Potrebna pomoc!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Dralee
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 27, 2013 7:10 pm

Potrebna pomoc!

Post od Dralee »

Tegobe koje imam:Uznemirenost,cesto zaboravljanje,mucnina,malaksalost,umor,pospanost,spavam 10-12h na dan kad ustanem i dalje sam pospan i umoran,ponekad kad se uznemirim stalno me steze nesto u grudnom kosu,kratak dah i tako to,stalno sam zabrinut,uopste mi nije do smejanja.Sedim za kompjuterom 6h+ sati na dan,svaki drugi dan setam po 2km i jos toliko nazad(ujtru),koliko vidim imam probleme sa kicmom(dok sedim kad pokusam da se ispravim boli me donji deo kicme ne ceo nego deo.Pijem magnezijum,2-3 tablete na dan(iako pise samo 1 na dan) muci me nos(desna nozdrva mi je zapusena)pijem neke tablete za grip,posto nos malo malo pa mi je pun,nemam temperaturu.Plus mi ponekad drhte misice u ramenom pojasu i ispod kolena. El zna neko kako da resim neko od ovih tegoba.Imam jos dosta njih ali sa njima izlazim na kraj.Bolnice mi je preko glave svaki 2 dan sam u njoj + sam skoro lezao tamo 2 nedelje zbog operacije,jos idem kod pedagog + jos treba da zakazem kod kardiologa.Stvarno vise ne znam sta da radim.
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 9:08 pm

Re: Potrebna pomoc!

Post od Jelisej »

Los hormonalni profil.
Moras da popravis nacin zivota, pa onda nakon nekog vremena ponovo sagledati situaciju.
Dralee
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dralee »

Evo neke nove tegobe:Ukocenost vrata i vilice,bol u vratu.

El mozete da mi pojasnite to hormonalni profil i da promenim zivot(nisam razuemo da li je hrana u pitanju,da sedim manje za kompjuterom,da se vise bavim fizickim aktivnostima ili sve da promenim)
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

Treba sve da promenis, popravi ishranu, gledaj da spavas uredno.
Ubaci vezbu- ali bez preterivanje, tj pocni smesno lagano, 4X nedeljno- nikako ne smes da budes umoran od vezbe.

Sto se tice hormonalnog profila- same ceste upale i druge boljke kojima si podlozan jako "trose" hormone a takodje i vitamine minerale itd.
Npr pospanost i to sto dugo spavas je najverovatnije posledica niskog kortizola- a sam kortizol ima zadatak izmedju ostalog da sprecava upale i da se "bori" protiv istih, ali kod cestih upala se i on iscrpi i onda uz sve to organizam je jos vise podlozan alergijama, upalama itd...

Ako sve "sredis" opet ce ti trebati barem 3 meseca, a verovatno i vise da se sve vrati u normalu. Tako da je najbolje da pokusas da "sredis zivot" pa onda ako se ne osecas dovoljno dobro izvrsis testiranja.
Dralee
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dralee »

Hvala,pocecu da radim neke vezbe za kicmu,picu i jesti sto vise vitamina,pumpam se magnezijumom.Mada sam u poslednje vreme tamanio brzu hranu i gazirano,sad cu to da prestanem neko vreme.

Ako neko ima jos neki savet kako da se oporavim nek napise ovde puno ce mi pomoci.
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

Samo vezbe za kicmu? Slabo je to. Trebas 4X nedeljno, za pocetak celo telo.
Nikad nemoj vezbati vise od 1h, a za pocetak i 20 min je dovoljno.

Ishranu dovesti u redi, izbaciti ugljene hidrate s visokim glikemijskim indeksom.
Slatkise, sokice, grickalice, alkohol, kofein izbaciti.

Ubaciti- mesane orasaste plodove- orase, bademe, lesnike, blansirane indijske brazilske orase.... kombinuj kako ti odgovara. kikiriki nikako.
Voce je odlicno, ali nemoj ga navecer.
Povrce je super. Umesto hleba mozes jesti dvopek.
Probiotike/kefir za probavu, ako ti stomak ne vari ubaci enzime+betain jer ako probava ne funkcionise dzabe vitamini, minerali itd...

Ako imas neka konkretna pitanja- pitaj, ukljucujuci za vezbu.
Moras poceti ozbiljno, jer ionako ce ti trebati puno vremena, ako budes neozbiljan onda se mozda nikad neces oporaviti. Sto vise ulozis, vise ce ti se vratiti.
Dralee
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dralee »

Evo sta ja trenutno vezbam svaki drugi dan po sat vremena setanja(ujtru) popodne radim vezbe istezanja,vezbe za ramena i grudni kos,skelkove,i jos par nekih vezbica iz skole,(trbusnjake i ostale sedece vezbe jos nebi smeo) ove nedelje radim vezbe to 5 minuta ukupno sledece po 10 i sve tako povecavam za 5. Slatkise i gazirane sokove nisam okusio vec 2 nedelje i ne planiram uskoro dok se ne dovedem u red.Jescu dosta oraha i lesnika.Kad mi se jede slatko obicno uzmem lubenicu ili dinju,kad mi se pije neki sok ja uzmem magnezijum ili multi vitamin.Hvala na savetima,ako imate jos neku vezbicu napisite mozda mi pomogne :D
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

Ok, dakle gledaj da ne radis vezbe vise od sat vremena ni u kom slucaju, takodje barem trenutno radi celo telo svaki dan, 4X nedeljno. Radi tzv kruzni trening (circuit training), izracunaj koji ti je max. broj ponavljanja i onda smanji za 20-25 % i onda to uradi u 4- 5 serija, npr ako mozes max da uradis 20 sklekova, napravi 4 serije od 15 sklekova. Takodje zapamti da su najvaznije vezbe za noge, jer one najvise stimulisu hormonalni odgovor tela. Cucnjevi i iskorak su vazni. Za pocetak se koncentrisi na tehniku.
Trbusnjaci i nisu toliko bitni, ali mozes umesto njih raditi podizanje kolena u lezecem polozaju. ili pod
Ne znam jeli imas uslova i da li smijes da radis zgibove i propadanje?
lateralno podizanje je dobro za ramena, tj deltoide- mozes za pocetak poceti s flasama napunjenim vodom.

Dakle grubi primer kako bi mogao da izgleda tvoj trening:
4-5 serija od svih vezbi:
1. Sklekovi
2. Cucnjevi
3. Podizanje kolena u lezecem polozaju
4. Zgibovi
5. Iskorak

kad se broj ponavljanja poveca, onda mozes izdeliti vezbe i raditi ih u 2 dana itd...
za jedno 6 meseci ili vise onda mozes preci na neki drugi program, kao sto je 5X5 itd.
Dralee
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dralee »

u skolskom dvoristu mogu da radim zgibove i propadanja,3 minuta laganice trcanja uzbrdo i opet nazad :D probacu te vezbe.

Hvala vam
Dralee
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dralee »

Evo imam neke nove tegobe vec 2-3 dana (ono polako prestaje)

Tegobe:nadutost,kasasta stolica,ponekad bolovi u stomaku,i ucestali gasovi(najvise posle stolice nikako da prestanu)

Rekli ste nesto o probavi,el ovo vezano za to ? msm tegobe,probao sam da jedem cokoladu da mi stvrdne stolicu,ali nisam imao neki znacajnih promena.
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jelisej »

Zvuci kao neki virus, ako je kratkotrajno. Inace sama nadutost, gasovi itd su znaci da stomak ne moze nesto da svari, ali takve stvari su normalna pojava kod virusa, zaraza. Dvopek je zakon za to.
Dralee
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dralee »

Hvala,ja inace pijem defranol za grip i prehladu zbog nosa pa mozda mi ovo pomogne :D
Odgovori