ponovo kortikosteroidi

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
nervozna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 21, 2002 1:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od nervozna »

Neko je vec pominjao isto ovo, medjutim, radilo se o nekoj terapiji, relativno kratkoj vremenski, koliko se secam.
Zanima me, da li je neko od ucesnika na forumu imao npr. pronizon kao dugogodisnju terapiju (nebitno sta je lecio ili leci), sta mu je lose terapija donela, kakve doze su u pitanju, da li je bilo pauza u uzimanju terapije, nekih dodatnih lekova koji stite organizam od nus -- efekata i sl.
poz
nvujisic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 11, 2002 1:00 am

Post od nvujisic »

Ja sam koristio Pronizon oko 6 meseci kao terapiju za Juvenilni Reumatoidni Artritis koji nisam ni imao (kasnije se ispostavilo)!
Ne bih da te plasim,ali on uglavnom znatno povecava apetit.Od njega sam se za 2 meseca ugojio 20kg!Vrlo je vazno da prilikom terapije Pronizonom treba izbegavati sve sto je slano.Znaci so treba svesti na minumum.Od njega su mi se pojavile akne i neke sitne bubuljice.
Slobodno me pitaj ako te jos nesto zanima?
[email protected]
nervozna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Nov 21, 2002 1:00 am
Kontakt:

Post od nervozna »

Zaista puno hvala.
Ipak, moram da kazem da ja vec 11 godina pijem pronizon! I da sam se na pocetku terapije takodje ugojila 20 kg za nepunih mesec dana... Medjutim, meni je, recimo, pronizon suzbio bilo kakve akne i sl. dugi niz godina. A onda je napravio komedone, hidradenitis, istanjio kozu itd...
sarajevo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 14, 2003 1:00 am

Post od sarajevo »

Ja imam lupus i koristila sam kortikoide u pocetku u veoma visokoj dozi 100 mg dnevno. Doza se vremenom polako smanjivala i sada nakon dvije godine sam bez lijekova. Prvih godinu dana imala sam sve nuspojave koje se mogu desiti ( udebljala sam se 13 kg,prvo se glava pocela zaobljavati "mjesecevo lice" zatim vrat i trup kao kod bildera, lice mi je bilo puno bubuljica "steriodika" i pojavila se veoma izrazena maljavost. Kosa mi je opadala u pramenovima, zbog naglog povecanja mase stvorile su se strije po grudima i butinama. Kreme nisu pomogle,itd)Kada je doza kortikoida spala na 10 mg nuspojave su se pocele povlaciti.Sada nakon dvije godine 10 kg sam izgubila, lice je lijepo bez bubuljica i dlacica, kosa se obnovila, jedino su ostale strije ali su dosta blijedje. Veoma je vazno da za vrijeme koristenja kortikoida izbjegavate slatko i sto manje solite hranu koja ne smije biti masna.I ono sto je najvaznije ako zelite pobjediti bilo koju bolest je pozitivno razmisljanje i ljubav. Prije svoje bolesti bila sam lijepa zena ( sada mi je 34) za vrijeme bolesti izuzetno neprijatna pojava, sada se moja ljepota vraca, a sve to zahvaljujuci mom optimizmu i bezgranicnoj ljubavi koju mi moj suprug pruza.
I kad smo vec kod ljubavi sretno Valentinovo
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Kontakt:

Post od Dea »

I ja sam pila razne kortikosteroide zbog Kronove bolesti. Sem debljanja, moram da priznam da je moj organizam reagovao potpuno netipicno. Akni nije bilo, a kosa mi nikad nije bila lepsa. Pocela je da opada tek kad sam prestala da pijem kortizon. Medjutim, meni kortizon nije doneo nikakvo poboljsanje, jednostavno je imao skoro funkciju analgetika. Dok je doza bila preko 50mg sve je bilo ok, cim bi pocela da je spustam bol se vracao. Ono sto mi je zaista smetalo bio je izuzetan bol u kostima. Mislim da je to rizik na koji svi moraju da obrate paznju kad koriste ovu vrstu lekova.
Odgovori