Pitanje za gastroenterologa

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
MilanT
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 18, 2009 12:57 pm

Pitanje za gastroenterologa

Post od MilanT »

Imam jedno pitanje.
Meni je doktor dao diagnozu da imam iritabilni kolon , malo sam skeptik jer me je pregledao za dva minuta a mesecima sam radio razne testove (rtg pasaza tankog creva , laboratorija krvi mokrace i stolice , dva puta ultravzuk , test na heliko bakterije , pregled kod interniste i pregled kod hirurga) i za sve te preglede sam se naplacao mnogo para iako sam osiguran , jer su me slali u privatne ambulante.

Slazem se da imam simptome za IBS : ponekad dijareja , bolovi u donjem levom abdomenu , nadutost , krcenje u stomaku , pocelo je kada sam bio pod jakim stresom , ali nemam sluz u stolici i imam blago ispupcenje u predelu donjeg levog abdomena ja mislim da mi je to sigmoidni kolon blago otecen jer ispupcenje ima taj oblik ,a to se nigde ne spominje kada se govori o iritabilnom kolonu. Jedan lekar je posumnjao da imam kilu pa me je poslao do hirurga da bi on potvrdio da nemam bruh.
Nervira me jako to ispupcenje i sumnjam u tacnost dijagnoze jer ponavljam doktor mi je posvetio mizernu paznju.

Pio sam rudakol ali mi bas nije pomogao.
Fizicki sam aktivan , cigarete sam ostavio , pazim sta jedem , kafu samo ujutro , nisam gojazan , pijem mnogo vode a opet me boli.

Molio bih Vas za bilo kakav savet.
jecili1978
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Apr 29, 2009 11:17 am

Re: Pitanje za gastroenterologa

Post od jecili1978 »

Malo mi je nejasno kako su vam postavili dijagnozu iritabilnog kolona ako nikada niste pregledali kolon ili niste naveli da ste radili te preglede, pasaza tankog creva nije metoda za pregled debelog creva.
Korisnikov avatar
MACHINE
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Sep 11, 2008 9:05 pm

Post od MACHINE »

Upravo tako. Da bi ti postavili Dg. IBS najbitnije je pregledati kolon a ovde nije uradjneo nista, ni obicna irigografija a kamo li ileokolonoskopija. Rudakol? Ma i to je obicna prevara kao i probiotici, sve me vise ovi lekari podsecaju na cuvenog prevaranta dr.Rosa. Ne poznajem niti jednu osobu kome su simptomi IBS i IBD u vidu gasova/flatulencije nestali ovim "lekicima". Samo uzimaju pare a ne urade nista...oslobodjeni su svake odgovornosti. Kada ja projektujem neki sistem on mora da radi, ili nesto radi ili ne radi, ne placaju te za napola uradjen posao...ili 1 ili 0. To se zove NAUKA
MilanT
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 18, 2009 12:57 pm

Post od MilanT »

Sta da kazem , nelogicnosti u pregledima su zbog toga sto sam isao kod vise lekara .
U drzavnoj bolnici su mi zakazali pregled kod gastroenterologa za dva meseca , ja sam za to vreme otisao do privatnika koji me je uputio na tu pasazu creva (on je sumnjao na kronovu bolest) . Kada sam uradio sve testove onda sam vec docekao i otisao do bolnice (da ne placam opet) , pa mi je doktor sa svim rezultatima konstatovao da imam iritabilni kolon.

Pre vise godina sam stalno imao vrtoglavice , u subotickoj bolnici su me lecili kod neurologa . Vrtoglavice nisu prestajale , pukao mi je film i otisao sam na VMA u Beograd , isti dan su mi konstatovali da imam nezalecenu upalu usiju i ispisali mi lek za cirkulaciju (nesto za srednje uho) . Od prve tablete mi je bilo bolje , i dan danas nemam problema sa time. Toliko o Subotickim lekarima koji bi me lecili antidepresivima :).

Ne znam sta da radim , onaj prvi doktor nije siguran ni da li mi je ispupceno debelo ili tanko crevo :) To toliko iritira kada u ocima lekara vidite nesigurnost ili nezainteresovanost kod drugoga. Trebao bih ja opet na VMA , da imam para odmah bi otisao , oni jesu najveci strucnjaci u zemlji ali valjda bi ovi u Subotici trebali da prepoznaju jednu upalu usiju ili neku gastroenterolosku bolest.
Ne privlaci me ta kolonoskopija ni malo :) , ali cak sam i ja ukapirao da bi to trebalo uraditi jer bi sa time dokazali postojanje neke bolesti
ili eliminisali vise od pola mogucnosti.
Odgovori