Poremecaj spavanja, kom lekaru se obratiti

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

SaleB81
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 22, 2013 4:00 am

Poremecaj spavanja, kom lekaru se obratiti

Post od SaleB81 »

Postovani,

nov sam na forumu. Ovo mi je prva poruka. Citao sam pre nekoliko dana dve, tri teme koje se bave poremecajima spavanja; u medjuvremenu sam prosnjurao po wikipediji da se upoznam sa nekim terminima; zatim sam se danas vratio da ponovo sve to procitam jos jednom. Zakljucujem da treba da se javim strucnjaku za snove i da verovatno imam jedan ili vise problema, koji verovatno mogu da se rese.

Moje je pitanje da li da se obratim psihijatru, neurologu ili specijalisti za neku trecu oblast? Dobro bi dosla i informacija u kojoj privatnoj klinici / kod kog doktor, u Beogradu, bi bilo preporucljivo da zakazem ovaj pregled.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Poremecaj spavanja, kom lekaru se obratiti

Post od aa_aca »

Добро дошао. :D

За почетак можеш да погледаш моја искуства о спавању, која сам записао на мом сајту. Има доста текста па је крајње непрактично да га копирам овде. Адреса сајта је њњњ.аца.рс тј. имаш је у мом профилу. Погледај под Савети, Здравље, Спавање и Спавање 2.
SaleB81
Novi član
Novi član

Post od SaleB81 »

Hvala Aco,

vas sajt sam procitao pre nekoliko dana, ne ceo, ali te dve strane o spavanju jesam. Problem je sto od tih generalizovanih saveta na mene vecina njih ili ne deluje ili kontra deluje.

Recimo jedan od osnovnih saveta koji se daje osobama koje imaju problema sa snom je ne piti nista kofeinizovano. Ja sam, ranije dok sam pio red bull, najvise voleo da ga popijem uvece jedno pola sata pre spavanja ako sam imao naporan dan. Kada sam prestao sa red bullom kafa je postala idealna. Ako sam umoran kafa ce da me opusti, ako nisam umoran od kafe nece previse da mi se prispava, ali svakako nece da me razbudi.

Drugo, kazu nemojte razmisljati o dnevnim problemima pred spavanje. Retko razmisljam o dnevnim problemima, ali cesto o tehnickim resenjima nekog aktuelnog problema. U takvom slucaju zaspem dosta lako i brzo i tokom noci cesto sanjam dalje resavanje i uglavnom se lepo odmorim.

Moji najveci problemi su sto se posle sedam, osam sati cesto ne osecam odmorno. Cesto se popodne ili predvece osecam odmornije nego ujitru ili do podne i sto ako zaspem pre ponoci u deset ili jedanaest, budim se sest sati kasnije i ujutru u deset mogu da legnem ponovo da spavam. Dosta sam uspesno, jedno vreme dok je bilo neophodno da budem odmoran, spavao dvokratno po 3.5-4h, ali to mi je omogucilo samo da budem odmoran, nizasta nisam imao vremena.

Ne smeta meni ni nekultura spavanja previse, ali mi smeta sto kao posledicu neodmaranja tokom spavanja, sve cesce imam gubitak koncentracije, nemogucnost koncentracije, problem kratkorocnog pamcenja i sl. Nije dramaticno, ali je primetno.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

sale,
sajt koji ste citali je nadrilekarski, neutemeljen na naucnim cinjenicama.
problemi sa nesanicom dolaze iz podsvesti. idite na sajt beogradskog psihoanalitickog udruzenja, tamo se nalazi spisak svih analitickih teapeuta, lako cete stupiti u kontakt.
razgovori sa psihijatrom-psihoanalitiarom ce vas navesti na uzroke nesanice, sa minimumm lekova, ako uopste budu potebni
www.bpa.org.rs
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Е Сале, видиш како неки ликови туђа искуства називају надрилекарским саветима. Тако је са онима који своја искуства немају јер цео живот темеље на три књиге које су прочитали и на редовним извештајума фармаколошке индустрије. Такве особе ће ти много рађе препоручити да пијеш бенседине и тродоне за спавање, него што ће ти рећи да пијеш магнезијум или калцијум или чашу топлог млека.

Некоме ко добије висок крвни притисак из чиста мира, радије ће да препоруче брдо лекова него да се сложе да је можда укоченост раменог појаса и леђа узрок томе.

Да не спомињем тек подсвест као узрок несанице. Мислим да је то врхунац глупости, одмах испод дебилизма када је један "лекар" рекао кориснику форума да вероватно има мултиплу склерозу а само на основу тога што га је задесила једна вртоглавица - баз икаквих других симптома.

Оно што си споменуо кафу и ред-бул, сасвим је логично. Нормалном човеку они подижу енергију и не могу да спавају. Премореном човеку нормализују енергију и он може нормално да спава. Чиста физика и логика.

Секирација и брига о дневним проблемима је једно. Решавање проблема у послу којим вилиш да се бавиш сасвим је друго. Знам то и из свог искуства. За разлику од неких анонимуса, ја сам спреман да одемо на кафицу и лепо поразговарамо без присуства "медицинских научника и стручњака". 8)
SaleB81
Novi član
Novi član

Post od SaleB81 »

@drbgd:

Znam ja sta sam procitao na Acino sajtu. Takodje, ako i Aca znam da koristim literaturu, pa ne bih nijedan od tamosnjih saveta prihvatio zdravo za gotovo bez resersiranja na temu na drugim sajtovima, forumima, razlicitim jezicima ... S druge strane ni savet lekara ne bih prihvatio zdravo za gotovo, jer sam vec doziveo nekoliko pogresnih dijagnoza i naucio nesto iz toga.
Nego vi ste me malo zbunili vezano za recenicu "... razgovori sa psijihatrom-psihoanaliticarem ce vas navesti na uzroke nesanice..."
Ako sam dobro razumeo psihijatar je doktor medicine specijalista psihijatrije, a analiticar je psiholog po struci koji nije doktor medicine. A na onom sajtu se pominju ljudi koji su psiholozi (kod Vesne Brzev sam bio pre jedno 15godina)

Psiholog meni treba nevezano za problem spavanja, ali sam imao zelju da odem kod doktora medicine koji moze da proveri da li postoji oboljenje nekog organa (mozga i pomocnih sistema) ili neki sistemski poremecaj. Za to me zanima da li treba kog neurologa ili psihijatra da idem.

@aa_aca:

Da ne shvatite pogresno prethodne redove. Svidja mi se vas sajt, ima na njemu mnogo zanimljivih stvari da se procita. Nisam jos sve procitao, ali procitacu kad se nadje vremena. Slozicete se, verujem, da potencijalno veliki problem moze nastati ako neko prepozna u tudjem savetu svoje simptome i krene da se leci mineralima i biljem koji su mu predlozeni, pri tom ne znajuci i ne tretirajuci stvarni uzrok problema. Slazem se da se moze pomoci savetovanjem i prenosenjem iskustava, ali takve savete treba oprezno prihvatati.

Podsvest moze biti uzrok silicnih problema i verujem da nekom psiholog moze da pomogne, verujem da ce i meni pomoci za neke druge stvari. Za sad mi je potreban pregled i nalaz Dr Med spec, koji cu prihvatiti sa rezervom. Ako mi on kaze da sam zdrav onda mogu da se posvetim, bilju, vitaminima, mineralima, psiholozima i sl.

Ne bih mogao s nekim koga sam tek upoznao da sednem da popijem kafu i da pricam o svojim problemima. Ali, s druge strane rado cu upoznati kolegu elektro struke, popiti kafu, upoznati se, pricati malo o struci, mozda i nauciti nesto novo. Hvala na pozivu, dogovoricemo se kad otopli i otvore se baste.

Pozdrav,
Sale
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

psihoanaliza je bocna edukacija koju mogu zavrsiti i lekari-spec. psihijatrije, i psiholozi.
za vas problem je bolje da je lekar u pitanju.
psihijatri analiticki terapeuti su i dr vida rakic, dr tija despotovic, dr slavko mackic, dr vladimir jovic
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

Хе, хе. Сале, често је лакше о својим проблемима причати са потпуним странцем него са другом или родитељем. Узгред, психијатри су одличан пример странца.

Што се тиче кафе или 2dB :D , без дима се може и у Делта Сити, Ушће, Мек.

Поздрав
Аца
Korisnikov avatar
peniko
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od peniko »

Govno, k****, picka, pizda!
Cogito ergo doleo....
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aa_aca »

И ју, peniko, деране један неваспитани! Шта то причаш?! Пери уста сапуном. Ц ц ц ...
milannm
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Avg 06, 2013 10:56 am

Post od milannm »

Pa nisi baš toliko nevaspitan koliko sam mislio da jesi. :lol:
peniko napisao:Govno, k****, picka, pizda!

Izvinjavam se administratorima foruma.
Odgovori