Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.
Ne znam sta da ti kazem bolje da ne uzimas to su ipak hormoni i sa tim ne volim da se neko zeza.Bolje neka ti decko koristi kondom znam da nije najbolje resenje ali ipak bolje ista nego nista...a i pilule te ne mogu zastititi od aids/a i drugih polnih bolesti.
Da bi dobila odgovor na ovo pitanje moras da odes kod ginekologa. Znam da je to za mladu devojku problem, ali cim si postala sexualno aktivna to je stavka na koju moras da se naviknes.
Lekar ce uraditi sve analize i videti da li mozes da koristis neke pilule (danas ima onih koje se prave sa malom kolicinom hormona). Dakle nista na svoju ruku i nista bez provere. U svakom slucaju dobro je sto mislis na kontracepciju. Bolje spreciti nego leciti kaze se kod nas!
Izvinjavam se sto cu da zvucim mozda nekima staromodno ili konzervativno, ali kao lekar, kao otac devojcice koja je tek usla u 11. godinu - moram da kazem da je 15 godina prerano za polne odnose. Sluzokoza grlica nije spremna za to, incidenca raka je mnogo veca kod zena koje ovako rano pocnu sa odnosima, a o zakonskim aspektima da ne govorim - potpuno je besmisleno to obrazlagati. Nikakve tu pilule ne dolaze u obzir, nego apstinencija do godina kada je i eventualno radjanje prihvatljivo, kada je zena fizicki i psihicki zrela da bude majka.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Ja kad' sam procitao njenu prvu poruku samo sto nisam pao u nesvest! BOZE GOSPODE! Sa 14 godina je imala prvi seksualni odnos!?!? I provali ti njena pitanja, znaci kao da ima 10 godina iskustva... Jadno li je to dete a posebno njeni roditelji... Boze, Boze, sta drugo reci sem strasno... secam se sebe u OSMOM OSNOVNE... ej bre... i dalje ne verujem a svestan sam da danas ima mnoooooogo dece koja to rade, cak i gore... pa to su bukvalno deca, ma decurlija...
Ivice, ti uopste ne zvucis staromodno, tvoje razmisljanje je potpuno normalno i objektivno.
Ne treba dete osudjivati... Ako je pocela to da radi i ako to radi, niko je u tome ne moze spreciti. Pozitivno je sto se raspituje o zastiti, jer verujem da su mnoge devojcice seksualno aktivne, a da o tome uopste i ne razmisljaju. Smatram da bi trebalo obavezno da poseti ginekologa, po mogucstvu da ode privatno, jer ce se osecati mnogo ugodnije i lakse!
Dakle, obavezno zastita u skladu sa onim sto ti lekar bude rekao!!!
Na zalost danas je to tako! Deca vise nikoga ne pitaju za savet, misle da su sa 12-13 godina vec odrasli ljudi. Ivice nesto cisto sumnjam da ce se ona pridrzavati toga da apstinira, pa je bolje da se bar zastiti od nezeljene trudnoce i ne daj boze abortusa.
Ne znam kako u Srbiji ali u Nemackoj je sve veci br. maloletnih majki, a o abortusima ne bih ni da pricam.... Ta granica se opasno pomerila na dole a cini mi se i da ima dosta onoga da rade bas ono sto im roditelji brane....
A mene uvek sokira kako u danasnje vreme kada su informacije dostupne i bez "neprijatnog" odlaska ginekologu, malo njih znaju stvari o sebi i svojem telu....
Klinci danas mnogo brze sazrevaju.
Ne treba ih koriti, vec ih treba uputiti, saslusati, posavetovati.
Retki su roditelji koji otvoreno razgovaraju sa svojom decom, bez predrasuda. Uglavnom imaju stav - moje dete to sigurno ne bi..., a pri tom je izvesno da slabo ili nedovoljno poznaju sopstvenu decu. Guraju glavu u pesak i ne zele da se suoce.
Cast izuzecima!
neophodno je da se javis ginekoloskom savetovalistu za mlade (imas ga u Institutu za majku i dete, dr Katarina Sedlecki, odlican ginekolog adolescentni), da porazgovarate, i da te uputi u varijante sigurnog seksa. Naravno d apostoji sansa i pilule da dobijes, ali je to mnogo manje bezbedna varijanta nego da koristite kondom (bezbednija je za sprecavanje trudnoce, ali je manje bezbedna u zdravstvenom smislu jer tvoj hormonski sistem jos nije ni zreo niti stabilan, tek proilazis 'hormonsku revoluciju' u bioloskom smislu i remetiti prirodne procese kontraceptivima bez preke potrebe mislim da nije uputno - no to ce ti sve reci ginekolog. Lepo je sto se bar brines o tome kako d aimas siguran seks ako si se vec na to odlucila u tvojim godinama (za sta se slazem sa kolegom gfore u misljenju da nisi z ato zrela - ne fizicki, tu se ne slazemo ja i dr Ivica, ali svakako emocionalno i psiholoski).
Ako mislis pak da jesi dovoljno zrela za seksualne odnose onda moras postati zrela i u smislu brige za svoje reproduktivno zdravlje, te se ponasati onako kao sto cine seksualno zrele odrasle osobe, - tj. redovno posecivati ginekologa, praviti redovne ginekoloske preglede i voditio racuna o sigurnom seksu i zastiti od nezeljene trudnoce (ti i decko zajedno bi trebalo d aodete jer se ovo itekako i njega tice). POzdrav
Slazem se sa vecinom...batina je iz raja izasla gde to nestade?
Kakav sex, kakve budalastine...do 18 godine ne bi trebalo nista. Mi smo najbolji u tome da od Amerikanaca i ostalih zapadnjaka pokupimo sve ono najgore (sapunice, holivudske bravure i izopacenosti, bizarne aktivnosti...) a nikada ne preuzmemo ono najbolje (nauku, marljivost, sistematicnost...). Strasno i tuzno...nemam reci
Ne postizete nista sa takvim stavom i nije to nesto sto postoji od juce, sto je preuzeto sa zapada. Istina je da se o tome sada vise govori i da to vise nije tabu. Nadam se da smo uspeli da razdvojimo seksualne funkcije od reproduktivnih! Hajde da otvorimo oci i da priznamo da "nasa deca vode ljubav" i da ih nista u tome ne moze spreciti. Treba im pomoci, zar ne?