pomagaajteeeeeee, da li treba da brinem

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

anapet
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 07, 2008 4:01 pm

pomagaajteeeeeee, da li treba da brinem

Post od anapet »

imam 23. god. i jedan problem. Mojoj poznanici je ustanovljena multipleks skleroza i od tada sam postala opsednuta tom bolescu, misleci da je i ja imam. Obratila sam se lekaru opste prakse, dobila uput za neuropsihijatra i on mi dao dijagnozu reactio neurotica, ali ja i dalje ne mogu da se smirim... insistirala sam da me pregleda, pa sam setala napred- nazad zatvorenih ociju sa ispruzenim rukama itd. i doktorka kaze "vidis da se nisi pomerila". U svakom sucaju kaze da ja to nemam. Inace stalno su mi hladne ruke i noge i osecam ponekad trnce u rukama i desava mi se da mi prsti leve ruke tj. jagodice trnu. Isto tako, uglavnom kada je hladno vreme imam bolove u vidu žigova u kolenima pa to predje sa noge na ruku i tako taj bol šeta. Krvna slika je ok. mada planiram da je ponovim,bila sam i kod očnog na kompletnom spec. pregledu i sve je ok. očno dno, očni pritisak... mislim da mi je cirkulacija jako slaba jer mi je stalno hladno... kako sebi da pomognem??? inace doktorka mi je dala da pijem rivotril 1/4 po potrebi, par puta sam ga pila i pomaze i kad me uhvati panika cim pomislim na tu bolest. inace dobijem i dijareju cim pocnem da mislim o toj bolesti... uzas...
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Hipohondriju lece psihijatri.
anapet
Novi član
Novi član

Post od anapet »

cinjenica je da sam pod konstantnim stresom i da i to ima uticaja na moje trenutno stanje, ali problem je sto ja sve ove simptome koje sam nabrojala pripisujem toj bolesti. treba da odradim i reuma faktore pa cu videti kakvo je stanje. mene brine to sto mi trne ponekad ruka itd. ne znam bas da li je hipohondrija u pitanju..
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

za Reactio neurotica

Post od mislimsvojimmozgom »

Preporuka:
multiplex sclerozu ispituje i leci Prof.Dr Slobodanka Todorovic koja radi ( mislim da je jos i Direktor)u Institutu za decu i omladinu - ul.Dr Subotic-a ( u blizini Karadjordjevog Parka u Bgd).Idi i konsultuj je (mada sam sigurna da su tvoje tegobe druge prirode i da nemaju veze sa MS...Valjda ce ti pomoci ako ti neko ko je kompetentan to kaze .
Sve nnajbolje i pozdrav R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
anapet
Novi član
Novi član

Post od anapet »

hvala puno, nadam se da cu uskoro izaci iz ovog uzasnog stanja... znam da je sve stvar psihe i pokusacu da razmisljam samo pozitivno iako je to u mom slucaju jako tesko, posto sve gledam sa losije strane i uvek prvo razmisljam o losim stvarima.... ne znam ni kako sam dosla u ovo stanje ali sta da se radi, sada moram da gledam da sto pre izadjem iz nadam se trenutne psihicke krize.
anapet
Novi član
Novi član

Post od anapet »

evo mene ponovo. bila sam ponovo kod neuropsihijatra koji me je pregledao i rekao da ne postoji neuroloski problem i rekao da pijem 2x1/4 rivotrila dve nedelje i nakon toga da se javim da smanjimo na 1/4 dnevno. prestali su prsti da mi trnu, sada mi 2 dana igra donji kapak desnog oka i imam neko peckanje po telu.... inace na izvestaju pise nesto necitko pa F45. znam da je sve posledica nagomilanog stresa ali ja se i dalje plasim da ne bolujem od ove opake bolesti, iako mi je doktor rekao da bi se to na ocnom pregledu videlo... molim vas za misljenje i veliki pozz
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

Javite se psihijatru koji je obucen za psihoterapiju i od njega mozete dobiti adekvantnu farmakoterapiju i psihoterapiju.
F45 je sifra za Telesni psihogeni poremećaji
mislimsvojimmozgom
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 26, 2008 8:42 am

susptancei postupci koji pogoduju funkciji mozga

Post od mislimsvojimmozgom »

Probaj i nastoj da ti navedene namirnice budu zastupljene u ishrani: Konzumiraj u umerenim kolicinama:

Neke namirnice koje u svom sastavu imaju susptance koje pogoduju funkciji mozga (posebno frtontalnog(ceonog )reznja)te ih je dobro uvesti u ishranu.
Poznato je da su neki hormoni i neurotransmiteri veoma vazni za funkciju naseg mozga.

1. SEROTONIN( izaziva pozitivna raspolozenja) - se ne moze sintetisati u mozgu bez prisustva aminokiselineTRIPTOFANA koju moramo uneti hranom :
Ima ga najvise u semenu od bundeva,pasulju, susam semenu, bademima, orasima;( ima ga podosta u soji ali ja soju ne volim zbog nekih desjtava a posebno sto je ona cesto genetski modifikovana)

2. Omega 3 masne kiseline( 10do 15mg/dan) - siroko poznate ima ih najvise u ribi ( ali tu treba voditi racuna o tome da je riba porekla iz cistih voda( jer se u ribama moze akumulirati bezbroj otrovnih materija kao ziva npr)..
-Od riba najvise ih ima u skusi i haringi.
-Od 1 solje mlevenih oraha plus 1 kasika samlevenog lanenog semena plus urme( plod ili secer) ...sve izmesati i posipati po jelu- npr po testu u dr.

3.FOLATI (folna kiselina - grupa B vitamina) Ima najvise u :
leblebiji, potom socivu, crvenom pasulju, spanacu a od sokova u narandzinom soku

4. VITAMIN B 12- ima ga najvise u celim zitaricama i jajima i drugim (mesu ).

5. postovati bioritam budnost/spavanje koji je pod kontrolom bioloskog sata smestenog u hipotalamusu a koji se sastoji od 5 jedara .
Sat kaze idi u krevet najdalje do 23h da bi ti se izlucila dovoljna kolicina Melatonina ( izaziva i ucvrsuje san a ima jos podosta drugih funkcija funkcija)”hvata OH radikale, cuva imunitet i dr. .
Peto jedro( manje kolicine leptina luce se i na drugim mestima u nasem organizmu) sata luci tzv LEPTINE koji imaju ulogu da prekidaju hranjenje( kao da ti kazu …e ...prekini...dosta si haso).

6, Slusanje lagane muzike ukljucujuci i klasicnu( ne elektronsku pogotovu ne tehno)

7. Caj od kamilice ...caj od kantariona > ali pazi ne smes ga(kantarion) piti ako pijes Aspirin! i ne piti ga(kantarion) u velikim kolicinama (sve umereno)

8. Mnogi istrazivaci u svetu preporucuju odnosno pronasli su blagotvorni uticaj citanja Biblije ( podrazumeva citanje i razmisljanje o onom sto se cita).

9. Uh, zaboravih fizicku aktivnost - ne i fizicke napore- makar ako nema sto drugo napravi vise krugova oko svoje zgrade hodajuci( 30 min /dan)

10 Boravi u svetlim prostorijama , a izlazi se i suncu u ranim prepodnevnim i kasnim poslepodnevnim satima
Pozdrav.R.
Ako si licem okrenut prema suncu sve će senke biti iza tebe.R.:)))
žilijen sorel
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 08, 2008 4:19 pm

Post od žilijen sorel »

aerobik ili neka druga sportska aktivnost za bolju cirkulaciju.
anapet
Novi član
Novi član

Post od anapet »

hvala puno na opsirnom odgovoru :) krenula sam na pilates pre mesec dana ne samo zbog cirkulacije vec i zbog "praznjenja" negativne energije. inace imam 23 god. mlada sam i nikad nisam ni pomislila da bi meni moglo tako nesto da se desi. napredujem polako, pomaze mi rivotril iako ne pijem neku veliku dozu ali doktor kaze da ce vec posle dve nedelje da mi jos smanji da ne bude naglo prestajanje sa uzimanjem leka. veliki pozz
lujka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jul 26, 2008 8:48 pm

Post od lujka »

:D :D
Драга дјевојко па људи живе непокретни од рођења и непадају у депресију, којико ти а релативно си здрава.

Какве везе имају хладне руке у ладости. И ја сам их имала хладне ко змија. Греј их женска главо Какве везе има болест твоје колегице са тобом, ам баш никакве.
То је све највише генетски. Па ако неко има у твојој фамилији знаћи ти ћеш се одма успаничити и ко зна шта још.

Па знаш добро да готово све болести су генетски повезане, и ако будемо унапријед туговали што имамо велику могућност да и ми добијемо такву болест, да ли се питаш а гдје нам је љепота живота.

Баш сам тужна на оваква и слична питанја, младих особа које су већ требале да имају своју породицу, дјецу, а оне изгубљене у претпоставкама. Боже помози.
Kako je lepo biti mlad.
anapet
Novi član
Novi član

Post od anapet »

draga moja, lako je govoriti.... prva sam ja to pricala drugima i mislila da se to drugima dogadja... da jednostavno to ne moze meni da se desi.... hvala Bogu, sada se bolje osecam... nadam se da se napadi panike, anksioznosti i losih misli nece vratiti i isto tako se nadam da to nece niko u vasoj blizini doziveti jer je zaista tesko se izboriti sa "losim mislima" i stanjem koje sam ja dozivela. a to je klasicna anksioznost, koja je posledica nagomilanog stresa. vrlo sam razumna osoba i znam da cu uspeti da izguram ovo do kraja, na dobrom sam putu :) ja trenutno sasvim normalno funkcionisem i nadam se da ce tako i ostati uz pomoc lekova ili ne... ali svakako pobedicu
Odgovori