Da bi otisao na pregled u jednu ustanovu, koliko sam shvatio ono sto su mi rekli, da moram 3 uslova da ispunim: da imam bar 26 godina, da sam licni osiguranik, i da sam na birou.
Imam 26 godina, ali sam student, i osiguranje mi je preko oca.
Zanima me sta znaci ovo "da sam na birou" posto se nerazumem bas u te pojmove , i kako se postaje licni osiguranik ?
Da li bi npr ispunio gornje uslove da sam licni osiguranik i da sam nezaposlen (tj jel mogu uopste biti na birou a da nisam zaposlen) ?
hvala.
Pitanje u vezi zdravstvenog osiguranja
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Re: Pitanje u vezi zdravstvenog osiguranja
sa napunjenih 26 god. izgubili ste pravo osiguranja preko oca.....ostaje Vam mogucnost licnog osiguranja....da samostalno uplacujete iznos zdr. osiguranja, ili da se prijavite birou,pa dakle kao lice koje je nezaposleno, a trazi posao steknete pravo osiguranja....idite u Fond, ulica Nemanjina 30...
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Dovoljno je da vam je knjizica overena od strane biroa, tj da u deu za osiguranej pise Buzet Srbije i primice vas na pregled!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- peniko
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am
Imam i ja pitanje. Devojka je student, ima 27 i radi na crno, tj. prevodi za kes. Ona ne moze da se prijavi na biro, posto su joj svedocanstva o navrsenoj gimnaziji na fakultetu. Koje su njene opcije, tj. da li postoji mogucnost da sama uplacuje doprinos i bude osiguranik? Koliko kosta to zadovoljstvo?
Cogito ergo doleo....
- tamaraft
- Stalni član
Najlaksha varijanta je da uzme svedocanstvo bar srednje ili osnovne shkole na revers i da sa tim dokumentima ode na biro i prijavi se, tako ce imati osiguranje a nema placanja!
U protivnom ako sama uplacuje doprinose to je oko 16000 mesecno!
A sve dok ej student nema potrebe to da radi!
U protivnom ako sama uplacuje doprinose to je oko 16000 mesecno!
A sve dok ej student nema potrebe to da radi!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- peniko
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am
Fora je sto stoka nece da da dokumenta na revers, posto tvrde da ona ne moze kao student da bude zavedena na biro. Nisam znao da je doprinos tako skup, pa da joj je plata 1000e, ne bi ga toliko placala...
Cogito ergo doleo....
a sta ako ja npr nadjem sad posao, i odem onda na biro i prijavim se kao lice koje je nezaposleno, jel moze tako ?
sve u svemu postoje 2 opcije koliko sam shvatio:
1.da sam zaposlen (samim tim i licni osiguranik?) i da nisam na birou
2.da sam nezaposlen ali sam "na birou"
koji od ta dva uslova ispunjava ove uslove sto su mi rekli na salteru (iz mog prvog posta gore): licni osiguranik, i da sam na birou.
trenutno imam 26 godina i u knjizici mi pise da sam preko oca osiguran i zavrsio sam sa fakultetom takodje.
hvala
sve u svemu postoje 2 opcije koliko sam shvatio:
1.da sam zaposlen (samim tim i licni osiguranik?) i da nisam na birou
2.da sam nezaposlen ali sam "na birou"
koji od ta dva uslova ispunjava ove uslove sto su mi rekli na salteru (iz mog prvog posta gore): licni osiguranik, i da sam na birou.
trenutno imam 26 godina i u knjizici mi pise da sam preko oca osiguran i zavrsio sam sa fakultetom takodje.
hvala
- tamaraft
- Stalni član
peniko: VASA dokumenta MORAJU da Vam daju na revers, njih ne treba da je briga za sta vam papiri trebaju. Obratite se direktoru fakulteta i trazite svoje diplome! Recite da Vam trebaju za nostrifikaciju diplome u inostranstvu, da morate da prevedete diplomu na strani jezik i fotokopirate original...
markonni: Prijavite se na biro sa bilo kojom diplomom i recite da ne radite i da ste u nostrifikaciji bla bla kako vas savetnik ne bi yvao i cimao, budite prijatni i uljudni kako bi savetnik bio dobar prema vama!
Naravno da uvek moyete da pochnete da placate doprinose sami, ali ne znam koliko se to u ovoj zemlji isplati, bolej da cekate neki ok posao koji ce zahtevati da ste prijavljeni i kada cete imati osiguranje preko poslodavca.
Dakle, najbezbolnija i najjednostavnija varijanta je da sa bilo kojom diplomom kupite radnju knjizicu u knjizari, odete u svoju opstinu da vam se upishu kvalifikacije i onda na biro u okviru svoje opshtine i neka vas evidentiraju kao nezaposleno lice. Tada odmah mozete da overite knjizicu na kojoj ce pisati Budzet srbije i resili ste problem.
I ako nije problem napisite u kojoj to ustanovi nece da vas prime? Zavod u dzordza vasingtona?
markonni: Prijavite se na biro sa bilo kojom diplomom i recite da ne radite i da ste u nostrifikaciji bla bla kako vas savetnik ne bi yvao i cimao, budite prijatni i uljudni kako bi savetnik bio dobar prema vama!
Naravno da uvek moyete da pochnete da placate doprinose sami, ali ne znam koliko se to u ovoj zemlji isplati, bolej da cekate neki ok posao koji ce zahtevati da ste prijavljeni i kada cete imati osiguranje preko poslodavca.
Dakle, najbezbolnija i najjednostavnija varijanta je da sa bilo kojom diplomom kupite radnju knjizicu u knjizari, odete u svoju opstinu da vam se upishu kvalifikacije i onda na biro u okviru svoje opshtine i neka vas evidentiraju kao nezaposleno lice. Tada odmah mozete da overite knjizicu na kojoj ce pisati Budzet srbije i resili ste problem.
I ako nije problem napisite u kojoj to ustanovi nece da vas prime? Zavod u dzordza vasingtona?
da u dzordza vasingtona..
bio sam vec, nemora nikakav biro i slicne komplikacije..
samo valjda da mi je osiguranje u beogradu (jeste, preko oca koji radi) i da imam 26 godina..
al malo su se zacudili kad sam im dao odma su videli da nisam licni osiguranik i rekli da idem dole za omladinu, ali ja sam rekao da imam 26 godina, i onda su posle kracih konsultacija rekli da ipak mogu
bio sam vec, nemora nikakav biro i slicne komplikacije..
samo valjda da mi je osiguranje u beogradu (jeste, preko oca koji radi) i da imam 26 godina..
al malo su se zacudili kad sam im dao odma su videli da nisam licni osiguranik i rekli da idem dole za omladinu, ali ja sam rekao da imam 26 godina, i onda su posle kracih konsultacija rekli da ipak mogu