molim za pomoc i misljenje... pre par dana imao sam bol u desnoj strani stomaka, trajala je 3, 4 dana. Otisao sam kod lekara i odmah je posumnjao na jetru, i rekao mi da uradim klasicne analize krvi i mokrace, pa da se javim sa tim na ultra zvuk, sto sam i uradio. Analize po recima lekara u odlicne, medjutim rekao mi je da je jtra malo veca , tj napisoa u dijagnozi u krajnjoj granici normale i rekao mi je da za 5,6 dana opet uradim analize kako bi videli da nije nesto ozbiljno... mene sada brine, tj kako da cekam toliko i da razmisljam o tome, a procitao sam svasta o hepatitisu cak ga je i on spomenuo, ali kao da ponovimo rezultate.. zar se ne bi vec videlo prisustvo hepatitisa ili sta vec? zato ponovo ti testovi??
unapred zahvalan
pomoc strucnjaka, u pitanju jetra
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: pomoc strucnjaka, u pitanju jetra
A sta vi smatrate pod tim- klasicne analize krvi i mokrace?
Da li ste radili transaminaze, GGt, bilirubin? I kakvi su rezultati. Ako su transaminaze povisene sigurno ce vas poslati da radite analize na B i C hepatitis.
Da li ste radili transaminaze, GGt, bilirubin? I kakvi su rezultati. Ako su transaminaze povisene sigurno ce vas poslati da radite analize na B i C hepatitis.
Rec hepatitis sama za sebe ne znaci nista. Prefiks obicno ukazuje na organ, ovde je to jetra, a postfix "itis" je upala, boljka...kolitis, ileitis, hepatitis, enteritis, stomatitis...hepatitis moze biti virusni (akutni, hronicni), moze biti steatogeni (masna jetra), moze biti traumatoloski...da bi se nesto dijagnostifikovalo radi se niz testova na ono sto se sumnja. Samim tim ni svaka upala jetre (hepatitis) ne znaci odmah da imas virusne hepatite B ili C koji su ozbiljni...dakle, odradi lepo GGT, SPGT, SGOT i UZ abdomena, ako je to sve OK ne brini...
@Djuu
to je ta analiza sa transaminazama, bilirubinom i svim tim i nalaz je ok, tj to nije povecano, meni je samo cudno kako to da to nije nista povecano a na UZ je jetra kako je napisano u gornjoj granici normale...
@machine
nisam znao da rec hepatit predstavlja upalu, ja sam odmah mislio da je rech o hep b i c..
, hvala puno
to je ta analiza sa transaminazama, bilirubinom i svim tim i nalaz je ok, tj to nije povecano, meni je samo cudno kako to da to nije nista povecano a na UZ je jetra kako je napisano u gornjoj granici normale...
@machine
nisam znao da rec hepatit predstavlja upalu, ja sam odmah mislio da je rech o hep b i c..

Ako je ona na gornjoj granici to nista ne znaci. Oni umeju d aomase i po nekoliko centimetara. UZ je varljiva metoda, pogotov ako je radi neko ko nema dovoljno kvalitetno profesionalnog iskustva. Ako nemas masnu jetru (svetao odziv) i transaminaze su ti u granicama budi bez brige...
Mislim da mozes biti recimo miran, jel analize su ti ok, ali evo za gospodina koji je takodje dao odgovor... cisto jedna mala informacija... (bez zelje da te uplasim, nego samo da pokusam da objasnim da u medicini nije sve crno i belo).
Ja sam godinama bolesna od hepatitisa C , znaci u pitanju je hronicni hepatitis, a transaminaze su mi dugo dugo bile u granicama normale, jetra na ultrazvuku uvek normalna... a problem postoji.
Elem, ono sto ti zelim reci, slusaj svog doktora i uradi sve sto ti on bude rekao, verovatno nije nista ali nemoj sad da te mrzi da cekas u cekaonicama do iznemoglosti i da odradis sve sto ti doktor preporuci.
Naravno, zelim ti sve najbolje, tj. dobro zdravlje
Ja sam godinama bolesna od hepatitisa C , znaci u pitanju je hronicni hepatitis, a transaminaze su mi dugo dugo bile u granicama normale, jetra na ultrazvuku uvek normalna... a problem postoji.
Elem, ono sto ti zelim reci, slusaj svog doktora i uradi sve sto ti on bude rekao, verovatno nije nista ali nemoj sad da te mrzi da cekas u cekaonicama do iznemoglosti i da odradis sve sto ti doktor preporuci.
Svakako, uvek postoji mogucnost latentne infekcije. Jedini pravi nacin za prihvatanje ili odbacivanje infektivnih hepatita kao dijagnoze bili bi analize krvi na antitela, PCR metoda i PH biopsije jetre. To je zlatan standard
Djuu napisao:Mislim da mozes biti recimo miran, jel analize su ti ok, ali evo za gospodina koji je takodje dao odgovor... cisto jedna mala informacija... (bez zelje da te uplasim, nego samo da pokusam da objasnim da u medicini nije sve crno i belo).
Kod hepatitisa su transaminaze obicno dosta povecane samo kod akutnog stanja (koji se tesko moze uhvatiti u praksi), a kasnije je karakteristika hepatitisa "talasajuce" transaminaze, tj ili oko gornje granice ili malko preko njih.
Mada uopste ne mislim da ti imas hepatitis, ipak treba biti informisan jer je to podmuklo oboljenje upravo jer ne daje simtome!
Jetra sama ne boli, to boli zucni mehur koji je kod tebe ocito OK (jer se to lako vidi na UZ).
Nekada bolovi mogu biti provocirani nekom teskom hranom, tako da to sto si osecao ne mora da znaci bas nista.
Uradi kako ti je dr savetovao, pa se lepo opusti jer ce biti sve ok.
pozdrav
Mada uopste ne mislim da ti imas hepatitis, ipak treba biti informisan jer je to podmuklo oboljenje upravo jer ne daje simtome!
Jetra sama ne boli, to boli zucni mehur koji je kod tebe ocito OK (jer se to lako vidi na UZ).
Nekada bolovi mogu biti provocirani nekom teskom hranom, tako da to sto si osecao ne mora da znaci bas nista.
Uradi kako ti je dr savetovao, pa se lepo opusti jer ce biti sve ok.
pozdrav