Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Koje su moguće posledice nedostatka svežeg vazduha, tj. nemogućnosti da se neka prostorija luftira, ako neko u njoj spava + soba je ionako mala?
Mislim, uvek se priča kako je svež vazduh jako važan za zdravlje, e pa, koje konkretno tegobe mogu da nastanu ako toga nema? Neka oboljenja respiratornih organa? Veći zamor? Nekakav uticaj na raspoloženje? Ili nešto četvrto...?
Koliko je važno da se stvori dotok svežeg vazduha? (Prozor je inače nefunkcionalan, tj. ne može da se otvori.)
Hvala svakome ko odgovori!
It`s good to know the truth and to speak the truth. It`s even better to know the truth and speak about palm trees.
Reci cu ti iz licnog iskustva...
Moja soba je jako mala a i ima dosta stvari u njoj. imam problem sa nedostatkom kiseonika. od trenutka kada uvece legnem, do ujutru, kada se probudim, u mojoj sobi ne moze da se dise. posledice toga su sto ne mogu da zaspem kada uvece legnem, vec se sat vremena vrtim po krevetu.
koncentracija i pamcenje su mi slabiji kada ucim. bez kiseonika, mozak jednostavno ne moze da normalno funkcionise... utice mi ponekad i na raspolozenje (pogotovo sad dok su ove vrucincine), cesto sam nervozna...
prozor, i kad otvorim, udje mi samo topao vazduh i bude jos gore...
ne znam koliko je ovo odgovor na tvoje pitanje...
Da li ti je koncentracija slaba samo dok učiš u toj zagušljivoj sobi, ili ako učiš bilo gde posle noći provedene u njoj?
Zna li neko postoje li neke dugoročne posledice života u zagušljivom prostoru (pod pretpostavkom da su neraspoloženje i loš san samo trenutne posledice)? Ako postoje ozbiljnije posledice, koje su? Odnosno - da li treba nastojati da se životni uslovi promene, ili prisustvo svežeg vazduha uopšte nije toliko presudno za zdravlje?
Ti kažeš da imaš prozor, ali da ti je još neprijatnije kad uđe topao vazduh... Ja pretpostavljam da je zdravije kad ulazi vazduh, makar i topao, jer ako prostorija nema prozor, i čovek je zatvoren svu noć u njoj, onda sve vreme diše isti vazduh - koji je već iskoristio...
(Relativno nedavno čitala sam jedan tekst o novim sistemima u građevini da se konstruiše zgrada/kuća sa dobrom i stalnom ventilacijom, i tu je otprilike bilo govora o tome kako je to važno i koliko vazduha treba za koliku prostoriju - detalja se ne sećam - ali to nije mnogo obrazlagano sa medicinske tačke gledišta.)
It`s good to know the truth and to speak the truth. It`s even better to know the truth and speak about palm trees.