Plomba ili porcelanski most?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
atlanta999
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 19, 2010 4:45 am

Plomba ili porcelanski most?

Post od atlanta999 »

Kao sto vidite na slici stavljena mi je plomba gde je na prednjoj strani pukao zub (7-ca). Nudjeno mi je da stavim porcelanski most ali sam odbio. Sad postoji mala odvojenost izmedju ta dva zuba gde mi stalno zapada hrana. Zubar mi je rekao da ne moze da spoji ta dva zuba da budu blize jer ce plomba otpasti zbog opterecenja. Zanima me da li postoji resenje da se zubi spoje i da plomba udara od drugi zub da mi vise ne zapada hrana izmedju pa makar i da se izbrusi zub da se smanji opterecenje. Molim za strucan savet?

Slika
donalea
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 23, 2009 2:25 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Plomba ili porcelanski most?

Post od donalea »

atlanta999,vama je postavljen amalgamski ispun druge klase na drugi molar(kutnjak-sedmicu),zub vam je najverovatnije bio pokvaren pa je zato pukao,elem,ovakva vrsta ispuna je toliko cesta i uobicajena da ne vidim razlog sto vam je ponudjen most?Ako ja dobro vidim na slici koju ste postavili prvi molar-sestica je zdrava,eventualno ima plombu na griznoj povrsini (ispravite me ako gresim) i ne vidim razlog da se taj zub uopste ukljucuje u bilo kakvu pricu(tj most),ja cak ne vidim razlog ni da se sedmica stavi pod krunicu;sto se tice ove vrste ispuna(druga klasa-gde je uklonjen deo zuba u kontaktu sa susednim zubom) tacno je da ne moze da se postigne najidealniji kontakt sa susednim zubom ali daleko od toga da taj kontakt ne moze da bude zadovoljavajuci,samo je potrebno da se malo potrudi onaj ko ga postavlja i isti ce biti sasvim zadovoljavajuci,pa i kod prirodnih zuba cesto kontakt nije idealan pa zar cemo zbog toga sve zube da brusimo i stavljamo krunice?da rezimiram,vama na sedmici ne treba ni solo kruna a kamoli most koji ukljucuje sesticu,vama jedino treba da se ukloni postojeca plomba i stavi nova(koja ce imati zadovoljavajuci kontakt sa susednim zubom),toliko,ako imate jos nekih nedoumica pitajte,pozdrav i sve najbolje
donalea
Novi član
Novi član

Post od donalea »

atlanta999,vama je postavljen amalgamski ispun druge klase na drugi molar(kutnjak-sedmicu),zub vam je najverovatnije bio pokvaren pa je zato pukao,elem,ovakva vrsta ispuna je toliko cesta i uobicajena da ne vidim razlog sto vam je ponudjen most?Ako ja dobro vidim na slici koju ste postavili prvi molar-sestica je zdrava,eventualno ima plombu na griznoj povrsini (ispravite me ako gresim) i ne vidim razlog da se taj zub uopste ukljucuje u bilo kakvu pricu(tj most),ja cak ne vidim razlog ni da se sedmica stavi pod krunicu;sto se tice ove vrste ispuna(druga klasa-gde je uklonjen deo zuba u kontaktu sa susednim zubom) tacno je da ne moze da se postigne najidealniji kontakt sa susednim zubom ali daleko od toga da taj kontakt ne moze da bude zadovoljavajuci,samo je potrebno da se malo potrudi onaj ko ga postavlja i isti ce biti sasvim zadovoljavajuci,pa i kod prirodnih zuba cesto kontakt nije idealan pa zar cemo zbog toga sve zube da brusimo i stavljamo krunice?da rezimiram,vama na sedmici ne treba ni solo kruna a kamoli most koji ukljucuje sesticu,vama jedino treba da se ukloni postojeca plomba i stavi nova(koja ce imati zadovoljavajuci kontakt sa susednim zubom),toliko,ako imate jos nekih nedoumica pitajte,pozdrav i sve najbolje
atlanta999
Novi član
Novi član

Post od atlanta999 »

Hvala vam puno za ovaj odgovor, izuzetno sam zadovoljan vasim odgovorom. Hvala vam mnogo ! :)
atlanta999
Novi član
Novi član

Post od atlanta999 »

evo ovo je malo veca slika nadam se da se dobro vidi :) , zanima me da li postoji solucija da se plomba izvadi i napravi blize od vec postavljene? jer je ocigledan razmak izmedju dva zuba
Slika
donalea
Novi član
Novi član

Post od donalea »

Sad se vidi mnogo bolje :D ,i sad mi je jasno zasto vamje predlozen most,ovako,razmak jeste evidentan,ali plomba ne moze da se priblizi susednom zubu nesto znacajnije,moze,al onda biste imali "budzu",da se tako izrazim,koja bi vam takodje napravila odredjenu vrstu problema,imate sledece mogucnosti za resavanje problema:
I-da ostavite plombu takvom kakva je-to ce vam stvarati odredjene probleme-zapadanje hrane,nastanak dzepa...itd
II-da uradite most-sto vam ja nikako ne bih savetovala-koliko mogu da vidim sestica vam je zdrava,sedmica je bez obzira na plombu u dobrom stanju,i ako su oba zuba vitalna (imaju zivac)to bila bi ogromna steta staviti ih pod most;
III-najbolje resenje-fiksni aparat,time biste resili i teskobu u predelu 3,4,5 (ostale zube ne vidim-sa druge strane) i to (delimicno)na racun prostora koji postoji izmedju 6 i 7 koji bi se time zatvorio,plus biste sve zube doveli u adekvatan fizioloski polozaj;
aparat vam je po meni svakako najbolje resenje,to vam je pre svega dugorocno resenje,a kostalo bi vas 200-300 e vise nego most,sto i nije neka razlika ako se pogleda sta time sve dobijate,nadam se da sam dovoljno jasno objasnila,pozdrav
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Posto je tema slicna pa da nastavim--posto i odgovor bas ok (hvala i u moje ime za trud).
Ja imam most keramika-porculam ma celoj gornjoj vilici iz dva dela a na trojci mi u korenu ima neki mali proces koji bih da eliminisem iako zubar kaze da ne bi moralo-malo boli na pritisak prstom u koren zuba.
Takodje je zubar rekao da bi trebalo skidati ceo most ako se bude pogorsavalo stanje.
Mene interesuje da li moze kroz most da se busi i leci taj koren ili npr da se sa strane hiruski ocisti koren da se most ne skida.???
HVALA
donalea
Novi član
Novi član

Post od donalea »

moze da se uradi resekcija (odsecanje vrha) korena zuba,ali ja ne znam da li je ta trojka nosac mosta,ako jeste onda to moze da komplikuje spomenutu resekciju,odnosno moze i da je onemoguci,bilo bi dobro da napisete koliko je star most,koji vam zubi (vasi,naravno) nedostaju a koji su prisutni;sto se tice lecenja zuba kroz krunicu-odgovor je da,moze,videla sam u nekoliko navrata tu proceduru na fakultetu sa pozitivnim krajnjim ishodom,a sto se tice privatnih ordinacija u bg,srbiji,nisam upucena da li rade,vec neko vreme ne zivim u bg,pa se za tu informaciju raspitajte,pozdrav
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

hvala punoo,,
moji zubi su 1,2,3 pa 4,5 nema pa na 6 se drzi druga strana mosta a u toj 3 problematicnoj mi je ugradjen metalni stubic jos pre mosta i to je ocnjak pa je koren bas duboko prema oku.Mpst je star oko 10 godina.
HVALA JOS JEDNOM
Odgovori