Pomoc.....

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Pomoc.....

Post od Ivanna Kraljica »

Ovako drug mi je postavio jedno zanimljivo pitanje i poksuala sam da nadjem adekvatan odgovor na internetu,ali ga nisam nazalost nasla,pa cu postaviti to pitanje ovde nadam se da ce neko od strucnijih ljudi moci da mi odgovori na njega....

Pitanje je zasto coveku trebaju sinusi...hvala unapred na odgovoru.....
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Re: Pomoc.....

Post od Slavko_slavko »

iz vise razloga:da se zalis kad omatoris:joooj sto me bole sinusiiiiiii...ili kad te boli glava i kad neces sebi da priznas da preterujes onda kazes:to je od sinusa...evo viki sta kaze:

Kod: Obeleži sve

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Параназални_синуси
valjda ima i tu nesto...
Korisnikov avatar
Ivanna Kraljica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
Kontakt:

Post od Ivanna Kraljica »

to sam nasla ,al ne pise zbog cega ih zapravo imamo,pise sta su
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

pise sta su,ako pise sta su valjda mozes da povuces neku paralelu i da skontas cemu sluze i zasto ih imamo...
zdravo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 28, 2010 7:20 pm

Post od zdravo »

Pise i cemu sluze u odeljku "bioloska uloga"...
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Kako nisi nasla na netu? ,Ukucah i izadje bar 20 strana sa odgovorom na to pitanje.
Šta su sinusi?

Sinusi su zapravo vazduhom ispunjene šupljine čija je uloga u smanjivanju ukupne težine lobanje. Postoje ukupno četiri para ovih sinusa. To su frontalni sinusi koji se nalaze iza predela čela, potom maksilarni sinusi, smešteni u nivou obraza, dok se etmoidni i sfenoidni sinusi nalaze iza očnih šupljina i maksilarnih sinusa. Ove šupljine su obložene sluzokožom koja sadrži veliki broj sekretornih ćelija. Sinusi su povezani sa nosnim hodnicima putem malih otvora u kostima lobanje i ukoliko dođe do njihovog začepljenja, vazduh ne može stići do sinusa te je onemogućeno oticanje sekreta iz ovih šupljina
-------------------
Nosni sinusi su produžeci nosne šupljine, normalno ispunjeni vazduhom. Čovek ima osam ili više ovakvih malih šupljina u kostima čela i lica. U čeonoj kosti nalaze se dva sinusa. Najveći sinusi su u gornjoviličnim kostima, a nešto manji se otvaraju u gornjem delu i na bočnoj strani nosne duplje.

Sve ove šupljine su obložene produžecima sluzokože nosne duplje, a sluz iz sinusa sliva se u nos. Postoje mnoga mišljenja o tome zašto imamo sinuse. Moguće je da oni doprinose zagrevanju vazduha koji prolazi kroz nos i održavanju njegove vlažnosti. Ili, možda omogućuju jače odzvanjanje (rezoniranje) glasa. Možda sinusi ispunjeni normalno vazduhom postoje samo zato da bi lobanja bila što lakša.

itd itd....
Odgovori