Pomoć Oko Stručnog Medicin. Teksta!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
radosni
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jan 29, 2008 3:47 pm

Pomoć Oko Stručnog Medicin. Teksta!

Post od radosni »

Ja imam jednu veliku molbu za sve one koju sa ovom forumu, a znaju engleski i takođe, dobro poznaju tematiku tj. medicinu! Name, potreban mi je prevod na sprski jednog pasusa... Kome ne bude teško i bude imao malo slobodnog vremena da mi ovo prevede biću mu jako zahvalan!
Hvala još jednom!

P.S. Nadam se da je u redu, bar što se moderatora tiče, izbor ovog podforuma za ovakvu temu!

Mechanism of placental transfer of lead

The mechanism for the transport of lead through the placenta is not well defined. There are several reasons for suggesting it may be a matter of simple diffusion from maternal to fetal circulation… For one, umbilical cord blood lead levels are generally positively correlated with maternal blood lead levels and are slightly but significantly lower in concentration than maternal levels…. This difference seems to be less with higher than with lower blood lead levels and may be closely correlated with blood lead levels in the 10- to 15-ug/dl range….Secondly, the transfer of lead from mother to fetus has been shown in experimental models (guinea pig) and to be linearly related to umbilical cord blood flow rate…. There does not seem to be a placental barrier or enhancing mechanism, although fetal blood lead may be slightly lower than maternal blood lead concentration …. As the fetus grows umbilical cord blood flow increases and transfer of lead increases. An important question is how early in gestation does transfer of lead occur. There are few measurements of lead levels in fetal tissues at different ages of gestation. The largest number of measurements in a single study were reported by BARLTOP (1969). The fetuses were from abortions from mothers in the general population starting with fetuses about 13 weeks of age and extended to term. There is no reason to believe transfer of lead from maternal blood to the fetus does not occur earlier.
Korisnikov avatar
Vragolasta Amfibija
Moderator
Pridružio se: Ned Jan 29, 2006 8:59 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Vragolasta Amfibija »

Ako te buni rec LEAD ,to je "olovo" (Pb)
Ako i dalje ne znas da prevedes,reci,prevescu ti.
Molim,postavljajte vasa pitanja na forumu jer slanjem meni na pp imate manje sansi da vam bude odgovoreno.
radosni
Novi član
Novi član

Post od radosni »

Vragolasta Amfibija napisao:Ako te buni rec LEAD ,to je "olovo" (Pb)
Ako i dalje ne znas da prevedes,reci,prevescu ti.

Joj Amfibija, molim te mi prevedi!
Hvala ti od srca unapred!
radosni
Novi član
Novi član

Post od radosni »

Враголаста моја Амфибијо, где си се сад изгубила кад си ми најпотребнија! Извини што те гњавим, али :roll: да ли могла да ми преведеш ово, како си и обећала! Ја ћу ти бити, веруј ми, до нееееба захвалан! :D
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Koncentracija Pb u krvi majke i fetusa koreliraju a koncentracija u krvi majke i u pupcaniku su podudarne. Nivo Pb u krvi ploda je nesto nizi nego u krvi majke, sumnja se na placentarnu "barijeru" ali nije dokazano. Sa rastom ploda raste i nivo Pb u krvi ploda i izjednacava se vremenom sa nivoom Pb u majcinoj krvi ali se ne moze reci sa sigurnoscu o kom se periodu egzaktno radi, jer su dosadasnje studije radjene kod svinja i kod abortusa i spontanih pobacaja u ljudskoj populaciji.
Ovo bi bio "prepev" teksta ukratko.
Zadovoljni?
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Sledeci put, ko zapocne - neka i dovrsi. :wink:
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori