pitanje

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
hepisaur
Novi član
Novi član
Postovi: 4
Pridružio se: Pet Feb 28, 2014 3:19 pm

pitanje

Post od hepisaur »

Koje mleko je pasterizovano? Tj. šta bi tačno značilo pasterizovano mleko?
Korisnikov avatar
surutka
Novi član
Novi član
Postovi: 19
Pridružio se: Pon Feb 24, 2014 11:23 pm
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: pitanje

Post od surutka »

Pasterizacija je postupak izlaganja namirnica (najčešće tekućih, posebno mlijeka) temperaturi 55-70°C radi produženja roka trajanja.

Pasterizacija općenito je proces uništavnja vegetativnih oblika mikroorganizama uz istovremenu inaktivaciju enzima u hrani. Postiže se izlaganjem namirnica letalnom vremenu i letalnoj temperaturi koji su različiti za različite vrste hrane i referentne mikroorganizme. Pasterizacijom se uništavaju bakterije, a da se pri tome bitno ne mijenja sastav, ukus i prehrambena vrijednost namirnice. Međutim svakim toplinskim tretmanom dolazi do degradacijskih procesa u hrani kao što je gubitak vitamina, pigmenata i sl.

Vrlo često se pasterizira mlijeko kao i sokovi, marmelade, kompoti i sl. Mlijeko se pasterizira izlaganjem temperaturi 63°C 30 min., zatim se brzo hladi i skladišti na temperaturi ispod 10°C. Pivo i vino zagrijava se 20 min na 60°C.

Pasterizacija je dobila ime po francuskom kemičaru Louis Pasteuru koji je prvi primjenio ovu metodu.
vasa
Stalni član
Stalni član
Postovi: 2402
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Re: pitanje

Post od vasa »

Zasto onda mleko kuvamo?
Zapravo,meni su savetovali ,kad sam kupio onaj lonac za mleko--sto pisti kad voda kuva koja je oko mleka u posudi--da je to dovoljno (da je tad pasterizovano kad pocne da pisti). Da li je potrebno prokuvati?
Korisnikov avatar
surutka
Novi član
Novi član
Postovi: 19
Pridružio se: Pon Feb 24, 2014 11:23 pm
Lokacija: Bosna i Hercegovina

Re: pitanje

Post od surutka »

vasa napisao:Zasto onda mleko kuvamo?
Zapravo,meni su savetovali ,kad sam kupio onaj lonac za mleko--sto pisti kad voda kuva koja je oko mleka u posudi--da je to dovoljno (da je tad pasterizovano kad pocne da pisti). Da li je potrebno prokuvati?
Ja volim domaće mlijeko, i jednom sam iskazao želju da probam mlijeko tek izmuženo međutim reće mi čovjke da se prvo treba prokuhati radi bakterija. piihh ko će ga znati.
Odgovori