Pitanje

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
DYA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 01, 2007 10:16 pm

Pitanje

Post od DYA »

Pozdrav svima,
Naime, pre dve nedelje sam presadjivala kaktus koji je pao na mene imala sam dosta trnja u glavi a jedan trn mi se zaboo u desnu ruku u palac, srecom trnje je bilo veliko pa mislim da sam svo iz glave izvadila a u ruci mislim da je ostao prst mi je oticao i boleo da bi se smirio otok posle dva dana zvala sam doktora kaze ako se ne zagnoji trn ce izaci sam.. mislim da trn nije izasao jer prst mi je danas ponovo otekao i boli me.
molim vas odgovorite mi
Pozdrav
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ako prst zagnoji, bice kao po starom latinskom pravilu: ibi pus, ubi scisse - gde je gnoj, tu seci. Savetujem Ciprofloksacin 2x500mg, antitetanusnu zastitu (mada je vec i kasno - nadam se da ste ranije vakciniani), Chymoral forte 3x2 drazeje, antireumatike kod bolova, elevaciju prsta (drzite ga iznad horizontale), i ponovni pregled. U lokalnoj anesteziji bolje napraviti inciziju, nego cekati da se razvije panaricijum ili cak osteomijelitis.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
DYA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 01, 2007 10:16 pm

Post od DYA »

hvala Vam najlepse
Anabela87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 04, 2011 12:21 pm

Re: Pitanje

Post od Anabela87 »

Bojim se da je kod mene slucaj gori i da je vec doslo do razvoja panaricijuma :cry: Prije dva- tri dana se pojavilo blago crvenilo na lijevom i desnom noznom palcu. Dirajuci je pocelo da izlazi gnoj. Na lijevoj nozi se nakon toga i povuklo kolko tolko, iako je ostalo jos jako malo, ali nema bolova. Medjutim problem je desna strana koja uzasnoooo boli. Prvu noc sam nekako i mogla podnijeti bol i tad je samo gnoj izlazio, medjutim sutradan se taj gnoj skorio i tako sam odlucila noge potonuti u vodu kako bi se to razmeksalo, te olaksalo ciscenje. Naredni dan se pogorsalo. Bilo je crveno, nateceno, gnoj je izlazio i kao da zivo meso viri. Odlucila sam namazati hidrociklina kako bi to mozda ubrzalo proces zarasatanja, jer mi hidrociklin inace poprilicno pomaze. Jasno mi je da to mozda nisam trebala uraditi, ali nisam znal sto ciniti, jer je dotle doslo da bol vise nisam mogla trpiti i da sam na kraju bila prinudjena da popijem nesto protiv bolova (cafetin koji je ublazio bolove ) iako sam se prije 2-3 mjeseca porodila na carski. Dakle imam malu bebu koju dohranjujem i dojim, ali ga od sinoc samo dohranjujem zbog tablete. Ovo mi se prije nika nije desavalo. Tek kako sam iz porodilista izasla. Jer mi se prije mjesec dana desilo nesto slicno. Srednji nozni prst se zagnojio sa strane, ali sam tad samo gnoj iscjedila i to je to. Nije ni boljelo, bar ne strasno. Uglavnom se to na tom prstu vise nije pojavljivalo, dok se neki dan ovo nije desilo. Nakon poroda sam poprilicno istraumirana sto se tice bolnica. Prvo zato sto sam bez razloga dugo lezala, a drugo sto su prvo indicirali porodjaj, da bi me na kraju ipak na carski porodili. Tako da bi voljela znati da li se daje anestezija i da li se ostaje u bolnici, ukoliko bi moralo doci do hirurske intervencije, jer ukoliko ne bi bilo anestezije ne bi nikad pristala, niti bi ni u kom slucaju voljela lezati u bolnici, jer su iskustva dosad suvise losa bila. Jos jedna napomena. Jednom prilikom mi je nesto na nogu palo i to tacno na ovaj prst. To je bilo nesto prije nego sto sam zatrudnila. Taj je prst duze vrijeme bio plav, sto mi je djelovalo logicno. Medjutim nikad se nije oporavio. Problem je sto sam sad jako zbunjena, jer ne znam dal je prst, ovakav kakav je sad, zbog tog udarca ili zbog gljivicne infekcije. Razlog dvojbe je taj sto bas ova dva ista prsta nisu vise ko prije. Sastrane kao neka prlajvo zuta, smedja ili cak malo plavo-zeleno. Uopste ne mogu opisati boju. I da povrsina je blago hrapava, ali blago, ali nokat ima svoj normalan oblik. Nadam se da ce ti mi moci dati neke odgovore tj. savjete, jer je bol toliko jak da i tesko hodam a imam tu malu bebu koja zahtjeva 100% paznje. Hvala unaprijed!!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Ocigledno imate infekciju duzi vremenski period i trebalo je na vreme da trzite lek koji ce pomoci da se stanje ne komplikuje!

Obratite se dermatologu, dobicete lek i tecnost koju treba da ukapavate na kritichno mesto bar 3 meseca, svaki dan.

Izbegavajte nosenje tesne obuce, kad ste u kuci maksimalno se trudite da ste bosi i da ne stvarate pritisak na kritichna mesta.

Ako ste sada sanirali infekciju i kada sve zaraste otidjite na medicinski pedikir kod nekog od proverenih pedikira u gradu gde zivite i trudite se da odlazite na pedikir bar jednom mesecno ako ne i češće dok uz terapiju i tecnost koju cete piti nokat ne pochne da raste zdrav i dok se ne resite infekcije!

Kada pocnete terapiju svakako s ekonsultujte sa svojim lekarom vezano za dojenje.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Anabela87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 04, 2011 12:21 pm

Post od Anabela87 »

tamaraft napisao:Ocigledno imate infekciju duzi vremenski period i trebalo je na vreme da trzite lek koji ce pomoci da se stanje ne komplikuje!

Obratite se dermatologu, dobicete lek i tecnost koju treba da ukapavate na kritichno mesto bar 3 meseca, svaki dan.

Izbegavajte nosenje tesne obuce, kad ste u kuci maksimalno se trudite da ste bosi i da ne stvarate pritisak na kritichna mesta.

Ako ste sada sanirali infekciju i kada sve zaraste otidjite na medicinski pedikir kod nekog od proverenih pedikira u gradu gde zivite i trudite se da odlazite na pedikir bar jednom mesecno ako ne i češće dok uz terapiju i tecnost koju cete piti nokat ne pochne da raste zdrav i dok se ne resite infekcije!

Kada pocnete terapiju svakako s ekonsultujte sa svojim lekarom vezano za dojenje.

Ovako... bila sam jucer kod ortopeda i nakon dugog cekanja sam dosla na red da bi mi on samo jedno rekao "Ovo se mora vaditi...", dakle bez ikakvih objasnjenja. Uspjela sam tek tolko dva pianja izvuci, a odgovori su bili da ce trajat 1-2h i da nakon toga mogu odmah kuci, te da nakon njegovog vadjenja nokat vise nece rasti. E sad bi vas zamolila za savjet i odgovore ukoliko je moguce. Kao prvo nije mi problem sto ce ga izvaditi, ali bi mi bilo zao da mi nokat (i to oba) toliko unisti da nikako vise rastu. Ja koliko znam svaki nokat ponovo raste, sve dok se korijen nokta ne unisti, izvadi ili sto vec. Mnogo sam citala protekla dva dana i kolko sam shvatila nokat raste ponovo sam. Ukoliko se nokat sa strane reze, dakle samo tu gdje je urastao, on opet raste i cesto se opet ureze u rez, tako da je kod mnogo osoba ponovo potreban operativni zahtjev. E sad da li je nasim ljekarima mrsko te zahvate iznova raditi ili se sa noktom zaista nista ne moze pa se mora unistiti za sva vremena. No, zasto ljekari naprosto "matrix" ne odrezu samo sa strane tj. rubove kako bi nokat mogao normalno tj. pravo rasti? Zasto moraju koristiti jake hemikalije kako bi rast nokta prekinuli ukoliko se rast nokta moze kontrolisati preko matrixa ili recimo "spange"? Dakle sve sam ovo procitala i ne znam dal' je tacno, ali bi voljela da mi vi to potvrdite ili demantujete. Ja danas u pola 3 imam zakazano kod doktora i sama ne znam sta da radim. Bolovi su poprilicno popustili, a i crvenilo se malo smanjilo. Dal' da odem na operaciju bez razmisljanja ili da prije toga odem mozda pedikiru da i on to jos jednom vidi. A sto se tice infekcije, jasno mi je da moram dermatologu i to cu sto prije uraditi, cim se upala povuce tj. sanira. Jos jedno za kraj. Sto se tice tog zahvata- vadjenja nokta, dal' se radi pod anestezijom i ako da pod kojom ( vidim neki ljekari daju opstu anesteziju, neki lokalnu, neki samo prskaju, a neki nista od navedenog vec bez icega)?
Jelenaanelej
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 23, 2014 8:53 am

Post od Jelenaanelej »

Kako izvaditi sitno trnje kaktusa??? Ono najsitnije trnje sto se jedva vidi golim okom a bode gadno. Dete od 2 god mi uhvatilo kaktus i palac mu pun trnja i jos dva prsta... nesto sam izvadila a nesto se izlomilo jer je trljao prste o sebe. Stavila sam ga u kadu da se kupa nebili mu omeksalo i mozda ispalo trnje... Ali nije mnogo pomoglo.
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Lupa, sitna pincetica i polako.

Za one koji su skroz u ravni kože kupiti igle za špric, preći preko kože jodom ili alkoholom, i polako vaditi uz što manje raskopavanja.
Odgovori