Pomozite ! Problem sa govorom :(

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Hogan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 15, 2010 11:38 pm

Pomozite ! Problem sa govorom :(

Post od Hogan »

Postovani, imam jako veliki problem u kome sam vec dvije godine a ne znam kako da ga rijesim. Ucenik sam srednje medicinske skole 3. razred inace odlican ( ovo vam govorim jer zelim da znate kroz sta ja prolazim dok ispunjavam svoje ciljeve) . Naime rijec je o problemu sa govorom. Ne mogu da ga svrstam u mucanje jer ja ne ponavljam slogove, slova niti se gubim ponavljajuci i sricuci niti otezuci rijeci dok ih ne izgovorim. Ja jednostavno ne mogu da izgovaram rijeci :( Dok sam u sobi sam govornih problema apsolutno nema dok recimo kad odgovaram, moj se problem toliko uveca da ja jednostavno nisam u stanju da pricam. :( Smatram da je problem na psihickoj osnovi cim se desava kad odgovaram a pogotovu kad me izvedu pred cijeli razred. Ja se u tim trenucima grcevito borim da pricam normalno ali jednostavno ne ide, cak sam i s vremenom razvio razne tikove koji mi pomazu da prokinem rijec. npr. kuckanje od sebe ili klupi, rijeci kao sto su ovaaj... itd. Profesor zaista stice utisak da ja nista ne ucim i da nisam spreman. Dok odgovaram meni u glavi rade 2 mozga :cry: 1 da se prisjeti naucenog a 2. da rijeci koje vec u glavi znam preoblikujem tako da one u tom trenutku mogu da izadju iz mene napolje . Osjecam se uzasno i baca me sve to u depresiju i ja iskreno molim za pomoc. Samo da jos za kraj kazem da ja konkretno imam problem sa pocetkom rijeci. ne mogu da prokinem sto kazu. Zamislite kako se ja onda osjecam kad dobijem 5 jedva a imam ovakve smetnje. Eto ako iko ima neko rjesenje da mi pomogne bicu zahvalan do groba. Veoma sam emotivan za jednog momka a i mozda sam zacrtao sebi prevelike ciiljeve. Unaprijed zahvalan, i zeljan odgovora sto prije. Izvinite na smaranju :oops: ali sta cu..
moco
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 13, 2010 4:30 am

Re: Pomozite ! Problem sa govorom :(

Post od moco »

Kada zavrsis sa ucenjem kod kuce, napravi pauzu pa onda vjezbaj stojeci ispred ogledala to sto si naucio. Prati svoje pokrete, izraz lica, gestikulacije, a nakon nekoliko dana pokusaj u svojoj blizoj okolini pronaci nekoga ko je voljan da sjedi i da te slusa, pa onda to sve radi pred tom osobom, ili jos bolje osobama. Tvoj problem nece nestati preko noci, ali ces primijetiti da je sa vremenom sve manji i manji i da ti ovakva vrsta pripreme nece vise biti potrebna.

Srecno,
Tanja.
Hogan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 15, 2010 11:38 pm

Post od Hogan »

Hvala na tako brzom odgovoru. :) Meni ne predstavlja problem da pred drugim ljudima pjevam npr. sto sam vec radio ali da odgovaram je uzas. Stvara utisak da sam nesiguran itd da ne davim vise .. Uglavnom Tanja hvala jos jednom, trudicu se :) pozdrav
Korisnikov avatar
daso
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 06, 2009 2:46 pm

Post od daso »

možda nisi jedan od onih tipova koji to rade usmeno... nisi za takve stvari... probaj objasnit situaciju pedagogu u školi ili profesoru, zamolit da odgovaraš na samo ili pismeno... bar dok ne počenš se opuštat... mislim da je sve to stvar koliko se ti ugodno osjećaš pred ljudima... ne treba te bit strah... tu si da pokažeš koliko znaš i možeš... probaj stvarno s nekim porazgovarat... pedagog ili profesor... to je neki oblik poremećaja kojeg moraš uklonit... zamisli da hoćeš nastavit dalje na fakultet... to će se nastavit događat ako ga ne riješiš...
Samo se obrati liječniku pa će se već naći bolesti.
Odgovori