PMV i dobrovoljno davanje krvi

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Valkira
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 08, 2008 11:31 pm

PMV i dobrovoljno davanje krvi

Post od Valkira »

Imam jedno pitanje...S obzirom da mi je pocetkom ove godine otkriven PMV (kratak opis EHO nalaza-postoje granicni kriterijumi za prolaps mitralnih kuspisa, ekscentrican mlaz mitralne regurgitacije u telesistoli, bez hemodinamskog znacaja, MR+1, registruje se PAR +1/2 u vidu dva mala odvojena mlaza u RVOT, ostalo morfologija i pokretljivost zalistaka OK); terapija 1/4 propranola ujutro i 1/4 uvece.
Zanima me da li neko sa prolapsom moze da daje krv (s obzirom da je u pitanju veca kolicina krvi nego pri obicnom vadjenju za lab. analize) tj. da li to moze i na koji nacin da utice na srce, s obzirom na dijagnozu? I ako moze da se daje krv da li treba mozda prethodni dan ili nekoliko sati pre davanja preskociti uzimanje leka?
+ molila bih za objasnjenje sta znaci to "PAR +1/2 u vidu dva mala odvojena mlaza u RVOT i ekscentrican mlaz mitralne regurgitacije u telesistoli"

Hvala dr unapred i veliki poz :wink:
lalota
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 6:35 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od lalota »

Objasnjenje nalaza: srce ima desnu i levu stranu, i sa obe strane po jednu pretkomoru i komoru. Izmedju leve pretkomore i komore nalazi se mitralni zalistak sa dva listica. Na izlazu iz l.komore nalazi se aortni zalistak sa tri listica. U sistoli (tokom grcenja, tj. kontrakcije zidova leve komore) krv se istiskuje kroz Aortu u sistem (ruke noge, glava, organi...) U tom momentu kroz mitralni zalistak ne sme nista da se vrati u pretkomoru (jednosmerni ventil). Kod tebe je slucaj vrlo laganog "propustanja" kroz mitralni zalistak ka levoj pretkomori, ali ne centralno, nego malo "u stranu" (to je ono ekscentricno) i to je neshto malo, jer je samo jedan +. Moguce je da propusta zbog povijanja listica ka pretkomori u sistoli, to bi bilo ono "prolaps".
Shto se tiche onog PAR, radi se o vracanju krvi iz Plucne Arterije tokom dijastole (suprotno od sistole, znachi komora se shiri i puni krvlju) desne komore, i to u dva mlazica u RVOT= Right Ventricul Outflow Tract, tj. nazad, u izlazni deo desne komore. Pulmonalna (plucna) Arterija iz desnog srca sprovodi krv u pluca na obogacivanje kiseonikom)
Iako nije naznaceno, cini mi se na osnovu terapije da postoji kod tebe neka hiperkineticnost (ubrzavanje srca), tako da ti ne preporucujem da budes davaoc (osim ako imas hemoglobin preko 150g/l)
Pozzz :)
Odgovori