pitanje lecenja policisticnih jajnika
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Maj 06, 2008 10:39 pm
pitanje lecenja policisticnih jajnika
kortikosteroidi,metformin,analozi gnrh,diazoksid,acitaminofen,ciproteron acetat...sta od navedenih ima najbolji ucinak u lecenju policisticnih jajnika
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 10, 2008 10:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
meni su rekli da su mi jajnici policisticni, i pokazali mi na UZ monitoru kako to izgleda, ali posto nemam ostale simptome policisticnoh jajnika ( visak kilograma, maljavost... ) dali su mi samo kontracepciju !!!! Kazu da drze jajnike tako pod kontrolom... to su meni rekli na GAK-u. Mislim da je najbolje da se posavetujete sa svojim ginekologom jer vam niko ovde nece reci koje lekove da pijete na svoju ili bilo ciju drugu ruku, sto je sasvim normalno. Sve najbolje.
Pa ne mozes tako uopsteno da pristupis, jer je to individualno. Metformin se dobija ako ti je kao eventualni uzrok policisticnih jajnika utvrdjena rezistencija na insulin. Za to se radi OGTT test (opterecenje glukozom). Radi se na endokrinologiji u KC, ali se dosta ceka rezultat (mesec, dva cak). Privatno, znam da mozes npr. na VMA i rezultat dobijes odmah. Onda sa tim ides kod endokrinologa.
Kortikosteroidi imaju ozbiljno sistemsko dejstvo, i ne znam da se zbog ovoga prepisuju, iako znam da mogu da budu od neke koristi. Sa druge strane, ako imas insulinsku rezistenciju, oni mogu da je pogorsaju.
Kortikosteroidi imaju ozbiljno sistemsko dejstvo, i ne znam da se zbog ovoga prepisuju, iako znam da mogu da budu od neke koristi. Sa druge strane, ako imas insulinsku rezistenciju, oni mogu da je pogorsaju.