postovani,
imam 81. godinu. bolujem od polymialgia rheumatica. primio sam 3 injekcije metilprednizolon od 20mg posle cega 7 dana oralno tabletu istog leka sa 12mg, a sada koristim isti sa 8mg (posle dorucka). bolovi su skoro prestali. medjutim, imam visok krvni pritisak 170-180/70, ali koristeci kaptopril 2x50mg (1 ujutru, 1 uvece) i amlodipin 1x5mg ujutru smanjuje se na 140-150/70. diuretike ne koristim. medjutim, kada izmerim pritisak uvece pred uzimanje kaptoprila, pritisak je oko 160/70 sto je valjda posledica da metilprednizolon antagonizira delovanje kaptoprila i amlodipina.
molim vas, da li za smanjenje hiper-tenzije postoje drugi lekovi na koje ne bi negativno uticao metilprednizolon? da li bi, na primer, tablete kvinaprila bile adekvatnije ili nesto drugo??
hvala na ogovoru.
polymialgia rheumatica i visok krvni pritisak
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Amlodipin uzimajte i ujutru i popodne. A lekar koji Vam daje tolike kortikosteroide na takav pritisak trebalo bi da razmisli kako bi opravdao/la takav terapijski pristup pred strucnim konzilijumom...
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Re: polymialgia rheumatica i visok krvni pritisak
Nemojte se brinuti, KS imaju to nezeljeno dejstvo da izmedju ostalog povecavaju krvni pritisak. Inace ne antagonizuju dejstvo navedenih antihipertenziva, vec nezavisno uticu na povecanje pritiska. Doza koju ste primili nije velika /ipak imate to sto imate/ a sadasnja doza odrzavanja tj sa 12 na 8mg je minimalna. Obratite samo paznju na eventualni pad vaseg imuniteta i uzimajte raznovrsnu i multivitaminsku ishranu, koliko je to u ovakvom vremenu, obzirom na kucni budzet, moguce. Takodje obavezna je zastita zeluca/Ranitidin, Omeprol, Controloc.../, pa ukoliko nista od toga ne uzimate, zamolite svog lekara da vam propise gastroprotektivnu terapiju, kako ne bi doslo do krvarenja, sto je takodje jedno od uzgrednih i najcescih dejstava KS.ivanjas napisao:imam 81. godinu. bolujem od polymialgia rheumatica. primio sam 3 injekcije metilprednizolon od 20mg posle cega 7 dana oralno tabletu istog leka sa 12mg, a sada koristim isti sa 8mg (posle dorucka). bolovi su skoro prestali. medjutim, imam visok krvni pritisak 170-180/70, ali koristeci kaptopril 2x50mg (1 ujutru, 1 uvece) i amlodipin 1x5mg ujutru smanjuje se na 140-150/70. diuretike ne koristim. medjutim, kada izmerim pritisak uvece pred uzimanje kaptoprila, pritisak je oko 160/70 sto je valjda posledica da metilprednizolon antagonizira delovanje kaptoprila i amlodipina. molim vas, da li za smanjenje hiper-tenzije postoje drugi lekovi na koje ne bi negativno uticao metilprednizolon? da li bi, na primer, tablete kvinaprila bile adekvatnije ili nesto drugo??hvala na ogovoru.
Sto se krvnog pritiska tice, cak ni vecernja TA od 160/70 nije alarmantna i lako se da sniziti na odgovarajucu za vas, uz malo korekcije postojece terapije ali kako to ovde nije dozvoljeno raditi, zamolite svog lekara da vam je koriguje. Nema potrebe da Kaptopril zamenite Kvinalaprilom tj jedan ACEI drugim ACEI. Bolje je da vam vas ordinarijus uvede treci antihipertenziv a dozu postojecih smanji. To je davnasnja praksa. I kod novootkrivenih hipertenzija zapocinje se lecenje trojnom antihipertenzivnom terapijom, srpski: vise lekova, manja pojedinacna doza svakog od 3 leka = manje pojedinacnih nezeljenih efekata a isti ili bolji ucinak terapije.
Sve najbolje!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]