Polovni Monitor
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Dec 12, 2007 9:56 am
Polovni Monitor
Jel moguce od polovnog monitora dobiti tumor,ili od cega se dobija
Ne znam .. mislim da je nemoguće ...
Ali znam da je sestrić mog druga imao epileptične napade ako dugo sedi pred monitorom koji je onako treptao, ne znam kako se tačno zove to kad trepće tako monitor. Na kraju su kupili TFT odveli malog na magnetnu i sve se smirilo. Dakle, nije za zezanje, ali tumor verovatno ne može ... da može, moralo bi da piše upozorenje na njemu (kao na cigaretama).
Ali znam da je sestrić mog druga imao epileptične napade ako dugo sedi pred monitorom koji je onako treptao, ne znam kako se tačno zove to kad trepće tako monitor. Na kraju su kupili TFT odveli malog na magnetnu i sve se smirilo. Dakle, nije za zezanje, ali tumor verovatno ne može ... da može, moralo bi da piše upozorenje na njemu (kao na cigaretama).
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 4:43 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Epilepticni napad moze se provocirati od nekih svetlosnih efekata kao sto su brze promene jacine i intenziteta svetla kao kod nekih kompjuterskih igri, stroboskopsko svetlo u diskoteci,svetlosnih efekata u filmovima, pogotovo ako se film gleda u mraku kao na kinu.
Ali to se desava i kad je u pitanju i nov i polovni monitor.
Ali to se desava i kad je u pitanju i nov i polovni monitor.
polovni monitor izaziva tumor=glupost. A zasto ne bi nov/po toj analogiji/? Svakako, nije preporucljivo sedeti non-stop ispred monitora jer i oni zrace, sto se ne odnosi na TFT ali se odnosi i na njih kada je vid u pitanju. Sve umereno.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
- gorant
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Apr 10, 2007 8:47 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ok, pa je l' može?draganvma napisao:polovni monitor izaziva tumor=glupost. A zasto ne bi nov/po toj analogiji/? Svakako, nije preporucljivo sedeti non-stop ispred monitora jer i oni zrace
Sad me zbuniste.

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 12:21 pm
Obicno se jonizujuca zracenja(X-zraci,gama zraci,alfa i beta cestice) vezuju za nastanak malignih bolesti jer imaju dovoljne energije da ostete DNK i enzime ukljucene u popravku DNK bilo direktno predajuci im energiju bilo radiolizom vode.Iako monitori i tv aparati imaju katodnu cev mislim da je proizvodjac misli na neki vid zastite,jer prodavati aparate koji su jos i stetni za zdravlje pa to niko normalan ne bi dozvolio jer bi na zapadu bankrotirali zbog izgubljenih parnica.Tako da i ako postoji neki stepen jonizujuceg zracenja sigurno je prihvatljiv.Inace da citiram jednog profu radiologije koji je rekao da se na letu Bg-Njujork apsorbuje ekvivalentna doza kosmickog zracenja jednaka onoj koja se apsorbuje kod pacijenta koji je deset puta slikao pluca.Uostalom pacijenti leceni od raka apsorbuju jos vece doze ,i iako su pod rizikom za sekundarni malignitet naravno svi oni ga i ne dobiju.A za nejonizujuca zracenja je dokazano da UV izaziva keratitis,solarni eritem ,a sa duzom ekspozicijom i Ca koze i melanom,IC polarnu kataraktu i opekotine i mikrotalasi mikrotalasni sindrom a sve ovo u uslovima profesionalne ekspozicije najcesce.A sve ostalo u vezi nejonizujucih zracenja je jos u domenu hipoteze.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Hahaha, profesor bi mogao da pise CSI-u, jedva bi docekali da ga ismeju i da ga priupitaju gde je pokupio dokaze za takvu tvrdnju... Po tome bi trebalo da stjuardse i piloti koje lete na redovnim prekookeanskim linijama budu najugrozenija profesija, da obolevaju od tumora mnogo cesce nego ostatak populacije, i da ne zamisljam ostale implikacije.Inace da citiram jednog profu radiologije koji je rekao da se na letu Bg-Njujork apsorbuje ekvivalentna doza kosmickog zracenja jednaka onoj koja se apsorbuje kod pacijenta koji je deset puta slikao pluca.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Istina da cenjeni profa nije naveo referencu za svoju tvrdnju,ali sta znate mozda ta populacija cesce izlozena zracenjima ima i neku indukciju metil-guanin metil transferaze , fotoliaze ili nekog drugog enzima.Da nema repair enzimskih sistema ,imunog sistema ,apoptoze,regulatora celijskog ciklusa,sa ovakvom ekspozicijom kancerogenima niko ne bi docekao ni 20.dr ivica napisao:Hahaha, profesor bi mogao da pise CSI-u, jedva bi docekali da ga ismeju i da ga priupitaju gde je pokupio dokaze za takvu tvrdnju... Po tome bi trebalo da stjuardse i piloti koje lete na redovnim prekookeanskim linijama budu najugrozenija profesija, da obolevaju od tumora mnogo cesce nego ostatak populacije, i da ne zamisljam ostale implikacije.Inace da citiram jednog profu radiologije koji je rekao da se na letu Bg-Njujork apsorbuje ekvivalentna doza kosmickog zracenja jednaka onoj koja se apsorbuje kod pacijenta koji je deset puta slikao pluca.
Eto teme za naucni rad iz medicine rada npr.
Ukratko, TV emituje elektromagnetno a ne jonizujuce zracenje tipa RTG-a. Nece vam stvoriti tumor ali ce vam konstantno buljenje u ekran ostetiti vid a i samo elektromagnetno zracenje nije bas najzdravije a ni visak statickog elektriciteta koji se stvara na povrsini ekrana, bar ne na minimalnom rastojanju i non-stop. U ostalom, ni TFT nisu 100 dukata, pa ga gledajte do mile volje!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
-
- Stalni član
- Kontakt:
U pravu ste - ko se bavi naucnim radovima, evo, neka izvoli. Ako ima neko da plati. Na primer, neka aviokompanija, prvo ih naplasimo ovakvim tvrdnjama, pa ih pritisne sindikat stjuardesa i pilota (da ne govorim o jadnim mehanicarima, oni sa svim tim ozracenim avionima sa kojima rade ne bi trebalo ni da su zivi, oni kad prodju pored gajgerovog brojaca, to prosto TRESTIIstina da cenjeni profa nije naveo referencu za svoju tvrdnju,ali sta znate mozda ta populacija cesce izlozena zracenjima ima i neku indukciju metil-guanin metil transferaze , fotoliaze ili nekog drugog enzima.Da nema repair enzimskih sistema ,imunog sistema ,apoptoze,regulatora celijskog ciklusa,sa ovakvom ekspozicijom kancerogenima niko ne bi docekao ni 20. Eto teme za naucni rad iz medicine rada npr.

Salu na stranu, kolega, zaista, profu bih voleo da imenujete

A od kud znate na koja zracenja je ovaj mislio,ne verujem sigurno da je mislio na bilo kakvo jonizujuce zracenje koje bi izazvalo sistanje Gajger-Milerovog brojaca poput zvecarke.I sami znate da je domet alfa i beta cestica nistavan pa im eneregija ne znaci nista,a gama zraci sumnjam da bi fijukali,a i jonizacioni potencijal im je znacajno slabiji od pomenutih cestica na sve strane a i jonizacioni potencijal im je znacajno slabiji od pomenutih cestica.Uostalom on je pricao o ekvivalentnim dozama,znaci apsorbovana doza X korekcioni fakor za odredjeno tkivo X korekcioni fakor za vrstu zracenja( fotoni svih energija imaju jedan,a alfa cestice 20) .On nije decidirano tvrdio o kojoj se vrsti zracenja se radi vec samo o poreklu tog zracenja kao "kosmickog",i da je to ekvivalent tom slikanju pluca.Mozda dolazi do jonizacije mozda i ne na letu Bg-Njujork ,ali postoji i prirodna radioaktivnost,mozda i neka elektromagnetna zracenja pri nekoj dozi i nekim uslovima izazivaju neki negativan efekat na DNK,dr ivica napisao:
U pravu ste - ko se bavi naucnim radovima, evo, neka izvoli. Ako ima neko da plati. Na primer, neka aviokompanija, prvo ih naplasimo ovakvim tvrdnjama, pa ih pritisne sindikat stjuardesa i pilota (da ne govorim o jadnim mehanicarima, oni sa svim tim ozracenim avionima sa kojima rade ne bi trebalo ni da su zivi, oni kad prodju pored gajgerovog brojaca, to prosto TRESTI![]()
ali eto genetika nas zastitila a i sto vi kazete ko hoce da istrazuje ima unikatnu priliku da otkrije mozda nesto vazno.
Mislite da ja pamtim imena svih koji drzali predavanja na razlicite teme??dr ivica napisao: Salu na stranu, kolega, zaista, profu bih voleo da imenujeteMozda dobije besplatne karte od JAT-a
Ali tek kad JAT pocne ponovo da leti za Ameriku

-
- Stalni član
- Kontakt:
HAHAHAHA, posteno! Ja i da hocu, ne mogu da se setim. Prve godine fakulteta - posle vojske - cim udjem u amfiteatar, ja bih zaspao. Toplo, suvo, ja sit, niko me ne maltretira - to su, prema vojnim kriterijumima, idealni uslovi za spavanje!Mislite da ja pamtim imena svih koji drzali predavanja na razlicite teme??

Ima i anegdota sa specijalizacije, ja dremam (spavam!), neka asistentkinja umesto da predaje, cita nam nesto iz knjige. Imunologija. teske nauke, sve na molekularnom nivou, ko da slusas budisticke sutre... I tako, ona nesto - BLA, BLA,BLA... kad, u jednom trenutku meni dopiru do svesti njene reci: "...cime se oslobadja histamin, koji potom izaziva vazokonstrikciju.". Ja se prenem, samo malo otvorim oci i onako bunovan, iz zadnjeg reda, dobacim: "Mislite - vazodilataciju!?" Ona se ispravi - "U pravu ste kolega, pardon, lapsus". Ovi moji iz grupe samo me pogledaju, a u ocima neverica: "Pa ti bre spavas, a slusas?!!!" Eto, tako sam postao "mini-legenda" u grupi, onaj sto spava, a prati!