pitanje
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Re: pitanje
Pasterizacija je postupak izlaganja namirnica (najčešće tekućih, posebno mlijeka) temperaturi 55-70°C radi produženja roka trajanja.
Pasterizacija općenito je proces uništavnja vegetativnih oblika mikroorganizama uz istovremenu inaktivaciju enzima u hrani. Postiže se izlaganjem namirnica letalnom vremenu i letalnoj temperaturi koji su različiti za različite vrste hrane i referentne mikroorganizme. Pasterizacijom se uništavaju bakterije, a da se pri tome bitno ne mijenja sastav, ukus i prehrambena vrijednost namirnice. Međutim svakim toplinskim tretmanom dolazi do degradacijskih procesa u hrani kao što je gubitak vitamina, pigmenata i sl.
Vrlo često se pasterizira mlijeko kao i sokovi, marmelade, kompoti i sl. Mlijeko se pasterizira izlaganjem temperaturi 63°C 30 min., zatim se brzo hladi i skladišti na temperaturi ispod 10°C. Pivo i vino zagrijava se 20 min na 60°C.
Pasterizacija je dobila ime po francuskom kemičaru Louis Pasteuru koji je prvi primjenio ovu metodu.
Pasterizacija općenito je proces uništavnja vegetativnih oblika mikroorganizama uz istovremenu inaktivaciju enzima u hrani. Postiže se izlaganjem namirnica letalnom vremenu i letalnoj temperaturi koji su različiti za različite vrste hrane i referentne mikroorganizme. Pasterizacijom se uništavaju bakterije, a da se pri tome bitno ne mijenja sastav, ukus i prehrambena vrijednost namirnice. Međutim svakim toplinskim tretmanom dolazi do degradacijskih procesa u hrani kao što je gubitak vitamina, pigmenata i sl.
Vrlo često se pasterizira mlijeko kao i sokovi, marmelade, kompoti i sl. Mlijeko se pasterizira izlaganjem temperaturi 63°C 30 min., zatim se brzo hladi i skladišti na temperaturi ispod 10°C. Pivo i vino zagrijava se 20 min na 60°C.
Pasterizacija je dobila ime po francuskom kemičaru Louis Pasteuru koji je prvi primjenio ovu metodu.
Re: pitanje
Zasto onda mleko kuvamo?
Zapravo,meni su savetovali ,kad sam kupio onaj lonac za mleko--sto pisti kad voda kuva koja je oko mleka u posudi--da je to dovoljno (da je tad pasterizovano kad pocne da pisti). Da li je potrebno prokuvati?
Zapravo,meni su savetovali ,kad sam kupio onaj lonac za mleko--sto pisti kad voda kuva koja je oko mleka u posudi--da je to dovoljno (da je tad pasterizovano kad pocne da pisti). Da li je potrebno prokuvati?
Re: pitanje
Ja volim domaće mlijeko, i jednom sam iskazao želju da probam mlijeko tek izmuženo međutim reće mi čovjke da se prvo treba prokuhati radi bakterija. piihh ko će ga znati.vasa napisao:Zasto onda mleko kuvamo?
Zapravo,meni su savetovali ,kad sam kupio onaj lonac za mleko--sto pisti kad voda kuva koja je oko mleka u posudi--da je to dovoljno (da je tad pasterizovano kad pocne da pisti). Da li je potrebno prokuvati?