Šta uraditi ako znate da vas lekar namerno ili nenamerno nije dobro pregledao? Šta mi preporučujete?
Dakle evo mog problema. Od početka godine imam simptome gastritisa: bol i nelagodnost u predelu iznad pupka, mučninu, gorušicu, neki blagi bol u predelu grudne kosti, potpuni gubitak apetita, smanjenje kilaže iako sam već bila mršava, podrigivanje i nadimanje, osećaj prepunjenosti želudca i posle malih obroka, povišenu temperaturu i vrtoglavicu. Zbog tih simptoma sam se javila polovinom januara lekaru tokom jednog vikenda dok su dežurali jer više nisam mogla da izdržim bol, odmah su me primili u bolnicu i već sutradan krenuli analize. Analize krvi, stolice, urina, snimak pluća, ma čega sve ne baš su se trudili i nisu našli ništa. Onda su me poslali na gastroskopiju.
Na gastroskopiji me je dočekala jedna lepa i mlada doktorka i mislila sam da će sve biti ok. Priznajem, bila sam uplašena jer mi je rekla da će mi ono dugačko crevo gurnuti celo niz grlo u stomak. Smirila sam se i kada je počela pregled odmah ga je i završila. Rekla mi je da je želudac zdrav, jednjak jedva malo oštećen i da nemam šta da brinem. Dakle pregled koji inače traje i do 20 minuta kod mene je trajao svega dvadesetak sekundi. Uz svo poštovanje, ma koliki da je ekspert nije mogla detaljno za to vreme da pogleda ceo želudac i dvanaestopalačno crevo. Više je vremena provela u priči kako imam lepu kosu i gde sam kupila cipele nego što me je pregledala.
Otpuštena sam iz bolnice uz dijagnozu dispepsije i povišene temperature nepoznatog porekla. Nikakve lekove nisam dobila a stanje je ostalo nepromenjeno. Sva sreća pa je moja prva komšinica imala iste simptome kao ja pre nekih 5 godina i našli su joj helikobakter pilori. Otišla sam da se testiram i nađeno mi je da imam i hronična antitela i akutna antitela, i to podosta iznad granice što znači da je upala u toku i da nije mogla da je nevidi, ipak, mesec dana me boli stomak, za to vreme nije mogla da ostane neprimetna.
Otišla sam kod te iste doktorke gastroenterologa na kontrolu i dala mi je lekove za bakteriju uz komentar da prethodna gastroskopija nije dobro odrađena i da mora da se ponovi. Kada sam joj rekla da je ona radila gastroskopiju i da je trajala ukupno 20 sekundi rekla je da nema šanse da je ona jako temeljna i da sam je ja pomešala sa nekom drugom a dobro znam da nisam jer sam joj upamtila i ime i prezime, uostalom piše na otpusnoj listi.
Kako su mi sad ponovo dali uput za gastroskopiju htela bih da pitam da li je pametno da ponovo odem kod nje na gastroskopiju i da rizikujem da me opet smandrlja?
Prvo sam mislila da je nekako tužim ili nešto ali sam odustala. Bitno mi je da ja ozdravim i da se rešim ove muke sa stomakom a za ostalo ćemo lako.
Pitanje oko gastroskopije i lekara
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin