Molila bih nekog ko zna da mi objasni. Naime, ja imam reakciju na povidon jod, u vidu osipa i svraba na kozi. Kad sam imala posekotinu na ruci, povidon jod mi je izazivao te promene. Doktorica je odmah rekla da je od povidon joda, sestra je pri previjanju prestala da maze povidon jodom i svrab je prestao. Promenila sam sestru pri jednom previjanju i, kad je vec bilo kasno, namazala je povidon jod, i opet se svrab javio.
Hocu da naglasim da sam sigurna da je od povidon joda.
Mene zanima jedno. U pomocnim supstancama lekova, npr Ranisan, Bensedin stoji da sadrze povidon. Pijem Ranisan zbog zeluca i nemam nikakvih problema. Pre sam i Bensedin ponekad znala popiti.
Nije mi svejedno bilo kad sam procitala da sadrze povidon.
Moze li mi neko objasniti koji je povidon upitanju? I ako ima veze sa povidon jodom, kako nema reakcija? Hvala Bogu pa ih nema, ali, napominjem, nerado uzimam takve lekove. A, ne mogu svaki put gledati sastojke kad uzimam lek. I, da li uopste ta dva povidona imaju veze jedan sa drugim?
Mozda je pitanje smesno, ali,...mene muci i zahvalna bih bila na odgovoru.
Hvala unapred.
Pozdrav
Pitanje za farmaceute-povidon
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Feb 10, 2009 12:36 pm
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 1:43 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Povidon koji se nalazi u tabletama kao pomocna supstanca je mozda u obliku nekog drugog jedinjenja na koje vi ne reagujete.
Vi imate lokalnu (najverovatnije alergijsku) reakciju na povidon koji se koristi za toaletu rana i zato ga izbegavajte.
Mozda ste vi alergicni na jod,koji se nalazi u tom preparatu ,a ne na povidon.
Vi imate lokalnu (najverovatnije alergijsku) reakciju na povidon koji se koristi za toaletu rana i zato ga izbegavajte.
Mozda ste vi alergicni na jod,koji se nalazi u tom preparatu ,a ne na povidon.
-
- Novi član
Hvala na brzom javljanju. Ranisan sam koristila i ranije, i po 2 nedelje, i nisam obracala paznju na pomocne supstance leka, tacnije pre nije ni pisalo koje su. Nije mi nikad smetao. A, povidon jod uvek izbegnem, odnosno kazem da sam imala reakciju na njega. Pretpostavljam da povidon jod i povidon nisu isto, jer mi ne smeta lek.
Ali,...ja na rec povidon
Sta je povidon u leku? Je li to jod samo "drugaciji", da se tako izrazim?
Nije mi svejedno da pijem npr. Ranisan bez obzira sto nemam nikakvih reakcija.
Ali,...ja na rec povidon

Pa prema tome, bez sekiracije u buduce._ljiljana_ napisao:Hvala na brzom javljanju. Ranisan sam koristila i ranije, i po 2 nedelje, i nisam obracala paznju na pomocne supstance leka, tacnije pre nije ni pisalo koje su. Nije mi nikad smetao. A, povidon jod uvek izbegnem, odnosno kazem da sam imala reakciju na njega. Pretpostavljam da povidon jod i povidon nisu isto, jer mi ne smeta lek.
Ali,...ja na rec povidon![]()
povidon je nosac joda koji omogucava postepeno otpustanje joda u tkivu.
Tako da kod tebe se radi najverovatnije o lokalnoj reakciji na jod.
-
- Novi član
Povidon
Da, nisam spomenula da je samo lokalna reakcija, tamo gde se primeni povidon jod. Alergija je na jod, a ja sam povezala povidon i jod, pa eto zabune.
Hvala mnogo
Pozdrav
Hvala mnogo

Pozdrav