Povećanje težine, opstipacija i drugi simptomi

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Beba021
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 14, 2011 9:44 pm

Povećanje težine, opstipacija i drugi simptomi

Post od Beba021 »

Oko marta 2009 pa do marta 2010 uzimala sam Zoloft po nalogu lekara. U tom periodu naglo sam dobila oko 5 kg. Taj višak od tada više ne mogu da skinem. Kako sam relativno vitke i atletske građe to ne bi bio problem da ne izgledam i ne osećam se kao da sam dobila najmanje 10 kg. Udovi i stomak mi deluju jako otečeno i otežano, nekako naduveno. Ne mogu da stanem u odeću koju sam nosila kad sam bila iste težine kao sada. Imam veliki problem sa opstipacijom (već dve godine), glavoboljama, umorom i nemam energije kao nekad. Ponekad imam bolove u kolenu sa prednje strane, a nakon kraće šetnje u leđima i nogama, iako bi trebalo da sam u dobroj kondiciji. Takođe pijem puno vode, ali kao da ne mokrim ni blizu koliko unesem tečnosti. NOs mi je često zapušen (noću uglavnom) na sličan način kao što je bio u toku trudnoće (pre 10 godina). ORL doktor nije mogao da nađe razlog, testovi alergije su negativni.
Ne znam da li je ovo posledica Zolofta ili slučajnost i posledica starenja, ili nešto treće.
Imam urođenu mikrocitozu i jako snižen ferritin u krvi (triput manje od minimuma) ali dosad nisam imala nekih problema sa tim. Imam 38 godina.
DA li je ovo starenje, ili bi trebalo da proverim hormonsku sliku ili nešto treće? Da li Zoloft može da ostavi ovakve posledice?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Povećanje težine, opstipacija i drugi simptomi

Post od tamaraft »

Nadam se da ste sada bolje i da ste resili da uzmete sve u svoje ruke i da promenite sve sto vas je muchilo progle godine!

Isto takom nadam se da ste uz medikamentoznu terapiju imalii psihoterapije za psihologom ili psihijatrom, posto Zoloft tesko da je reshenje sam po sebi, potrebno je da poprichate sa nekim i svemu sto je dovelo do toga da pijete godinu dana Zoloft!

Mlada ste zena, u najboljim godinama :)

Opstipaciju je svakako Zoloft mogao da izazove, ulenji creva, ulenji vas, nema fizicke aktivnosti, depresivno raspolozenje nikad ne vuce sa sobom zdrav rezim ishrane...pa sve to zaberete i eto razloga opstipacije!

Morate da menjate navike u ishrani, uz pomoc nutricioniste ili sami po osecaju sta vam to od hrane odgovara, da stvorite rutinu od 5 obroka dnevno, 3 obroka i 2 uzine. Da povecate unos vlakana, celuloze, vode (ne bilo koje tecnosti), sveze i kuvano povrce i voce, sad bar dok je jos lepo vreme izkoristite pune pijace, kuvano ili grilovano meso, a od mlecnih proizvoda kefir, jogurt, kiselo mleko, izbegavajte mleko jer se jako dugo zadrzava u organizmu i usporava varenje, onda ubacite u svakodnevnu rutinu ovsene pahuljice, mozda najbolje za dorucak, soljica jogurta, 2 kashike ovsenih pahuljica i neko voce, dace vam dovoljno energije a ovas je spas sa creva i probavu.

Isto tako je bitno da smanite unos kafe, cajeva sa velikom kolichinom teina i kofeina ako ih pijete, da smanjite ili potpuno prekinite sa konzumiranjem cigareta. Izbegavajte namirnice koje su pune skroba i dugo se zadrzavaju u organizmu, poput belih peciva sa kvascem, biskvit testa, keksova...

I naravno ako imate zelju i mogucnost, castite sebe jednim novim parom patika koje cete koristiti samo za setanje! Jos uvek je lepo vreme i dovoljno je da 4 nedelje terate sebe da setate predvece, a posle toga ce organizam sam da vas tera da setate :)

Zbog ostalih dijagnoza svakako treba da se u kontaktu sa svojim lekarom opste prakse i hematologom.

Pozdrav :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Beba021
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 14, 2011 9:44 pm

Re: Povećanje težine, opstipacija i drugi simptomi

Post od Beba021 »

Mnogo hvala na ljubaznom odgovoru.

Što se tiče problema koji su doveli do terapije Zoloftom, to je nažalost preduga priča da bih je ovde ispisivala. Mislim da nisam imala dovoljno prateće psihoterapije da bi se stvari u tom smislu popravile, a posledice uzimanja Zolofta (naglo dobijanje na težini i opstipacija, loša kondicija kao posledica stalnog spavanja i povećanog apetita, odekline stomaka od opstipacije) samo su dodatno pogrošale stvari. Volela bih da imam dobru psihoterapija ali trenuto imam finasijskih problema da bih to mogla da redovno ispratim.

Što se tiče ishrane, mislim da su glavnim problem slatkiši, i kafa. Kako se sada manje krećem i apetit mi je ostao uvećan, moguće je da sada te namirnice lošije utiču na mene nego nekad. Nisam navikla da se hrana odjednom tako izraženo "prima" kod mene, i da mi je kondicija toliko slaba.

Za patike se u potpunosti slažem, i poradiću na tome. :)

hvala još jednom
pozdrav
Odgovori