Pitanja o visini

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
marinko magla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 28, 2014 1:09 am

Pitanja o visini

Post od marinko magla »

Evo ovako, pokusacu najkrace sto mogu i nadam se da cu zaista dobiti kvalitetne odgovore, a mislim da sam odabrao pravi forum za to. Zaista ce mi znaciti.

U pitanju je moj problem s visinom. Dakle pre 2-3 meseca napunio sam 19 godina a imam 170 cm, uz preko 80 kg. Nazalost rodjen sam sa anomalijom koja me je sprecavala vecinom zivota da obavljam fizicke aktivnosti u skoli, poput igranja kosarke ili bilo cega drugog. Posto sam pre 4-5 godina poceo resavati taj problem od rodjenja, konacno, a u medjuvremenu do svoje 14-te bio veoma inertan i fizicki neaktivan, napravio sam niz teskih operacija nakon kojih sam skinuo dosta kg (a bio sam ekstremno gojazan dobrih 6-7 godina detinjstva), ali me je tezina tih operacija u velikoj meri ponovo ogranicavala u fizickim aktivnostima, odnosno pre svega bavljenja sportom. Nakon sto sam resio veci deo problema s anomalijom, poceo sam biti aktivniji i dosta setati, sto je dotad bio vrlo redak slucaj, ali opet nisam smeo i do danas ne smem dok se potpuno ne oporavim od tih zahvata da se preterano bavim sportom, konkretno kosarkom, koju sam trenirao par meseci prosle godine, ali nista ozbiljno i nisam je igrao.

Ono sto je moje pitanje je to, sto sam nakon pojacane aktivnosti i izlaska iz bolnice rapidno porastao i dostigao visinu sa 15-16 godina od oko nekih 160 cm, ako ne i vise, medjutim u zadnjih 2 godine rast je dosta usporio i eto ostao sam na 170 cm, iako sam svake godine bio sve fizicki aktivniji, mada je eto izostala ta kosarka koja bi me izvukla.

Pa eto, voleo bih da znam, nakon sto za par meseci zavrsim sve operacije i konacno dobijem dozvolu za treniranje, vezbe, teretanu, trcanje, kosarku, odbojku i sl, da li uz veliku dozu tih fizickih aktivnosti postoji sansa da se dobacim do 180 u narednim godinama, sto mi je ogromna zelja, i da li postoji takodje neka pomoc u vidu nekih lekova (poput hormona) koje bi, naravno uz savet lekara, tada mogao poceti koristiti i takodje da li bi pomoglo da kilazu spremim na optimalnu normalu, posto je sad blago povisena?

Unapred hvala na odgovorima, iskreno se nadam da ce biti pozitivni... :)
Korisnikov avatar
tanja68
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 5:05 pm

Re: Pitanja o visini

Post od tanja68 »

Kao prvo sa 1,70m nisi uopste mali jer imas 19 god i jos vremena da porastes.
Hormonsku terapiju zaboravi jer kod tebe za tim nema potrebe, normalno se razvijas i rastes pa ti niko to nece ni dati.
Ne znam o kakvim anomalijama i operacijama pricas ali prvo to sve lepo resi i posle se samo umereno bavi sportom i bice sve ok :)

PS: ako sve ovo pitas i zelis da porastes sto vise zbog devojaka ;) odmah da ti kazem da je mnogo vaznije ono sto muskarac ima u sebi, prvenstveno u glavi , a kad je tu jak onda santimetri ne igraju nikakvu ulogu ;)
marinko magla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 28, 2014 1:09 am

Re: Pitanja o visini

Post od marinko magla »

tanja68 napisao:Kao prvo sa 1,70m nisi uopste mali jer imas 19 god i jos vremena da porastes.
Hormonsku terapiju zaboravi jer kod tebe za tim nema potrebe, normalno se razvijas i rastes pa ti niko to nece ni dati.
Ne znam o kakvim anomalijama i operacijama pricas ali prvo to sve lepo resi i posle se samo umereno bavi sportom i bice sve ok :)

PS: ako sve ovo pitas i zelis da porastes sto vise zbog devojaka ;) odmah da ti kazem da je mnogo vaznije ono sto muskarac ima u sebi, prvenstveno u glavi , a kad je tu jak onda santimetri ne igraju nikakvu ulogu ;)
Prvo Tanja, mnogo ti hvala na odgovoru, jako mi je drago sto je ovako optimistican, to mi mnogo znaci! :)

Pa pazi, ja znam da sam bio izuzetno nizak sa svojih 14-15 za svoje godine, dok sam jos bio u bolnici na lecenju. Nakon izlaska, od 2011 do kraja 2012 sam rapidno porastao za sigurno bar 10 cm uz povecanu fizicku aktivnost, setnju, gubitak kilograma, itd.

Ono sto me je uplasilo da necu jos mnogo porasti je to sto su mnogi sportisti, konkretno fudbaleri za koje znam, mladi fudbaleri, sa 18-19 dostigli visinu od 170-175 i tu im je rast stao, iako su redovno fizicki aktivni...

A drago mi je sto nece biti potrebe za njom, jer znam da hormoni mogu napraviti dosta problema a eto ja sam ih zbog nekih zdravstvenih problema koristio kao jako mali i od njihovog koriscenja krenuo rapidno da se gojim.

Operacije su vezane za crevni i reproduktivni trakt, svakako su bile jako teske i bilo mi je onemoguceno bavljenje sportom, kao sto je jos uvek sada.

I ne pitam ovo zbog devojaka, daleko bilo, a potpuno se slazem s tvojim stavom. :D Pitam zbog sebe jer sam oduvek mastao da budem visok, a pomislio sam da ce to biti moguce kada sam poceo zaista ubrzano da rastem, ali onda je to stalo od pocetka prosle godine, mozda zato sto sam odtad postao malo manje fizicki aktivan jer sam ponovo imao neke operacije tokom prosle godine.

Uglavnom hvala, svakako cu se baciti na trening i sport cim dobijem mogucnosti za to za par meseci, pa cemo videti. :)
Odgovori