Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Doktore postavljam ovde pitanje jer nisam sigurna dal zalazite na podforum Pedijatrija.
Naime radi se o mom petogodisnjem sinu koji nikako da regulise nocno mokrenje.Moram ja da ga budim jer u protivnom ustanem mokra (spava sa mnom i sa suprugom ).
Molim Vas za savet,sta prvenstveno treba preduzeti i sta bi moglo biti u pitanju.
PS.Vodicu ga sutra kod lekara al me interesuje Vase misljenje i eventualno sugestija dal treba na nekom pregledu da insistiram.
Unapred hvala!!!!!
"Božija volja te nikada neće odvesti tamo gde te Božija Milost neće zaštititi."
Odgovoricu Vam i kao lekar i kao tata jednog slicnog 'upisanka" koji je do 8. godine imao povremeno mokrenje u krevet. Nije to bolest, potrebno je ne paniciti, uskratiti uzimanje tecnosti posle 7 uvece i obavezno dete buditi u 10 ili 11 uvece, odnosno oko 2-3 sata posle trenitka kad dete zaspi, pa ga (tiho, nezno, bez potpunog budjenja) terati da piski jos malo i da se tako "isprazni". Nocno mokrenje ("enuresis nocturna") nije za medikamentozno lecenje do 8. godine, a ako se bas i zeli pristupiti lecenju, to se radi uz male doze amitriptilina (Amyzol) uvece. Najvaznije je "nutkanje", podsecanje da se mokri pre spavanja i tokom prvih 2-3 sata od zaspijanja, kao i ogranicenje unosa tecnosti uvece. Bez grdnje, vike i sl.
Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovoricu Vam i kao lekar i kao tata jednog slicnog 'upisanka" koji je do 8. godine imao povremeno mokrenje u krevet. Nije to bolest, potrebno je ne paniciti, uskratiti uzimanje tecnosti posle 7 uvece i obavezno dete buditi u 10 ili 11 uvece, odnosno oko 2-3 sata posle trenitka kad dete zaspi, pa ga (tiho, nezno, bez potpunog budjenja) terati da piski jos malo i da se tako "isprazni". Nocno mokrenje ("enuresis nocturna") nije za medikamentozno lecenje do 8. godine, a ako se bas i zeli pristupiti lecenju, to se radi uz male doze amitriptilina (Amyzol) uvece. Najvaznije je "nutkanje", podsecanje da se mokri pre spavanja i tokom prvih 2-3 sata od zaspijanja, kao i ogranicenje unosa tecnosti uvece. Bez grdnje, vike i sl.
Sve najbolje!
O blago nama . Uglavnom sve što ste naveli i činim al me je malo na razmišljanje bacila činjenica da je sinoć imao podočnjake pa sam odmah to povezala sa bubrezima a moram priznati da sam postala veliki paničar i što sam starija to sam gora .Ja se noću budim na svaka dva sata i nutkam ga a jutros se desilo da je piškio u pola šest,pa ga je suprug probudio u 7 i 15 da piški a on je malo pustio u gaćice.
Iskreno se nadam da je moja briga bezrazložna.
Mnogo Vam hvala !
"Božija volja te nikada neće odvesti tamo gde te Božija Milost neće zaštititi."