Imam pitanja, ali nigde na netu ne nalazim odgovore, ili, bar, ne one razumljive meni..
1. zanima me, da li rh grupa od momka ima ikakve veze sa planiranim pobacajem i davanjem rhig-a devojci nakon istog?
2. na sta rhig tacno utice i zbog cega se koristi i nakon pobacaja?
hvala
pitanja u vezi rh faktora
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
nasao odgovor.
da podelim sa onima koji ne znaju ovo sto sam ja saznao.
ako je fetus rh+ a majka rh-, u majcinom telu se stvaraju antitela koja mogu imati nezeljene posledice na fetus, pa cak i smrtne.
kada su i momak i devojka rh-, potrebe za ovom inekcijom (rhogam) nema.
no, da bi i naredne trudnoce protekle u redu (cak i nakon pobacaja) kada je devojka rh- a fetus rh+, ova inekcija se treba primiti, ima ucinkovitost vecu od 99% a nezeljeni propratni efekti su blaza groznica, nelagodan usecaj u predelu gde se primi ili cak virusna infekcija. sanse da se dogode ovi nezeljeni efekti su, doduse, jako male, ali ipak postoje.
nadam se da ce ovo pomoci nekom.
Ako sam nesto pogresno napisao/protumacio, ispravite me slobodno.
da podelim sa onima koji ne znaju ovo sto sam ja saznao.
ako je fetus rh+ a majka rh-, u majcinom telu se stvaraju antitela koja mogu imati nezeljene posledice na fetus, pa cak i smrtne.
kada su i momak i devojka rh-, potrebe za ovom inekcijom (rhogam) nema.
no, da bi i naredne trudnoce protekle u redu (cak i nakon pobacaja) kada je devojka rh- a fetus rh+, ova inekcija se treba primiti, ima ucinkovitost vecu od 99% a nezeljeni propratni efekti su blaza groznica, nelagodan usecaj u predelu gde se primi ili cak virusna infekcija. sanse da se dogode ovi nezeljeni efekti su, doduse, jako male, ali ipak postoje.
nadam se da ce ovo pomoci nekom.
Ako sam nesto pogresno napisao/protumacio, ispravite me slobodno.
- sanyalica
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 1:52 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Odgovor ti je OK. Ja imam iskustvo sa tim, jer sam Rh-, a suprug pozitivac...tako da sam posle obe trudnoce primila Rogam. Pobachaja nisam imala, a znam da je vrlo vazno i u tim slucajevima primiti tu injekciju.
Takodje, koliko znam, problem je samo u sluchaju kad je ovako kao kod mene, a ne i kad je obrnuto, tj.majka pozitivna, a otac negativan. Ipak, neka me neko ispravi ako nisam u pravu.Pozdrav
Takodje, koliko znam, problem je samo u sluchaju kad je ovako kao kod mene, a ne i kad je obrnuto, tj.majka pozitivna, a otac negativan. Ipak, neka me neko ispravi ako nisam u pravu.Pozdrav