pitanje psihijatru
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Nov 03, 2012 12:10 pm
pitanje psihijatru
Imam prijateljicu kojoj je 2002 god postavljena dijagnoza sizofrenije u KBC Kragujevac. Bila je izvesno vreme na lecenju a onda je otpustena uz savet za obaveznim kontrolama i uzimanjem terapije. Medjutim, od tada pa do danas ona se nikada vise nije javila lekaru niti je uzimala bilo sta od propisane terapije. Ima 44 god a ja je poznajem poslednjih 5 godina. Odkada je poznajem pokazivala je neke od simptoma njene primarne bolesti ali je to bilo "zanemarljivo". U poslednjih par meseci pokazuje izuzetnu agresivnost, kritikuje sve i svakog oko sebe, nista joj ne odgovara, nicim nije zadovoljna, stalno vice narocito na dete, nocu spava isprekidano, zapostavlja sve obaveze koje ima i nista je ne interesuje niti zanima, retko vodi racuna o licnoj higijeni itd. Ono sto me najvise zabrinjava je cinjenica da smo se juce nesto "zakacile" ali to nije bilo nista tako strasno jer se to desavalo i ranije. Ona je, na moje veliko iznenadjenje, toliko burno reagovala da me je cak i fizicki napala, udarala me je, psovala, isterivala iz kuce. Toliko je bilo besa i mrznje u njoj da je cak i njen suprug jedva uspevao da me odvoji od nje. Molim vas, recite mi da li je to znaci povratak njene bolesti, kako da odreagujem. Ja njoj ne zelim da naudim ali se plasim za njenu bezbednost, bezbednost njenih ukucana pa i za svoju licnu bezbednost.
Re: pitanje psihijatru
Na ovom sajtu nema psihologa niti psihijatra.
Shizofrenija je hronično oboljenje sa periodima pogoršanja i poboljšanja, zahteva redovne kontrole i posete lekaru. Međutim, psihijatrijske bolesti su kod nas tabu tema, o tome se ne priča i takvi pacijenti se tek pri krajnjim agresijama ili depresijama javljaju lekaru (tj. neki član porodice ili rodbine ga dovede). Moj vam je savet da je nekako odvedete kod psihijatra, kako ne bi eskaliralo u neki još gori problem.
Pozdrav.
Shizofrenija je hronično oboljenje sa periodima pogoršanja i poboljšanja, zahteva redovne kontrole i posete lekaru. Međutim, psihijatrijske bolesti su kod nas tabu tema, o tome se ne priča i takvi pacijenti se tek pri krajnjim agresijama ili depresijama javljaju lekaru (tj. neki član porodice ili rodbine ga dovede). Moj vam je savet da je nekako odvedete kod psihijatra, kako ne bi eskaliralo u neki još gori problem.
Pozdrav.
Re: pitanje psihijatru
ZNAM da je skoro nemoguce ubediti tu tvoju prijateljicu da je PREZRELA za neuropsihijatra nazalost.
Znaci, moracete se udruziti i ti i njen muz i ko jos da je nekako ubedite da mora kod lekara ili ne daj boze da napravi neki veliki problem pa je na silu odvedete ako uopste uspete.
Al iskreno--nije nista do nje--ona tu nista ne moze,,,to morate vi uraditi pa i na silu,da ne bi doslo do nekog zla.
Verujem da je tebi tesko cim si se obratila ovde za savet al POKUSAJ je nekako ubediti, jer sto duze ne uspes sve ce biti teze.
SRECNO
Znaci, moracete se udruziti i ti i njen muz i ko jos da je nekako ubedite da mora kod lekara ili ne daj boze da napravi neki veliki problem pa je na silu odvedete ako uopste uspete.
Al iskreno--nije nista do nje--ona tu nista ne moze,,,to morate vi uraditi pa i na silu,da ne bi doslo do nekog zla.
Verujem da je tebi tesko cim si se obratila ovde za savet al POKUSAJ je nekako ubediti, jer sto duze ne uspes sve ce biti teze.
SRECNO