Pitanje u vezi sa kriptorhizmom i ginekomastijom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Prometheus88
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 30, 2014 9:40 pm

Pitanje u vezi sa kriptorhizmom i ginekomastijom

Post od Prometheus88 »

Postovani,
Unapred se izvinjavam što ću biti opširan, ali smatram da lekaru treba obezbediti što više anamnestičkih podataka kako bi ponunido koristan savet, a i problem usled kojeg se javljam zbog svoje kompleksnosti zahteva opširnije pitanje.
Naime, imam 26 godina, kao decaku mi je ustanovljen kriptorhizam koji je operativno rešen u mojoj 6 godini (desni testis) i 18 godini (levi testis). Levi testis nije spusten ranije jer kako tvrde moji roditelji u tom periodu nije bio palpabilan, te ga urolozi nisu uspeli napipati i spustiti u mošnice, što je po mom ličnom mišljenju prilično traljav razlog za zanemarivanje problema. Od 16 godine primećujem bilateralnu ginekomastiju, koju je radiolog posle ehotomografije (u mojoj 25 godini) okarakterisao kao lipomatoznu displaziju jer nisu postojali znakovi uvećanja žlezdanog parenhima i preporučio mi jačanje pektoralne muskulature. Međutim i posle strogog režima vežbanja grudi su mi i dalje uvećane. Pošto sam bio nezadovoljan zanemarivanjem problema od strane lekara jer sam smatrao da treba uraditi i spermatogram, hormonske analize, te ultrazvuk testisa i detaljnije se pozabaviti problemom (zbog ginekomastije, moji blagih problema sa erekcijom, zakasnelog tretiranja kriptorhizma i, po mom mišljenju, umanjenih testisa) posetio sam endokrinologa. Endokrinolog mi je rekao da uradim sledeće laboratorijske pretrage: TSH, FSH, LH, Testosteron, Estradiol, Prolaktin u 8 i 11 h.
Laboratorijske pretrage sam uradio i evo rezultata: TSH 1.62 mU / L, Estradiol 45.62 pg/ml, FSH 16.09 IU/L, LH 12.22 IU/L, Prolaktin u 8h 92.51 mlU/L, Prolaktin u 11h 283.3 mlU/L, Testosteron 6.99 mlU/L.
Pošto je moj pregled kod endokrinologa zakazan tek za sledeću nedelju, interesuje me da li su laboratorijski rezultati u redu ili indikuju određeno oboljenje kao što je npr hipogonadizam ili neki drugi poremećaj morfologije i funkcije testisa, kao i šta bih dalje trebalo da preduzmem kako bih rešio ginekomastiju, utvrdio da li testisi funkcionišu ok i otklonio rizike koje sa sobom nosi kasno rešeni kriptorhizam? Napominjem da su moje sekundarne polne karakteristike normalne, osim po mom mišljenju umanjenih testisa. Hvala unapred na odgovoru.
Odgovori