Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autor Poruka
 Tema posta: poremecaj cirkulacije ili...
PostPoslato: Uto Maj 13, 2008 9:28 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 13, 2008 8:53 pm
Postovi: 2
Postovani,

Ne znam koliko cu uspeti da objasnim sta mi se desava jer sam zbunjena ali svaki savet ce mi dobro doci.Prethodno bih rekla da vec nekoliko godina unazad imam probleme sa nekim od clanova porodice i te sukobe jako tesko podnosim.Cak sam pokusala i svesno da se unistavam uzimajuci vodku i bromazepan zajedno (na to uopste nisam ponosna ali moram da napomenem u slucaju da ima neke veze sa ovim simptomima).Nisam znala kako da se borim protiv njih.Nisam imala kud,nisam imala kome da se obratim niti da odem negde....Konacno,sam se odvojila ali zato sada cesto imam lupanje srca,bol napred i pozadi u ledjima u predelu srca i na svaki stres,i onaj najmanji,osetim smalaksalost,zatim ogromnu unutrasnju hladnocu,izdisem hladan vazduh,pocinjem da se tresem,noge ruke i vrat potpuno se ukoce,to traje oko 5 min. a onda popusti.Onda krv pocinje da struji i imam jake grceve usled cega nemam kontrolu nad rukama i nogama.Samo jos da napomenem,kad krene kocenje,mozak kao da ne saradjuje sa telom.Ne moze uopste da utice na ruke i noge.

Da,jos nesto sam zaboravila da napomenem.Pre par godina sam bila kod interniste jer su mi sake cesto bile modre.Srce je bilo u redu ali je napomenuo neki sindrom.Oprostite mi ali ne secam se naziva.

Ne znam koliko sam uspela da objasnim svoj problem ali da li neko ima odgovor?

Unapred zahvalna.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 2:35 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 10:48 pm
Postovi: 737
Nisam strucna ali bih ti preporucila da uradis EEG,jer me sve ovo podseca na panicne napade sa mozda epi napadima pri kojima se koce udovi.izivni ne zelim da ti unosim konfuziju,ali prekontrolisi i tu mogucnost.

_________________
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lt1m.lilypie.com/aFKtp2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers" /></a>


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 2:43 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 2:32 pm
Postovi: 6556
Lokacija: Planeta Zemlja
Podela epileptičnih napada

Postoji preko 30 tipova epileptičnih napada, od veoma blagih, tako da se teško i primete, do upečatljivo markantnih.
Najčešći su sledeći epileptični napadi:

* Tonično klonični napad
* Apsans napad
* Mioklonični napad
* Jednostavni parcijalni napad
* Kompleksni parcijalni napad

Napadima mogu da prethode izvesne smetnje (aura, prodromi). Svi napadi mogu da se jave samostalno, ili u kombinacijama. Često konkretni napad nema jasne karakteristike jednog tipa, već ima pojedine karakteristike različitih napada. Napad nekada može da počne sa karakteristikama jednog tipa, a da potom preraste u drugi tip napada (prerastanje parcijalnih u tonično klonični napad, tzv “generalizacija”). Neki epileptični napadi su karakteristični za određene epileptične sindrome, a kod nekih epilepsija se viđa i više različitih tipova napada.


Aura

Neki epileptični napadi počinju sa predznakom. Aura na latinskom znači vetrić, povetarac i nekada se javlja kod ljudi koji samo što nisu dobili napad. Obično se opisuje kao nelagodnost u stomaku koja se polako penje ka grlu, traje nekoliko sekudni i prethodi tonično kloničnom napadu. Postoje i drugi opisi aure, i vrlo su raznoliki, ali im je zajedničko da se javljaju vrlo kratko pred sam napad, i kod iste osobe se uglavnom javljaju na isti način. Aura je u stvari sam početak napada, i pretstavlja parcijalni napad koji se generalizuje.


Tonično klinični napad

Tonično klinični napad (ranije nazivan Grand mal napad) spada u generalizovane napade. Napad se obično sastoji iz više faza.

* (1) Prva, tonična faza, počinje iznenadnim gubitkom svesti i grčem svih mišića tela. Tada je lice u grču, oči poluotvorene sa očnim jabučicama uperenim naviše. Vilice su u početku ukočene, poluotvorene a ubrzo dolazi do stezanja vilica i tada obično dolazi i do ugriza jezika. Ekstremiteti su ispruženi i ukočeni. Zbog stezanja mišića grkljana može se javiti i krik, koji traje 2 do 12 sec. Za vreme ove faze, zbog grča disajne muskulature nema pokreta disanja. Cela prva, tonična faza napada traje 10 do 20 sekundi.
* (2) Druga, klonična faza nadovezuje se na prvu fazu, trzajevima svih mišića. Trzajevi nastaju zbog naizmenične smene jake zategnutosti i opuštanja mišića. Trzajevi su ritmični i u početku brzi ali malih amplituda, da bi postepeno postajali sve sporiji, ali sve većih amplituda. Očni kapci podrhtavaju, ekstremiteti se trzaju, disajni mišići dovode do čujnog krkljanja ili isprekidanog krika. Vilice se stežu i opuštaju u istom ritmu i može da dođe do ugriza jezika. Mišići jezika svojim grčevima mogu da pljuvačku pretvore u penu, a ukoliko postoji i ugriz jezika, pena postaje krvava. Ova faza traje 20 do 30 sekundi.
* (3) Faza iscrpljena nadovezuje se na kloničku fazu. Trzajevi prethodne faze postepeno prestaju dolazi do opuštanja mišića, disanje se uspostavlja, ali je u početku otežano, čujno. Može doći do popuštanja sfinktera i umokravanja. Pacijent je bez svesti, ali postepeno počinje da reaguje, spontano se pokreće. Ova faza traje 1 do 5 minuta, a zatim nastupa postepeni oporavak sa postepenim dolaženjem k svesti. Obavezni znaci napada: gubitak svesti, tonusni generalizovani spazam, generalizovani klonusni trzajevi, karakteristična hronološka evolucija, i vegetativne promene. Neobavezni znaci: ugriz jezika, popuštanje sfinktera.


Apsans napad (Petit mal, fr. – pti mal)

Apsans napad (raniji naziv Petit mal – pti mal). Apsans napad se odlikuje naglim početkom i završetkom u vidu prekida svesti i ispadom drugih mentalnih funkcija, uz minimalne motorne znake. Osoba sa ovim tipom napada iznenada i naglo prekida aktivnost i u bukvalnom smislu je odsutna u toku čitavog napada. Oči su okrenute malo naviše, pogled je prazan i ukočen, kao da gledaju u prazno. Može postojati sitno treptanje. Ne dolazi do pada, obično se zadrži položaj u kome je osoba bila na početku napada. K svesti se dolazi naglo, nastavlja se započeta aktivnost. Sama osoba nije svesna napada (o napadu obično sazna po reakcijama prisutnih, što može da deluje zbunjujuće). Napadi obično remete uobičajenu aktivnost, tim više, ukoliko su duži. Sam napad traje od 6 do 25 sekundi, najčešće 8 do 15 sekundi. Postoje i kraći napadi, ali se oni teže klinički primećuju (jasno se vide na EEG snimanju). U toku napada osoba ne reaguje na pozive, ali pri kraju napada poziv po imenu može da prekine napad. Pored tipičnog apsans napada postoje i atipični apsansi sa manje naglim početkom i završetkom ili prisutnim i motornim ispoljavanjem, u smislu promene položaja tela (laganim spuštanjem, sedanjem, okretanjem glave..) ili izraženijim treptanjem sa trzajevima cele glave, ili automatskim (nesvesnim) radnjama ruku, lica.


Mioklonični napad.

Bilateralni mioklonus je glavna karakteristika ovog tipa napada, a u stvari predstavlja iznenadni, kratkotrajni nevoljni pokret u vidu trzaja. Obično zahvata mišiće obe strane, najuočljiviji je na ekstremitetima. Svest je očuvana i osoba je svesna napada. Ako nešto drži u ruci, obično predmeti ispadaju iz ruku, i tada izgleda kao da ih osoba baca. Često se ovi napadi javljaju u jutarnjim satima, u prvom satu posle buđenja. Pored epileptičkog mioklonusa postoje i drugi tipovi, a precizno određivanje tipa mioklonusa radi se EEG registracijom.


Jednostavni parcijalni napad

Samo ime kaže da su ovo napadi koji zahvataju samo jedan deo organizma (tj. potiču iz jednog dela mozga). Zavisno od toga, koja funkcija je zahvaćena, napadi mogu da budu motorni (u vidu ukočenosti, podrhtavanja ili trzajeva jednog dela tela), ili somatosenzitivni (u vidu trnjenja, bridenja, bockanja, strujanja, žarenja, paljenja, ali i kao gubitak osećaja u jednom delu tela). Parcijalni napadi mogu da imaju i druge karakteristike, nekada vrlo neobične, kao što su na primer: okretanje glave i pogleda u jednu stranu, ispuštanje neobičnih glasova, doživljavanje neobičnih zvukova (zviždanje, kucanje, muzički tonovi) osećanje neobičnih, nekada izrazito neprijatnih mirisa (miris na upaljenu gumu), doživljavanje neobičnih ukusa u ustima (ukus peska, metalni ukus..). Motorni, ali i somatosenzorni napadi obično počinju u jednom delu tela, mogu da se tu zadrže tokom celog trajanja napada, ali mogu i da se šire na ceo region, čitav ekstremitet, ili da zahvate i drugi ekstremitet i lice iste strane (Džeksonov marš, nazvan po lekaru koji je prvi opisao ovakav tip širenja parcijalnog napada). Jednostavni parcijalni napad može da se završi kao takav, ali može da preraste u složeni parcijalni napad ili da se generalizuje, kada dolazi do gubitka svesti i nastupanje klasičnog tonično-kloničnog napada.

Složeni parcijalni napad

Ovaj tip napada se ranije nazivao "psihomotorni napad" i "temporalni epileptični napad". Klinički ovaj tip napada se ispoljava na različite načine, ali neke karakteristike su uvek prisutne. Uvek postoji izmenjeno stanje svesti (ne u kvantitativnom smislu – znači ne u smislu pospanosti, kome, već u smislu smanjene svesnosti tj. osoba nije svesna radnji koje vrši - otuda i naziv "automatizmi" za ovaj tip napada). Često postoji nesećanje za sam događaj. Pojavljuju se pokreti i radnje koje se ponavljaju bez svrhe. Ovi automatizmi mogu biti u vidu mljackanja, oblizivanja, žvakanja, coktanja jezikom, gutanja i retko pljuvanja (alimentarni automatizmi). Pokreti mimične muskulature sa izmenama različitih izraza lica, ili zauzimanja određenog položaja celog tela. Pokreti ekstremiteta u vidu četkanja odeće, čačkanja po kosi, grebanja po licu, pljeskanje rukama, trljanje po butinama, otkopčavanje dugmadi, preturanje po džepovima, privlačenje predmeta ili pridržavanje za druge osobe, skidanje delova odeće (kravate, šala, šešira) retko se nastavlja do potpunog svlačenja. Kretanje u toku složenog parcijalnog napada može da bude u smislu nastavljanja koračanja koje je postojalo i pre napada, ili počinje sa napadom, i tada osoba sa ovim tipom napada može da se kreće sa obilaženjem prepreka, ali i da udara u njih. Može da se kreće praveći krugove, ili čak da trči. Nekada osobe sa ovim tipom napada mogu da nastave da voze bicikl ili automobil i tada predstavljaju veliku opasnost za sebe i druge.
Ovaj tip napada se završava postepeno, a može, s druge strane, da preraste u generalizovni konvuzivni napad (kaže se da je nastupila sekundarna generalizacija).

Epileptični status

Epileptični napad koji traje neobično drugo, ili serija epileptičnih napada između kojih osoba ne dolazi k svesti zove se epileptični status. Epileptični status je ozbiljno stanje i zahteva hitno lečenje.
Ostali tipovi epileptičkih napada

Postoje i drugi tipovi napada, uglavnom su ređi i obično imaju karakteristike različitih napada. Nekada su ovi napadi potpuno atipični, pa čak i takvi da se ne prepoznaju kao epileptični događaj.

_________________
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 2:53 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 03, 2007 10:48 pm
Postovi: 737
tamara fin tekst,hvala

ja bih rekla da sam imala tonicno klonicne napade,od svoje 17 -te godine naravno redovno sam radila EEG i promene su se javljale na duboko disanje i treptavo svetlo.napadi su se javljali uvek u toku sna,na svakih par meseci.
zatim je usledilo zatisje od dve godine i samoinicijativan prestanak sa lekovima a zatim uzasno jak napad u polubudnom stanju koji je trajao cak do 10 minuta,ako kazem da se ne secam sledeca tri dana u bolnici sve je jasno.
usledili su panicni napadi u periodu od DVE GODINE.zato sam i odreagovala na ovaj post,jer mi dosta toga lici.
danas,10 godina kasnije eeg je cistiji ,nema abnormalnosti na svetlo,samo na duboko disanje.
problem je ozbiljan jer vuce sa sobom i druge stvari....o lekovima da ne pricam.sretno

_________________
<a href="http://lilypie.com/"><img src="http://lt1m.lilypie.com/aFKtp2.png" width="200" height="80" border="0" alt="Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers" /></a>


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sre Maj 14, 2008 3:02 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 13, 2008 8:53 pm
Postovi: 2
Hvala svima na odgovoru.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 17, 2008 1:42 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 1:28 pm
Postovi: 8
taj sindrom koji spominjes, mislim da se radi o Reinovom sindromu, ako se ja dobro secam... poplave ti prsti, e sad ja sad trebalo bi pokrenuti temu o tome, jer ni meni nije bilo bas najjasnije kad su mi rekli da mozda imam to,...
Ono sto zelim da kazem da pre nego su mi konstatovali da se radi o anksioznosti pracenom panicnim napadima, skrenuli su mi paznju na taj sindrom, koji mislim da nema nikakve veze sa anksioznoscu, to posmatraj kao zasebnu stvar...
e, sad nisam zelela da te zbunim, samo da ti kazem da posetis psihijatra u svakom slucaju...
pozz


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta:
PostPoslato: Sub Maj 17, 2008 1:43 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 1:28 pm
Postovi: 8
taj sindrom koji spominjes, mislim da se radi o Reinovom sindromu, ako se ja dobro secam... poplave ti prsti, e sad trebalo bi pokrenuti temu o tome, jer ni meni nije bilo bas najjasnije kad su mi rekli da mozda imam to,...
Ono sto zelim da kazem da pre nego su mi konstatovali da se radi o anksioznosti pracenom panicnim napadima, skrenuli su mi paznju na taj sindrom, koji mislim da nema nikakve veze sa anksioznoscu, to posmatraj kao zasebnu stvar...
e, sad nisam zelela da te zbunim, samo da ti kazem da posetis psihijatra u svakom slucaju...
pozz


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 156 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: