Pitanje za Dr. Ivicu

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Korisnikov avatar
Biljaa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 10:10 pm

Pitanje za Dr. Ivicu

Post od Biljaa »

Doktore postavljam ovde pitanje jer nisam sigurna dal zalazite na podforum Pedijatrija.
Naime radi se o mom petogodisnjem sinu koji nikako da regulise nocno mokrenje.Moram ja da ga budim jer u protivnom ustanem mokra (spava sa mnom i sa suprugom :oops: ).

Molim Vas za savet,sta prvenstveno treba preduzeti i sta bi moglo biti u pitanju.

PS.Vodicu ga sutra kod lekara al me interesuje Vase misljenje i eventualno sugestija dal treba na nekom pregledu da insistiram.

Unapred hvala!!!!!
"Božija volja te nikada neće odvesti tamo gde te Božija Milost neće zaštititi."
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Re: Pitanje za Dr. Ivicu

Post od dr ivica »

Postovana,

Odgovoricu Vam i kao lekar i kao tata jednog slicnog 'upisanka" koji je do 8. godine imao povremeno mokrenje u krevet. Nije to bolest, potrebno je ne paniciti, uskratiti uzimanje tecnosti posle 7 uvece i obavezno dete buditi u 10 ili 11 uvece, odnosno oko 2-3 sata posle trenitka kad dete zaspi, pa ga (tiho, nezno, bez potpunog budjenja) terati da piski jos malo i da se tako "isprazni". Nocno mokrenje ("enuresis nocturna") nije za medikamentozno lecenje do 8. godine, a ako se bas i zeli pristupiti lecenju, to se radi uz male doze amitriptilina (Amyzol) uvece. Najvaznije je "nutkanje", podsecanje da se mokri pre spavanja i tokom prvih 2-3 sata od zaspijanja, kao i ogranicenje unosa tecnosti uvece. Bez grdnje, vike i sl.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
Biljaa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 30, 2008 10:10 pm

Re: Pitanje za Dr. Ivicu

Post od Biljaa »

dr ivica napisao:Postovana,

Odgovoricu Vam i kao lekar i kao tata jednog slicnog 'upisanka" koji je do 8. godine imao povremeno mokrenje u krevet. Nije to bolest, potrebno je ne paniciti, uskratiti uzimanje tecnosti posle 7 uvece i obavezno dete buditi u 10 ili 11 uvece, odnosno oko 2-3 sata posle trenitka kad dete zaspi, pa ga (tiho, nezno, bez potpunog budjenja) terati da piski jos malo i da se tako "isprazni". Nocno mokrenje ("enuresis nocturna") nije za medikamentozno lecenje do 8. godine, a ako se bas i zeli pristupiti lecenju, to se radi uz male doze amitriptilina (Amyzol) uvece. Najvaznije je "nutkanje", podsecanje da se mokri pre spavanja i tokom prvih 2-3 sata od zaspijanja, kao i ogranicenje unosa tecnosti uvece. Bez grdnje, vike i sl.

Sve najbolje!

O blago nama :wink: . Uglavnom sve što ste naveli i činim al me je malo na razmišljanje bacila činjenica da je sinoć imao podočnjake pa sam odmah to povezala sa bubrezima a moram priznati da sam postala veliki paničar i što sam starija to sam gora :roll: .Ja se noću budim na svaka dva sata i nutkam ga a jutros se desilo da je piškio u pola šest,pa ga je suprug probudio u 7 i 15 da piški a on je malo pustio u gaćice.

Iskreno se nadam da je moja briga bezrazložna.
Mnogo Vam hvala :D !
"Božija volja te nikada neće odvesti tamo gde te Božija Milost neće zaštititi."
Odgovori