Poremecaj spavanja?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm

Poremecaj spavanja?

Post od girl_from_nowhere »

Evo sta me muci vec skoro godinu dana.
Tip sam osobe koja voli da spava i kojoj je odmalena potrebno bar 10 sati spavanja da bi normalno funkcionisala tokom dana(pod normalno podrazumevam bez nervoze, zevanja itd), E sad naravno da neki put ne mogu svih 10 sati da odspavam ali to i nije tako bitno za celu pricu.

Moj problem je sto se nocu budum svaka 2-3 sata. To izgleda ovako: probudim se, konstatujem da sam sanjala to i to(posto sanjam vise puta u toku noci), odem u wc, vratim se u krevet i opet zaspim. S tim sto neki put ne odem u wc. To mi je postala neka rutina ali me brine a i pocinjem da zavidim ljudima koji spavaju po 8-9 sati u kontinuitetu :evil: Recimo moj decko... On je taj tip, cvrsto spava i tesko ga je probuditi ali ako ga neko probudi posle se tesko uspava. A inace uvece kad treba da zaspi, zaspi za cas, uz galamu, uz svetlo-uvek moze da zaspi. Dok je meni za to prvo uspavljivanje potreban potpuni mir, nema sanse da zaspim uz muziku, tv, neciju pricu, osim ako bas nisa mrtva umorna sto se retko desava.

Jos sam primetila da cesto spavam sa blago otvorenim ustima. Ali se ne otvore zbog zapusenog nosa(osim kad sam prehladjena) vec sam primetila da kako god lezim, kad pocnem da tonem u san vilica se opusti i otvore mi se usta, narocito kad lezim na ledjima, ali i u svim drugim polozajima.

Da li bi se to moglo svrstati u neki poremecaj spavanja(citala sam nesto o apnei kod spavanja?) i na koji nacin bih mogla to da "izlecim"? Pitam posto bih zaista volela da se jednu noc naspavam kao covek :roll:
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Sleep apnea se dijagnostikuje malo teze egzaktno, a prema aspektu pacijenta i anamnezi se moze cesti poretpostaviti. Pitajte one koji su Vas videli dok spavate da li jako hrcete. Imate li osecaj neispavanosti, jako zakrvavljene oci ujutru, povremeno budjenje uz osecaj gubljenja daha, da li ste gojazni...?

Takodje, da li konzumirate previse kofeina (Kafa, guarana...), da li pusite, da li ste pokusali da promenite vreme polaska na spavanje, da promenite jastuk, krevet, sobu...?

Pacijentima koji nemaju neuroloske i druge probleme, vec izolovanu nesanicu, dajem u poslednje vreme najcesce Tetrazepam, potom Sanval i Nipam. Ako ne deluje, dajem i Flormidal...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Hvala na odgovoru.

Oni sa kojima spavam imaju cvrst san pa ne mogu da ih pitam, mada su mi u par navrata rekli da hrcem al ne nesto jako. Od ovoga sto ste naveli, jedino sam se par puta budila ali ne uz osecaj gubljenja daha vec kako duboko udisem. Nisam gojazna. A neispavana sam uvek kad spavam manje od 10 sati:-)
Ne pijem kafu, caj ni gazirano, ne pusim. Jedino sto lezem dosta kasno. Jastuk sam menjala, nije do toga, sobu takodje a samim tim i krevet. Uvek se budim :cry:

Sta mislite, da li bi trebalo da odem kod neurologa? Inace mislim da ovo nije nesanica, s obzirom da nemam problema sa uspavljivanjem vec bas s budjenjem.
neu3no
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Dec 18, 2007 11:18 am

Post od neu3no »

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?t=17385

Pročitaj moj post, a i ostale savete.
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Procitala sam ali svi ste imali problema sa uspavljivanjem i nemogucnoscu da spavate nocu. Ja nemam taj problem i zato i postavljam pitanje ovde, jer da imam nesanicu u pravom smislu te reci, odavno bih otisla kod lekara.
A ovako ne znam sta mi je ciniti :(
girl_from_nowhere
Aktivan član
Aktivan član

Ima neko savet?
Korisnikov avatar
gorant
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 8:47 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od gorant »

Možda menjanje dnevnih aktivnosti? Ja sam svojevremeno praktikovao trčanje noću, pred spavanje. Sport ili nešto slično...
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

s

Post od vasa »

navike su cudna a prosta stvar
probaj da menjas navike
da si vise aktivna u toku dana-po podne-da skratis period spavanja-mozda dobijes kvalitetniji san
uporedi svakodnevnicu sa necijom -ili sa svojom kad si negde na odmoru ili nekom promenjenom periodu-a ako ga nemas obavezno uvedi neke promene u svakodnevnicu
Odgovori