Pomoc

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

marija123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 03, 2005 6:26 am

Pomoc

Post od marija123 »

Radi se o starijoj osobi koja dugo vremena lezi nepokretna. Pre nekoliko dana joj je pukla rana na nozi i odatle su izlazili crvi mali beli. Ja bih volela znati sta je uzrok tome (citala sam na inetu o parazitima ali ono sto sam ja nasta se odnosi na africke zemlje). Ako neko ima saznanja o ovj bolesti molim da mi napise ili da me uputi gde mogu da nadjem vise informacija.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 25, 2005 1:42 pm

Post od SnezanaR »

Zeni se zagnojila rana i to opasno! Hitno kod lekara sa bakom, ili zovi patronaznu sluzbu da dodju (ako je baka nepokretna). Ovo nije "slucaj" za Net forume, vec za hitnu urgenciju!
marija123
Novi član
Novi član

Hvala

Post od marija123 »

Cim se to desilo pozvana je hitna pomoc koja je dosla drugi dan po pozivu doktorka ako mog tako da je nazovem je pogledala ali u bukvalnom smislu i rekla treba da se ocisti sa jodom i alkoholom evo ja mogu da vam dam alkohol ali joda nemam. Nije joj palo na pamet da ocisti ranu ili eventualno uradi analize. Hvala na savetu. I necu da pisem dalje kako je to izgledalo jer pocinjem da se nerviram sve se to odvija u Srbiji i ona je baka od 80 g niko nece da se zamajava sa njom ja mislim od doktora. Moja mama je to cistila sa alkoholom kupila to sto su rekle 'doktorke' i kaze da posle jednog dana nisu vise izlazili crvi rana se ocistila ali ja sad pokusavam da pronadjme zasto se to desava i evenualno ako postoji neki lek za to. Inace baka ne oseca nikakve bolove jede normalno pije normalno sve je naizgled ok uvek je imala problema sa nogama i popucale vene i unazad godinu dana nemoze da hoda.
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

Ne znam gde zivis, ali ako si iz BGD-a, pozovi neku privatnu ordinaciju (npr. dr Ristic - naam se da ovo nije reklama), koliko se secam, za kucne posete je bilo oko 10 eura, a vrlo su ljubazni i objasne ti sve sto pitas. Ovi iz patronazne, znam jako dobro da su obicno takvi (nadrndani, nestrucni, nezainteresovani), da ne upotrebim neki ruzni epitet.

Izvini na poredjenju, ali jednom se rana na kucetu mog momka tako inficirala, da je isto bila puna crva. On je uradio upravo to sto ste i vi: iscistio je jodom, alkoholom, doduse - na sve to ju je sprzio i vatrom (upotrebio je lemilicu) i previo gazom, tako da je posle toga zarasla i nikada vise nije bilo problema. Kasnije, neki veterinar nam je objasnio (kada smo mu prepricavali tu epizodu) da je to bio pocetak gangrenoznog procesa, zato sto je pre toga rana stalno curila i gnojila se zbog dodira sa bakterijama i mikroorganizmima iz vazuha i sa stvari.

Nadam se da ce ti neko strucan sa ovog foruma dati tacan odgovor.
marija123
Novi član
Novi član

Hvala

Post od marija123 »

Snezana ja se nalazim u Au a mama i baka su u Bg. Hvala za ordinaciju veceras cu da zovem mamu i da joj kazem da ih pozove jer bi ja volela da neko strucan izvrsi pregled i analize zbog mogucih daljih komplikacija. Mama kaze da posle ciscenja sa alkoholom, jodomi neznam cime sve ne je ok i da ona ranu maze sa necim sto pomaze zarastanju ali ja se plasim ako je ostalo i malo traga od parazita u rani to ce opet poceti da se gnoji jer mi mazanje sa tom tecnoscu izgleda kao vestacko izazivanje zarastanja rane. Svakako tebi hvala i ja bih volela da se neko javi sa strucnim objasnjenjem i misljenjem.
melania
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Sep 23, 2005 3:09 pm

Post od melania »

ja ne mogu da verujem da se ovo desava danas u srbiji!!!kriminal. politicari kradu,kriminalci su elita a lekare boli k..posto ih ne placaju. strasno. dusa me boli kad to cujem
Kosily
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 05, 2005 5:35 am

Post od Kosily »

STRASNO!!! A najstrasnije je to sto uopste nisam iznenadjena. Dobrodosli u zemlju Srbiju :cry:
doktorka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Avg 23, 2005 4:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od doktorka »

Mogu samo da predpostavim da je rec o mijazi.
Mijaza nastaje kada muva, privucena mirisom krvi ili gnoja, polozi jaja ili larve na coveka.
Najcesce se to desava leti, a larve se razvijaju 40-50 dana i za to vreme se pojavljuje bolni otok.
Vrlo cesto ova stanja zahtevaju hirursku intervenciju.
Pozdrav!
marija123
Novi član
Novi član

Hm

Post od marija123 »

Hvala vam na pomoci. Ja sam razgovarala u medjuvremenu sa mamom i ona ce da pozove privatnu kliniku da izvrsi pregled i sta sve bude trebalo.
Hvala Snezani koja mi je dala tu ideju ja sam jednostavno bila zatecena i nesposobna da jasno mislim. Doktorka hvala na odgovoru za par dana ja se nadam prekosutra da cu imati neke rezultate.
Kosily i melaia nazalost desava se unazad dosta vremena ali...
SnezanaR
Aktivan član
Aktivan član

Post od SnezanaR »

Javi nam sta kazu lekari. Puno srece baki :)
sprle
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 20, 2005 2:39 am

Post od sprle »

Moj predlog ti je da kupis dusek za dekubitis. Mojoj baki sam to bila uzela, posto je pred kraj i ona lezala nepokretna, dosta je okretala i redovno kupala. Sustina je da kada su ljudi nepokretni, moraju se okretati, masirati i higijena treba da bude na visokom nivou. Taj dusek upravo pomaze da se rane ne prave i da se olaksa polozaj bolesniku. Sve najbolje
Odgovori