Pitanja i odgovori

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
mina11
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 31, 2009 3:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pitanja i odgovori

Post od mina11 »

Sta je to vazomotorna kijavica?
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Re: Pitanja i odgovori

Post od donka »

Hehe, ja to imam celog zivota, nikuda ne idem bez maramice :D

U principu to je kijavica uzrokovana pojavom na koju ljudi inace ne reaguju na taj nacin, recimo kod mene je u pitanju promena temperature. Neki ljudi tako reaguju i na parfem, pa cak i na neke vrste hrane i pica. Znaci ne radi se o alergiji vec je sluznica nosa prosto preosetljiva na neke stvari.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Vazomotorna kijavica ili alergijska kijavica

Karakteristično je često kihanje, lučenje bistre tečnosti iz nosa i otežano disanje. Uzroci su mehanički, termički, psihičke traume, klimatski faktori itd.

Dobri rezultati u liječenju ove bolesti postižu se aerosolnom ili parnom inhalacijom meda i propolisa, te stavljanje meda u nozdrve. Obavezno kombinovati sa oralnim uzimanjem meda sa zadržavanjem u ustima. Naravno ako ne postoji alergija na propolis i med.

Onos hto bih ja preporuchila da uradite je da se obratite alergologu, da uradite alergo test i da onda svoje bitisanje uskladite sa rezultatima testa, da koliko mozete smanjite korishcenje nekih namirnica koje vam smetaju a tokom perioda godine kada je cvetanej biljaka koje vam smetaju dobicete lekove od vasheg alergologa.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Post od donka »

Moguce je imati alergijsku kijavicu i vazomotornu u isto vreme, ali moguce je imati i vazomotornu bez alergijske!

Recimo ja ne mogu da smanjim kijanje ni lekovima ni izbegavanjem alergena, jedino selidbom u neku zemlju gde je vecito prolece, posto me promene temperature ubise :lol:
Odgovori