Imam 18 godina, i pre 3 i po godine sam povredila koleno, pri čemu mi je prvi put povređen meniskus, i MR, koja je rađena godinu dana kasnije je potvrdila leziju meniskusa. Nakon te prve povrede čašica mi je ispala još bar 15ak puta, uvek usled bavljenja sportom, ali to nije bilo strašno, pošto se sama vraćala, a nije se nikada pojavljivao otok, i bila sam u stanju da gotovo odmah ustanem i hodam. Ja sam redovno jačala kvadriceps, i nastala je pauza, čašica nije izletala bar godinu dana. Pre oko mesec dana, kada sam bila na vrhuncu fizičke spremnosti, čašica je ponovo izletela (dok sam igrala STONI TENIS, ironija!), i od tad nisam mogla da ispravim nogu. Ortopedi su utvrdili da se odvalio deo meniskusa, i zaglavio, i da mora da se radi artroskopija. Artroskopija je urađena u utorak, 25. maja (danas je petak, 28), i ja sam juče počela potpuno da se oslanjam na nogu, i hodam sama, bez ikakvih pomagala, tako da sam veoma zadovoljna. Imala sam odličnog ortopeda, ali nisam stigla baš sve da ga ispitam, pa bih zamolila nekog da mi protumači otpusnu listu.
"Nakon uobičajene preoperativne pripreme, u opštoj anesteziji, urađena artroskopija kolena. Koleno preoperativno testirano u anesteziji. Prednja fioka "-", Lachman "-", Lateral pivot shift "-".
Artroskopski nalaz: nakon uvođenja artroskopa u desno koleno na tipičan način uočavaju se sledeće anatomske strukture: uočava se ruptura medijalnog meniskusa po tipu Bucket-Handle, lateralni očuvan u celosti, prednji ukršteni ligament prisutan. Zadnji ukršteni ligament očuvan u celosti. Uočava se izražen sinovitis kolena, bez promena na kondilima femura i tibije, zadnja površina čašice glatka. Učinjena parcijalna meniscektomija medijalnog meniskusa, a potom oslobođena i lateralna plika, sve vreme rađena toaleta zgloba.
Postoperativni tok protiče uredno, rana suva, mirna, konci nisu skinuti.
Otpušta se na dalje kućno lečenje uz savet za aktivnosti u kućnim uslovima."
Za koliko vremena bi trebalo potpuno da se oporavim? Hoću li imati neke posledice u budućnosti, zbog otklanjanja tog dela meniskusa?
Hvala unapred!
Ponovo pitanje vezano za artroskopiju kolena.
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Maj 29, 2010 12:00 am