eritrocita 8 mm/1h.
Rezultat urina i urinokulture je uredan.
Molim nekoga od doktora da mi kaze sta bi moglo da bude razlog povecanju gvozdja, posto sam veoma zabrinuta.

Unapred puno hvala!
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Da se ogradim unared, nisam doktor, ali imam nekih iskustava sa tim.......

Prvo, veoma je bitno da li ste dobro napisali u ponovljenom nalazu vrednost za AST 230, i uz ovo poviseo gvozdje, iz iskustva, mogu da Vam predlozim da se testirate na hepatitis B i C.

U koliko je greska u kucanju, koliko znam, kod tako povisenog gvozdja potrebno je uraditi i feritin, da se vidi da li se talozi u jetri (feritin pokazuje i druge stvari, ali ja sam upucena samo za jetru!!).

A u medjuvremenu, dok ne dobijete strucan odgovor, proverite da li ste Vi napravili gresku prilikom kucanja ovih rezultata!!

Pozz, majja :wink:
ljikamaka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 11, 2007 6:20 pm

Post od ljikamaka »

Hvala na odgovoru Majo,
greska jeste bila u kucanju, trebalo je da napisem 23 umesto 230 ( jedna nula viska, ali verovatno puno toga menja).
Hvala jos jednom, pozdrav!
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

ljikamaka napisao:Hvala na odgovoru Majo,
greska jeste bila u kucanju, trebalo je da napisem 23 umesto 230 ( jedna nula viska, ali verovatno puno toga menja).
Hvala jos jednom, pozdrav!

Ne da menja, nego menjaaaaaaaaa ONOLIKO!! :lol: :lol: :lol:

Pozz, majja :wink:
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am

Post od Boki »

Svaka cast majjo ! Mozda ne doktor ali strucnjak za svoju oblast svakako :D

Poz
Odgovori