Pitanje za doktora

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
logos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 23, 2007 1:23 pm

Pitanje za doktora

Post od logos »

Imam bol u predelu ispod pupka , kada se javi bol imam potrebu da idem u WC i imam stolicu, nakon stolice bol prestaje i osecam se prilicno iscrpljeno i napominjem da stolica nije formirana kako treba ali nije ni proliv. Uradio sam preglede celog abdomena i svi organi su u redu (rendgen,ultrazvuk... ).
kolonoskopija u redu
Koprokultura u redu
Urin u redu
Krv u redu

Doktore pomagajte za ime boga.
Sa ovim se mucim vise od 5 godina.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

?

Post od Kicha »

pitanja
Poslednja izmena od Kicha u Pon Jul 23, 2007 5:49 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

?

Post od Kicha »

Imate li osecaj mucnine i gadjena? Neki od simptoma moze ukazivati na IBD bolest zvanu Morbus Crohn bolest tankog i/ili debelog creva pa sve do jednjaka za raliku od ulceroznog kolitisa koji je ogranicen samo na debelo crevo, za sta je potrebno uraditi gastroskopiju i irigografiju (kontrastno snimanje creva barijumovom kasom) ukoliko je kolonoskopija uredna do ileuma. Morate detaljnije reci o nalazima, elemente KKS (fibrinogen, bela i crvena kz, sedimentacija, limfociti, trombociti, hemoglobin, urea, kreatinin...uradite ciljani upalni marker CRP i uraditi test na okultno krvarenje!) takodje sta je na kolonoskopiji radjeno (da li je radjena biopsija?) jer osim toga moze biti i IBC ili ti iritabilni kolon koji je daleko laksa "bolest" i svodi se na stress i psihogene faktore ali nije patoloske etiologije, sto je najvaznije. Da li vas to muci i nocu?
logos
Novi član
Novi član

Post od logos »

Sve to sto ste naveli je uradjeno. Biopsija je ok. Urea,kreatinin,krvna zrnca... sve u granicama normale. Jedino sto nije uredu sa mnom nije direktno povezano sa crevima a to je uretritis koji mi je konstatovao urolog.Znaci bakterije u uretri i spermi.To je najverovatnije uzrok bolova ipod pupka pa na dole. Praznjenje creva je verovatno posledica ovih bolova.Napominjem da ja ne tvrdim da mi bolovi poticu direktno iz creva vec u predelu ispod pupka!Ponekad i polni organ zaboli ali to lecim. Postoji velika sansa da ste u pravu za iritabilni kolon,posto je u mom slucaju to jedini logican zakljucak..
Pitam se da li je iritabilni kolon moguc u ovakvom scenariju, da bude propratni efekat neceg drugog npr. uretritisa, i koja je terapija za IBC?
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

IBC je hronican sindrom. Pocinje se tako sto ce te svakodnevno ubedjivati sebe da to nije bolest (a i nije u neku ruku). Sredstva za umirenje koa sto su bromazepam, diazepam, bensedin, valerijana (caj i kapi, bolje je od sintetickih lekova) su pozeljni u akutnim stanjima. Prehrana mora sadrzati dosta balastnih materija (raznovrsnih-zelenih, crvenih i narandastih plodova voca i povrca), zatim dosta luka, plodova mora, maslinovo ulje obavezno (pozeljno je na prazan stomak ujutro popiti gutljaj, takodje i uvece)...Uzimanje komplexa B vitamina uz svakodnevnu upotrebu pro/pre-biotika (flavin-BS, Probiotik...), nemasni jogurti sa sto vecim brojem specificnih bakterijskih kultura (imunoaktiv forumala, makar 2.5dl na dan). Izbacite przeno i peceno na masti, gazirano, pusenje, alkohol, slatko...krajni rezultati nakon primene navedenog bi trebali biti vidljivi nakon godinu dana s obzirom da nije u pitanju akutna vec hronicna faza. Sve ce se polako smirivati uz obaveznu svakodnevnu fizicku aktivnost...

Sto se tice bakterija niste naveli SED. Naime, ukoliko su sedimantaijca, diferencijalna lukocitarna formula, afebrilnost i CRP marker u normali zajendo sa KKS, sve je OK sto se tice nepostojanja hronicnih/akutnih upalnih procesa. Zato je i pozljeno uraditi CRP marker i za svaki slucaj tumor markere CEA, CA-19.9 i AFP sto staje 30-ak eura...

Kako vam lece uretru? Zasto to nije sanirano i da li se nastanak tegoba poklapa sa time? Ukoliko ste rastrojeni pod konstantnim stresom zbog bolesti koje naizgled nisu povezane sa primarnom IBC vrlo verovatno su u uzajamno-posledicnom odnosu i otklonivsi uzrok umanjicete 50% tegoba IBCa a ostatak ce samo nestati. Preipitajte koliko vam je zdrav emocionalno zivot, da li ste hronicno umorni. Preporucujem cesce promene sredine aero-jonizatore (ozbiljniji su 50-ak eura), dosta kreativnog rada i druzenja i naravno svakodnevan amaterksi sport...

logos napisao:Sve to sto ste naveli je uradjeno. Biopsija je ok. Urea,kreatinin,krvna zrnca... sve u granicama normale. Jedino sto nije uredu sa mnom nije direktno povezano sa crevima a to je uretritis koji mi je konstatovao urolog.Znaci bakterije u uretri i spermi.To je najverovatnije uzrok bolova ipod pupka pa na dole. Praznjenje creva je verovatno posledica ovih bolova.Napominjem da ja ne tvrdim da mi bolovi poticu direktno iz creva vec u predelu ispod pupka!Ponekad i polni organ zaboli ali to lecim. Postoji velika sansa da ste u pravu za iritabilni kolon,posto je u mom slucaju to jedini logican zakljucak..
Pitam se da li je iritabilni kolon moguc u ovakvom scenariju, da bude propratni efekat neceg drugog npr. uretritisa, i koja je terapija za IBC?
logos
Novi član
Novi član

Post od logos »

Hvala na opsirnom odgovoru, ja se vec pridrzavam takve ishrane i mogu vam reci da deluje pozitivno, isto tako pijem Flonivin-BS da bih nadoknadio pozitivne bakterije. Vec dugo vremena ne jedem nista slatko. Danas sam uzeo spasmex forte da mi pomogne kod grceva pa cu videti da li deluje.Pijem i bromazepam i nadam se da ce sve ovo biti dovoljno.
Jos jednom hvala.Pozdrav
logos
Novi član
Novi član

Post od logos »

Za uretritis sam u pocetku pio antibiotike medjutim presao sam na caj od brusnice sa plodovima na cedjenje koji se pokazao veoma efikasnim za ovu stvar i uopste za bilo kakvu urolosku infekciju.
Odgovori