Pozdrav, imam veliki problem, prije dva mjeseca mom muzu su ustanovili policisticnu jetru (bezbroj cista u jetri od kojih je najveca 12.7x15 cm). Uradena je magnetna rezonanca u kojoj stoji:
Pregled je raden na aparatu 1.5 Tesla, nativno i nakon apliciranog kontrasta. Na ucinjenim presjecima kroz gornji abdomen vidi se ispod prednjeg trbusnog zida u lijevom reznju jetre, te i u desnom reznju jetre ogromne cistoidne formacije od kojih je najveca 12.7x15 cm. Ostale formaije su niskog intenziteta, signala u T1 sekvenci. Opisanim promjenama prednji trbusni zid dislociran ventralno. Pankreas se od istih dobro ne diferencira. Jetra je uvecana, seze do ispod kriste. Slezena urednog smjestaja i velicine sa cistama u prednjem dijelu koja je promjera oko 1.5 cm.
Na burbrezima takoder vise cista najveceg promjera do 2 cm.
Intrahepatalni z. vodovi nisu prosireni, holecista je smjestena izmedu cisticnih formacija, u istoj je vidi kokrement promjera oko 1 cm.
Duktus hepatoholedohus se diferencira u svom proksimalnom toku i ne izgleda prosiren.
Perihepaticno uska zona tecnosti.
U interkostalnim presjecima straga se vidi jetreni parenhim sa manjim brojem manjih cista, dok se prakticno u standardim proekcijama vide samo ciste.
Uradila se punkcija najvece opisane ciste sa stranim sadrzajem pod UZ te se postavio drenazni kateter f8 na koji je ukupno evakuirano 2000ml smede tekucine.
Ukazana je mogucnost transplantacije jetre vjerovatno nekada u buducnosti, jer je veliki dio jetre ostecen ali sad za sad ima dio jetre koji je zdrav i moj muz moze s korigovanom ishranom funkcionisati normalno. Nema terapiju, samo dalje praiti situaciju u smilslu funkcije bubrega, kao i morfologiju cista (broj i rast).
Da li postoji nacin na koji bi mi mogli nekom terapijom mogli zaustaviti rast cisti, i potaknuti regeneraciju zdravog tkiva?
Transplantacija je zadnja, najgora solucija.
Molim Vas pomozite.
Policisticna bolest jetre i bubrega
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Feb 03, 2014 10:23 pm
Re: Policisticna bolest jetre i bubrega
Postovanje,
moja majka ima 55 godina, marta meseca 2013. godine je otkrila UZ pregledom dve ciste na jetri velicine 15mm i 20 mm.
Zucna kesa je skroz odstranjena 1993. godine.
Zali se na povremene bolove sa desne strane, ispod rebra i na nadimanja u stomaku.
Ima povecan holesterol (ukupan 8,3), pije atoris vec 2 godine uz krace pauze od po mesec dana, takodje pije i aspirin 100.
Povremeno uzima analgetike zbog glavobolje i nekad po neki bromazepam.
12.10.2013. je uradjen ponovni UZ abdomena, ciste su tada izmerene 15mm i 21mm.
Njen lekar nije preporucio nikakav lek vec da se samo prati.
Koliko ovo moze da bude opasno po njeno zdravlje?
Molila bih za Vase misljenje!
Unapred hvala!
moja majka ima 55 godina, marta meseca 2013. godine je otkrila UZ pregledom dve ciste na jetri velicine 15mm i 20 mm.
Zucna kesa je skroz odstranjena 1993. godine.
Zali se na povremene bolove sa desne strane, ispod rebra i na nadimanja u stomaku.
Ima povecan holesterol (ukupan 8,3), pije atoris vec 2 godine uz krace pauze od po mesec dana, takodje pije i aspirin 100.
Povremeno uzima analgetike zbog glavobolje i nekad po neki bromazepam.
12.10.2013. je uradjen ponovni UZ abdomena, ciste su tada izmerene 15mm i 21mm.
Njen lekar nije preporucio nikakav lek vec da se samo prati.
Koliko ovo moze da bude opasno po njeno zdravlje?
Molila bih za Vase misljenje!
Unapred hvala!