Postovani,
pre 5 meseci sam radila pretrage zbog kontrole insulniske rezistencije i PCOS. Bila sam godinu i po dana na 2x500mg Glugofaga uz dorucak i veceru, i promenu nacina ishrane. Stanje se stabilizovalo sto se menstracije tice nakon prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva, i OGTT test se poboljsao. Dosta sam smrsala sa 58kg na nekih 47 za godinu i pol. Visoka sam 159. Pritisak je u redu.
Hormoni su se takodje sredili, no postojao je problem sa ALDOSTERONOM koji je bio 88, povisen dakle dosta, mada sam bila po stresom velikim, te zapala u neko jako lose stanje, te trenutno pijem AD. Lekarka me uputila na ultrazvuk zbog nadbubrezne zlezde i da uradim RENIN, ALDOSTERON i elektrolite zajedno jer sam maldosteron nista ne znaci, a ja sam ga bila sama uradila zbog toga sto mi je davno neka lekarka rekla da mozda imam problem sa radom nadbubrezne zlezde te da je insulnska rezistencija samo povrsinski problem. Na UZ sam otisla gde je lekarka u izvestaju napisala da je sve uredu na UZ sa nadbubregom, osim sto mi je na jetri videla sledece:
Jetra je normalnog volumena i ehogenosti parenhima, u desnom reznju se vizueliziraju tri ovalne hiperehogene promene promera 1cm i dve od 0.8 cm koje su sonografskih karakteristika hemangioma. Sve ostalo ukljucujuci i nadbubreznu zlezdu je u redu (da ne pisem sve).
Zakljucak: Leasio focslis hepatis. Hemangiomatosis hepatis susp.
Savetuje se MR abdomena, preporuka CEA, AFP
E sad moji nalazi u tom periodu za jetru su bili sledeci:
Urea 3.9
Kreatinin 65
ALT 7
AST 15
Gama GT 16
LDH 51
Radjeni su mi i svi ostale pretrage krva slika, leuk. formula, masnoce, gvozdje i sve je u redu.
Lekarka endokrinolog mi je rekla da je LDH nizak jer sam puno smrsala, kao i ALT. Mene brinu te promene na jetri, ne smem otici da uradim ove tumor markere niti da se testiram na hepatitise. Pitam se kolike su sanse da su u pitanju obicni mladezi na jetri kao sto mi je lekar koji je radio UZ rekao, a koliko moze biti neko ozbiljnije i opasnije ostecenje jetre gledajuci moje jetrine enzime. Ne razumem zasto mi je dala tumor markere da radim ako su enzimi u redu. No rekla mi je ako su te analize u redu zajedno sa aldosteronom i elektrolitima da nema potrebe ici na MR ili CT. Dugo sam pila pilule za kontracepciju sto sam procitala da moze izazvati hemangiome, ali me panika hvata od pomisli da je mozda nesto ozbiljnije sa jetrom i da ta ostecenja mogu biti virusnog porekla.
Znacio bi mi neki savet ili odgovor. Kolie su sanse da mozda imam hepatitis?
Pitanje u vezi promena na jetri
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Maj 26, 2015 1:59 pm
- aaaca
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
- Kontakt:
Re: Pitanje u vezi promena na jetri
Што више растежеш анализе већа је шанса да касније буде прекасно за лечење.